skipToContentskipToFooter

Rapporteren over duurzaamheid en mensenrechten vanaf 2027 voor grote bedrijven

27-05-2024 De Corporate Sustainability Due Diligence-richtlijn (CSDDD) is definitief aangenomen door de Europese Raad van regeringsleiders in een bijeenkomst afgelopen vrijdag. De richtlijn verplicht grote bedrijven om actie te ondernemen om de negatieve gevolgen van hun activiteiten voor mensenrechten en milieu te beperken.

De CSDDD gaat gelden voor bedrijven die meer dan 1.000 werknemers in dienst hebben en een omzet draaien van meer dan 450 miljoen euro. Dat is een stuk meer dan in een eerder voorstel stond, waarbij 500 werknemers de ondergrens was. “Bedrijven die geraakt worden door de wetgeving zullen een risicogebaseerd systeem moeten opzetten en implementeren om mensenrechten- en milieuschade te monitoren, te voorkomen of te herstellen,” aldus de toelichting op de richtlijn. Als bedrijven gesignaleerde tekortkomingen niet verhelpen, kunnen ze aansprakelijk worden gesteld voor de veroorzaakte schade en zullen ze een schadevergoeding moeten betalen. Daarnaast moeten bedrijven verplicht een klimaattransitieplan opstellen en uitvoeren. Daarin moeten zij aangeven hoe zij gaan opereren om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs – maximaal 1,5 opwarming van de aarde – te behalen.

Eerder al CSRD aangenomen

Eerder nam de Raad al een andere richtlijn aan die bedrijven verplicht te rapporteren over de duurzaamheidsaspecten van hun bedrijfsvoering, de CSRD. De CSDDD gaat verder en kijkt ook naar het voorkomen en verhelpen van misstanden in de keten. “Grote bedrijven moeten hun verantwoordelijkheid nemen in de transitie naar een groenere economie en meer sociale rechtvaardigheid. De CSDDD-richtlijn zal ons de mogelijkheid bieden om sancties op te leggen aan actoren die hun verplichtingen schenden. Het is een concrete en belangrijke stap op weg naar een betere leefomgeving voor iedereen”, aldus de Raad.

Met het definitief aannemen van de richtlijn hebben lidstaten nu twee jaar de tijd om de CSDDD in de nationale regelgeving om te zetten. Bedrijven met meer dan 5.000 werknemers en een omzet van meer dan anderhalf miljard euro moeten over drie jaar (2027) aan de regels gaan voldoen. Een jaar later zijn ook bedrijven met meer dan 3.000 werknemers en meer dan 900 miljoen euro omzet aan de beurt. Daarna volgt de categorie bedrijven met meer dan 1.000 werknemers en een omzet van 450 miljoen euro.