skipToContentskipToFooter

Prijs Veiligste Magazijn: wie pakt het goud, zilver of brons?

18-03-2022 Voor de 15e keer wordt dit jaar de Prijs Veiligste Magazijn uitgereikt. Drie bedrijven zijn hiervoor genomineerd en horen op 30 maart tijdens de online Dag van het Veilige Magazijn of ze brons, zilver of goud krijgen. Juryvoorzitter René de Koster is te spreken over de kandidaten. Wel hoopt hij dat volgend jaar meer bedrijven zich aanmelden.

In Almelo, Tilburg en Heerlen stijgt de spanning. Krijgen ze brons, zilver of goud uitgereikt op 30 maart tijdens de Dag van het Veilige Magazijn? Op die dag wordt namelijk voor de 15e keer de Prijs Veiligste Magazijn uitgereikt. De genomineerden dit jaar zijn Timberland Europe uit Almelo, Bressers Metaal uit Tilburg en DSM Protective Materials uit Heerlen.

Vorig jaar lukte het niet om de prijzen uit te reiken vanwege de coronapandemie, maar dit jaar kon de jury wel op pad voor een beoordeling. “Precies in de periode vorig jaar, toen er wat meer mogelijk was, konden we een bezoek brengen”, vertelt juryvoorzitter René de Koster, die tevens hoogleraar Logistiek en Operations Management aan de Erasmus Universiteit is. “Overigens was het bij alle bedrijven die we bezochten erg druk. Zeker e-commerce zoals bij Timberland liep als een speer. En ook bij Bressers was het druk, omdat er veel vraag was naar bouwmaterialen.”

Corona

De drie genomineerde bedrijven hoefden niet veel aan te passen op de werkvloer in de coronaperiode. “Bij Timberland hadden medewerkers een vast werkstation op afstand en bij de andere twee bedrijven kon er goed afstand worden gehouden. Daar hadden de maatregelen nauwelijks invloed op de veiligheid. Maar ik kan me voorstellen dat magazijnen waar werkstations dicht op elkaar staan en de mensen dus ook, of waar passeren krap is, het wel een enorme impact heeft.”

Toch heeft de pandemie volgens De Koster gezorgd voor een nieuw soort veiligheid op de werkvloer. “De veiligheid van medewerkers is met stip gestegen. Het mijden van besmettingsrisico’s en het hebben van hygiëne voorschriften zijn daar onderdeel van. Dat is ook nodig, omdat bedrijven uitval van medewerkers willen voorkomen en omdat ze hun medewerkers willen beschermen tegen gezondheidsrisico’s. Dat is iets wat twee jaar geleden totaal niet speelde.”

De coronacrisis had ook invloed op het aantal deelnemers voor de Prijs Veiligste Magazijn. “Ik denk dat veel bedrijven even andere prioriteiten hebben”, vermoedt De Koster. “Maar de deelnemers die zich hebben opgegeven waren van een goed niveau en we hebben ook echt verschillende bedrijven genomineerd. Timberland is een echte e-commercespeler en is enorm groeiende. Daarbij de veiligheid op orde houden is een enorme uitdaging. Bressers is een echt productiebedrijf, waar metaalprofielen op maat worden gemaakt voor de klant door bijvoorbeeld te stralen en te zagen. Gevaarlijk werk. DSM Protective Materials daarentegen is een stuk kleiner, maar werken met chemische producten is weer heel specifiek en vereist alle aandacht.”

Procedure

Iets nieuws op het gebied van veiligheid heeft de jury dan ook niet gespot, al was De Koster wél onder de indruk van het werk bij Bressers. “We hebben al heel veel gezien de afgelopen jaren als het gaat om procedures, maar het proces daar was wel bijzonder. Al die metalen balken daar moeten met de hand gestropt worden. Dat vereist echt een bepaalde techniek en is niet zonder gevaar. Dat mag je niet zomaar even doen. Een balk weegt al snel een paar honderd kilo. Er loopt altijd iemand mee vanwege de veiligheid. Bovendien vereist het allemaal een goede afstemming tussen de man op de vloer en degene in de bovenkraan die de balken tilt. Daar zit een enorme afstand tussen. Om tot goede teams te komen, wisselen die regelmatig van plek. Zo weet degene die in de kraan zit wat de gevaren zijn op de grond en andersom. Dat vond ik een interessante oplossing.”

Veiligheidsleiderschap

Wat de drie genomineerden gemeen hebben, is dat ze al lange tijd veiligheid hoog in het vaandel hebben staan. “In een jaar kun je best wel wat bereiken, maar om met name het gedrag te veranderen vergt een langere termijn. Het is niet alleen een bord ophangen en regels opstellen, maar vooral aan de slag gaan met het uitvoeren van de 5S-methode (Scheiden, Schikken, Schoonmaken, Standaardiseren en Systematiseren), goede bijeenkomsten organiseren over veiligheid en het tonen van veiligheidsleiderschap door het management. Als je wilt dat mensen zich veilig gedragen, moet je dat zelf uitstralen. Het begint bij de top en het uit zich op de werkvloer.”

Om tot de beoordeling brons, zilver of goud te komen, is er een grondig juryrapport opgemaakt. “We houden een meting onder het management en werknemers op de werkvloer. Bij de managers vragen we naar het aantal ongevallen en het totaalpakket aan maatregelen. Bij de werknemers kijken we hoe het veiligheidsleiderschap van het management uitwerkt. Daarnaast nemen we de logistieke prestatie mee en die leggen we naast een vergelijkbaar bedrijf. Want er moet ook gepresteerd worden.”

Dit artikel is eerder gepubliceerd in evofenedex magazine

Wil jij bij de uitreiking zijn?

Meld je dan gratis aan voor de online Dag van het Veilige Magazijn. Het evenement wordt al jaren georganiseerd door evofenedex en BMWT. Ook vertellen veiligheidsexperts Joost de Bont en Martijn Deurloo van Albert Heijn over hun lessen na de winst van de Prijs Veiligste Magazijn in 2019 en je krijgt praktische tips en handvatten om samen met je medewerkers onder meer het aantal schades te verminderen, onveilige situaties te voorkomen en fysieke overbelasting aan te pakken.