19-03-2025
Land van oorsprong bepalend bij importtarieven Trump
LTariefclassificatie wereldwijd geharmoniseerd, maar oorsprongsregels niet
President Trump van de VS wil bij het heffen van importtarieven niet goederen uit bepaalde landen belasten, maar goederen met een ‘land van oorsprong’ dat behoort tot bepaalde landen. Doordat er geen wereldwijde harmonisatie bestaat voor het bepalen van het land van oorsprong, kan dat leiden tot onverwachte douanekosten.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft verklaard dat tarief ‘het mooiste woord in het woordenboek’ is. Hij heeft gedreigd importtarieven op te leggen aan veel landen en heeft dit al gedaan voor China. Bij het ter perse gaan van deze editie dreigde hij met tarieven van 25 procent voor de Europese Unie (EU). Op 13 februari 2025 ondertekende Trump een memorandum waarin hij Amerikaanse instanties opdraagt te onderzoeken of er ‘vergeldingstarieven’ (retaliatory tariffs) kunnen worden ingesteld. Dit zou betekenen dat import uit verschillende landen een tarief krijgt opgelegd dat gelijk is aan de tarieven of belastingen die een land heft over import uit de Verenigde Staten (VS).
Op 21 februari 2025 heeft Trump een memorandum uitgevaardigd waarin hij Amerikaanse instanties specifiek opdraagt zich te richten op tarieven die aan Amerikaanse bedrijven op digitale diensten worden opgelegd door onder andere Frankrijk, Oostenrijk, Italië, Spanje, Turkije en het Verenigd Koninkrijk. Als de VS deze landen tarieven gaan opleggen, zal dit niet zijn op goederen die uit die landen worden geëxporteerd, maar op goederen met een ‘land van oorsprong’ dat behoort tot die landen.
Een simpele tariefverschuiving of regionale waarde-inhoud is niet voldoende om de oorsprong te bepalen
Partner bij het Amerikaanse advocatenkantoor Faegre Drinker Biddle & Reath LLP.
Land A of land B?
Hoewel de tariefclassificatie (tot het zesde cijfer van het Geharmoniseerd Systeem) en de waardebepaling wereldwijd worden geharmoniseerd door respectievelijk de Werelddouaneorganisatie (WCO) en de Wereldhandelsorganisatie (WTO), bestaat er geen wereldwijde harmonisatie voor het bepalen van het land van oorsprong. In 1995 startte de WCO een harmonisatieprogramma om wereldwijd oorsprongsaanduidingen te standaardiseren, maar dat is nog niet volledig afgerond. Dit betekent dat een product in de EU als afkomstig uit land A kan worden gezien, terwijl de VS land B als oorsprongsland kunnen beschouwen. Dit gebrek aan uniformiteit kan leiden tot onverwachte douanekosten.
Met uitzondering van specifieke oorsprongsregels voor textiel- en andere producten die rechtstreeks uit Mexico of Canada komen, stellen de oorsprongsregels van de Amerikaanse douaneautoriteiten (Customs Border and Protection, CBP) dat de oorsprong van een geïmporteerd product het land is waar het product voor het laatst een substantiële transformatie heeft ondergaan.
Niet voldoende
Substantiële transformatie houdt in dat een product als afkomstig uit een bepaald land wordt beschouwd als het daar een significante bewerking heeft ondergaan. CBP definieert substantiële transformatie als een proces waarbij een artikel een nieuwe naam, karakter of gebruik krijgt dat verschilt van de oorspronkelijke vorm.
Wordt een metalen gereedschap in China gesmeed en vervolgens in Nederland gepolijst en geassembleerd, dan kan CBP concluderen dat China het land van oorsprong blijft. Zo oordeelde een rechtbank op die manier in een rechtszaak. De rechter beargumenteerde dat het gesmede deel van het gereedschap de essentiële component is en al een vooraf bepaalde functie heeft die niet verandert door afwerkingsbewerkingen zoals warmtebehandeling, polijsten of eindassemblage. Dit kan voor bedrijven grote gevolgen hebben als China onderhevig is aan hogere Amerikaanse invoertarieven.
Om te beoordelen of er een substantiële transformatie is geweest, kan CBP diverse factoren in overweging nemen. Zoals specifieke productieprocessen, gebruikte materialen, de waarde van de verschillende producten en bewerkingen, het essentiële karakter van de grondstoffen en het eindproduct, en de marketing van het eindproduct. Met andere woorden: een simpele tariefverschuiving of regionale waarde-inhoud is niet voldoende om de oorsprong te bepalen voor goederen die naar de VS worden geëxporteerd. We geven nog drie voorbeelden:
- Geassembleerde printplaten: de locatie waar een printplaat wordt geassembleerd, bepaalt vaak de oorsprong.
- Farmaceutische producten: bij medicijnen met één actieve farmaceutische stof wordt de oorsprong bepaald aan de hand van de oorsprong van die ene stof.
- Batterijen en zonnepanelen: de oorsprong van de cel bepaalt doorgaans de oorsprong van het eindproduct.
Dit betekent dat een product in de EU als afkomstig uit land A kan worden gezien, terwijl de VS land B als oorsprongsland kunnen beschouwen
Wees voorbereid
Nederlandse bedrijven die exporteren naar de VS, moeten dus rekening houden met de oorsprongsregels in dat land. Vooral als hun producten componenten bevatten uit landen die onderhevig zijn aan Amerikaanse handelsbeperkingen. Voordat je als bedrijf prijzen berekent en leveringscontracten afsluit, is het verstandig te controleren hoe CBP het product zal classificeren en wat de oorsprong hiervan zal zijn volgens de regels in de VS.
De oorsprong van een product bepalen is geen eenvoudige klus en CBP heeft een ruime interpretatievrijheid. Dit kan leiden tot hogere invoerheffingen dan verwacht. Nederlandse exporteurs doen er goed aan zich tijdig hierin te verdiepen en indien nodig professioneel advies in te winnen. Op de website Rulings.cbp.gov zijn tal van eerdere beslissingen van CBP te vinden die kunnen helpen om de situatie in te schatten. Wij kunnen bedrijven ook helpen met advies over oorsprongsregels.
Advies nodig?
Wie behoefte heeft aan een op-maat-adviesgesprek kan contact opnemen met oorsprongsexpert Hans Kokje van evofenedex.
Mollie D. Sitkowski
Getty Images