skipToContentskipToFooter

04-12-2024

VS gaan vrijwel zeker hogere importheffingen invoeren

V

10-20 procent is openingsbod van Trump

Donald Trump zal vanaf 20 januari 2025 voor de tweede keer het presidentschap van de Verenigde Staten overnemen. Wat betekent dit voor de internationale handel? Om hier goed inzicht in te krijgen, hebben we de voorstellen van Trump en zijn adviseurs geanalyseerd.

Over Donald Trumps voorstellen rondom verhoogde importheffingen hoor je vaak dat ‘de soep niet zo heet gegeten zal worden’. Als ondernemer kun je jezelf echter beter geen vals gevoel van veiligheid aanpraten. De Verenigde Staten (VS) ­­gaan vrijwel zeker hogere importheffingen invoeren. Daar heeft Trump het Amerikaanse Congres niet eens voor nodig. Bovendien is het politieke klimaat in Washington D.C. vandaag de dag veel protectionistischer dan toen Trump in 2016 aan zijn eerste ambtstermijn begon. Daarna heeft zijn opvolger Joe Biden vrijwel alle tarieven van Trump in stand gehouden en vele daarvan zelfs verhoogd, inclusief voor niet-strategische goederen zoals Chinees textiel. Het voorstel van universele heffingen (dus alle landen en alle goederen) van 10 tot 20 procent was de afgelopen tijd tijdens Trumps campagne de hoeksteen van zijn uitspraken over internationale handel.

Het is belangrijk te realiseren dat dit een openingsbod is, een waarschuwingsschot voor andere landen die volgens Trump misbruik maken van de openheid van de Amerikaanse economie. Hij zou de dreiging kunnen gebruiken om in onderhandelingen met grote ‘probleemlanden’ – in zijn ogen landen en regio’s waar de VS een substantieel handelstekort mee heeft – zoals de Europese Unie (EU), Japan, India en Vietnam – tot nieuwe afspraken te komen. Bijvoorbeeld over het verzwakken van de Amerikaanse dollar (om Amerikaanse export te bevorderen) of reductie van most favoured nation-tarieven door andere landen, omdat dergelijke tarieven in de VS relatief een stuk lager zijn. Zo heeft een fossielebrandstofauto een invoertarief van 2,5 procent in de VS, 10 procent in de EU, 15 procent in China en 35 procent in Brazilië.

Het is belangrijk te realiseren dat dit een waarschuwingsschot voor andere landen is

Ontkoppelen van China

Voor China belooft Trump nog hogere importheffingen. De opties variëren van een universele heffing van 60 procent tot 100 procent voor strategische goederen. Hoe dan ook wil Trump de handelsbetrekkingen met China grondig herzien. In zijn eerste termijn leidde de handelsoorlog in 2020, vlak voor de uitbraak van COVID-19, tot de overeenkomst Phase One. Deze had als doel het conflict te beëindigen en bevatte afspraken over intellectueel eigendom en importcommitment, waar China zich vervolgens niet aan hield. De les, verwoord door Peter Navarro in het document Project 2025, zou zijn: “The better policy option was to decouple both economically and financially from Communist China as further negotiations would indeed be both fruitless and dangerous.” Op basis van de ervaringen tijdens Trumps eerste termijn zou Beijing de mate waarin het politieke klimaat in de VS tegen een nieuwe deal is gekeerd, weleens kunnen onderschatten. Naast additionele heffingen om Chinese producten te weren is ook te verwachten dat exportcontroles en investeringsbeperkingen (voor zowel Chinezen in de VS als Amerikanen in China) strikter worden.

Het Amerikaanse bedrijfsleven is enthousiast over de tweede termijn van Trump

Casper Roerade

Beleidsadviseur Mainports & Internationale Supplychains bij evofenedex.

Casper-Roerade.jpg

De-minimis-drempel

Eind 2025 verlopen een aantal belangrijke onderdelen van de Tax Cuts and Jobs Act, het grote pakket aan belastingverlagingen dat in 2017 is ingevoerd door Trump. De verwachting is dat dit volgend jaar de discussie in Washington D.C. zal domineren. Met kwesties als de bonusafschrijving, die investeringen in nieuwe uitrusting 100 procent aftrekbaar maakt, en rente op zakelijke leningen. De verlaagde vennootschapsbelasting van 21 procent blijft volgens de plannen in stand. Trump heeft zelfs geopperd deze belasting verder te verlagen naar 15 procent voor bedrijven die in de VS produceren.

Iets anders wat Trump wil verlagen – in elk geval voor markteconomieën – is de de-minimis-drempel. Dit is het bedrag waaronder goederen zijn vrijgesteld van douanerechten en/of belastingen. In de EU hoeft momenteel bij een importwaarde onder de 150 euro geen invoerrechten betaald te worden (maar wel btw). In de VS ligt deze drempel veel hoger, op 800 Amerikaanse dollar. Diverse voorstellen van zowel de Democraten als Republikeinen in het Congres doen de ronde om de drempel te verlagen naar 200 dollar (niveau van voor 2016) en/of non-markteconomieën zoals China (maar ook Vietnam en voormalige Sovjetrepublieken) uit te sluiten van de-minimis-drempel, zodat ze altijd invoerrechten moeten betalen.

Extra steun aan de olie- en gasindustrie biedt kansen voor Nederlandse exporteurs

Kansen voor Nederland

Het Amerikaanse bedrijfsleven is enthousiast over de tweede termijn van Trump. Zijn uitspraken over belastingverlagingen, goede beursresultaten en bescherming tegen buitenlandse concurrentie worden breed omarmd. De vraag is of er ook voor Nederlandse exporteurs kansen liggen. In principe zijn een aantrekkende Amerikaanse economie en stijgende dollarkoers zeer gunstig voor de industrie en huishoudens in de VS. De openheid van de Amerikaanse markt is daarbij wel een belangrijke voorwaarde. Anders zou de groeiende vraag niet gematcht worden met productie en slechts inflatoir werken. Een uitzondering op hogere invoerheffingen voor de EU zou zeer gunstig zijn en zelfs investeringen en productie uit andere landen naar ons continent trekken.

Kijkend naar specifieke sectoren zou een tweede Trump-termijn waarschijnlijk extra steun bieden aan de Amerikaanse olie- en gasindustrie en mogelijk leiden tot grote investeringen in lokale infrastructuur. Voor Nederlandse exporteurs betekent dit kansen in de vorm van een grotere vraag naar machines, technologieën, en gespecialiseerde producten voor energieprojecten en bouw­infrastructuur, waar Nederlandse bedrijven vaak innovatieve oplossingen voor bieden.

Foto: Op het Nationaal Export Event was de verkiezing van Donald Trump het gesprek van de dag. Hier keynotespreker Rem Korteweg van Instituut Clingendael.

Analyse evofenedex

Algemeen directeur Bart Jan Koopman van evofenedex verwacht op basis van Trumps uitspraken en beleids-voorstellen per saldo nadelige effecten op de handel en logistiek. Dat blijkt uit onze uitgebreide analyse.

Casper Roerade

Thomas van Oorschot Studio 38°C