skipToContentskipToFooter

04-12-2024

Landen: Verenigd Koninkrijk

L

VK blijft sterk verbonden met EU-markt

Ook na de Brexit blijft het Verenigd Koninkrijk een belangrijk en interessant land voor Hollandse exporteurs. De nieuwe Nederlandse ambassadeur in Londen, Paul Huijts, ziet vooral kansen in sectoren als technologie, gezondheidszorg en duurzame energie. 

Wat moeten ondernemers weten over het Verenigd Koninkrijk?

“Het Verenigd Koninkrijk (VK) is een belangrijke handelspartner van Nederland, en omgekeerd. De nieuwe Labour-regering zet sinds haar aantreden in juli 2024 volledig in op economische groei. Het wordt steeds meer bekend waar de Britse overheid op zal inzetten. Dat hieruit nieuwe kansen voor Nederlandse bedrijven en investeerders ontstaan, durf ik wel te zeggen. De geografische nabijheid en het overeenkomstige zaken­klimaat zorgen voor een vruchtbare bodem om deze kansen te grijpen. Hoewel Brexit uitdagingen met zich meebrengt, blijft het VK een aantrekkelijke markt.”

“Het belangrijkste is dat Nederlanders zich verdiepen in de lokale context”

Paul Huijts

Nederlandse ambassadeur in Londen.

globe202404decslandenvkpaulhuijts

Welke sectoren bieden kansen voor Nederlandse ondernemers?

“De groeiende technologie- en innovatiesector rond sleuteltechnologieën als kunstmatige intelligentie. Ook rond duurzaamheid zijn er veel kansen. Denk aan oplossingen voor slimme en duurzame mobiliteit in de Britse steden of aan windenergie. Daarnaast zien we kansen om de voedselproductie in het VK te helpen verduurzamen met innovatieve oplossingen vanuit onze agritechsector. De gezondheidszorg en life sciences zijn andere sectoren waarin kansen zijn om de samenwerking met de Britten te versterken. Om de Nederlandse kennis, expertise en oplossingen voor het voetlicht te brengen, zal minister Reinette Klever voor Buitenlandse Handel in december een delegatie van Nederlandse bedrijven en onderzoeksinstellingen uit deze sectoren naar het VK leiden.”

Wat kan het Nederlandse netwerk in het VK voor ondernemers betekenen?

“Het Nederlandse netwerk in het VK bestaat naast de ambassade in Londen uit het Netherlands Business Support Office (NBSO) in Manchester en twaalf honorair consuls verspreid over het hele land. Onze expertise stellen we graag ter beschikking aan vooral het Nederlandse midden- en kleinbedrijf, start-ups en scale-ups en kennisinstellingen die de oversteek naar het VK willen wagen. We helpen met marktinformatie, vragen over wet- en regelgeving en om contacten te leggen met relevante spelers in het VK. Daarnaast organiseren we collectieve beursdeelnames, informatieve workshops en allerlei netwerkevenementen.”

Waar moeten Nederlandse onder­nemers aan denken als ze naar het VK willen gaan?

“Het belangrijkste is dat zij zich verdiepen in de lokale context. Het opbouwen van een goed netwerk in het VK en deze onderhouden zal bijdragen aan een beter begrip, maar ook aan snellere markttoegang. Daarnaast steken bijvoorbeeld het Britse contractenrecht en belastingstelsel anders in elkaar dan het Nederlandse. Zo vereist het Engelse recht een consideration (tegenprestatie) om een contract afdwingbaar te maken. Iets wat in Nederland niet nodig is.”

Sluit het zakenklimaat in het VK aan bij dat van Nederland?

“Het Verenigd Koninkrijk en Nederland hebben allebei een open economie en een liberale gedachtegang. Ook worden in beide landen netwerken en opbouwen van vertrouwen als belangrijk gezien voor handelsrelaties. Het Engels is in Nederland wijd­­verbreid, wat de toegang tot de Britse markt vergemakkelijkt. De Britse zaken­cultuur is wel formeler dan de Nederlandse, waarbij Britten langer vasthouden aan officiëlere communicatie en bepaalde omgangsvormen, terwijl Nederlanders vaak directer en opener zijn. Contact leggen met Britse zakenpartners kan wat gereserveerder aanvoelen. De bekende Nederlandse directheid kan in ­sommige zakelijke situaties juist gewaardeerd worden, mits je als ondernemer je partner en de context kent.”

“Denk aan oplossingen voor slimme mobiliteit in Britse steden of aan windenergie”

Kun je een aansprekend voorbeeld noemen van een Nederlands bedrijf dat actief is in het VK?

“Een voorbeeld van een Nederlands bedrijf dat succesvol voet aan de Britse grond kreeg is Swapfiets. Swapfiets is ’s werelds eerste bike as a service company. Sinds 2021 heeft Swapfiets zich uitgebreid naar het VK, wat bijdraagt aan de verduurzaming van het land en de gezondheid van de gebruiker. Londen heeft de afgelopen jaren een transitie gemaakt naar een fietsstad, waar Swapfiets mooi op heeft ingespeeld.”

Is het VK nog wel interessant voor Nederlandse exporteurs, gezien de sterk gedaalde koopkracht?

“Zeker, want het Verenigd Koninkrijk blijft een belangrijke markt voor Nederlandse exporteurs. Hoewel Britse consumenten en bedrijven te maken hebben met hogere inflatie en lagere reële lonen, biedt de omvang van de Britse economie nog steeds veel kansen. Sectoren zoals technologie, gezondheidszorg en duurzame energie blijven bijzonder aantrekkelijk, mede door de focus van de nieuwe Britse overheid op innovatie en economische groei. Als Nederlandse ondernemer is het belangrijk om te begrijpen dat consumenten wellicht prijsbewuster zijn geworden. Maar juist met die kennis kunnen bedrijven die zich richten op hoogwaardige of innovatieve producten, waarbij de prijs-kwaliteitverhouding duidelijk is, concurrerend blijven.”

Wil het VK nog wel handelen met de Europese Unie, nu de Britten bilaterale handelsverdragen met hoofdzakelijk voor­malige koloniën sluiten?

“Ja, het Verenigd Koninkrijk wil nog steeds handeldrijven met de Europese Unie (EU). Want de EU blijft de grootste handelspartner van het VK. In 2023 was de EU goed voor ongeveer 42 procent van de Britse export en 52 procent van de Britse import, wat duidelijk maakt dat er een sterke wederzijdse afhankelijkheid blijft bestaan. Ondanks de wens om handelsrelaties wereldwijd te diversifiëren, blijft het VK dus sterk gebonden aan de Europese markt. Het opbouwen van bilaterale relaties met andere landen vermindert weliswaar de afhankelijkheid van de EU, maar vervangt deze zeker niet.”

Bij de economische afdeling van de ambassade in Londen kunnen bedrijven terecht voor praktische informatie, een specifiek contact of advies over de kansen die er in hun sector zijn. Ook kunnen ze daar vragen stellen over wet- en regelgeving of het ondernemersklimaat.

De economische afdeling van de ambassade in Londen is bereikbaar via [email protected] en +44 20 759 032 59.

Els Brenninkmeijer

ministerie van Buitenlandse Zaken