04-12-2024
Financiering: Tien jaar Dutch Good Growth Fund
FGroeifinanciering voor buitenlandse expansie jubileert
Met financiering internationaal zakendoen voor Nederlandse ondernemers stimuleren én impact realiseren in ontwikkelingslanden. Voor deze combinatie van hulp en handel werd tien jaar geleden het Dutch Good Growth Fund opgericht. Koen Hamers en Anne Ligthelm van Invest International kijken terug op een inspirerend decennium.
In 2014 ging het Dutch Good Growth Fund (DGGF) van start. Invest International voert dit ondersteuningsprogramma voor Nederlandse ondernemers uit namens het ministerie van Buitenlandse Zaken. In die tijd heeft het DGGF zich ontwikkeld tot een onmisbaar instrument voor Nederlandse ondernemers met duurzame ambities in opkomende markten en ontwikkelingslanden. Wat begon als een financieringsmogelijkheid voor het mkb, is uitgegroeid tot een veelzijdig programma dat ook start-ups ondersteunt en openstaat voor ruim zeventig landen. Daarnaast is er sinds 2017 ‘werelddekking’ met de komst van het Dutch Trade and Investment Fund (DTIF). Beide fondsen werken met garanties en leningen om buitenlandse financieringen mogelijk te maken waar banken vaak afhaken vanwege hoge risico’s en/of te kleine bedragen.
Invest International is zoals gezegd de uitvoerder, samen met Atradius Dutch State Business (voor exportkredietverzekeringen) en het consortium Triple Jump/PwC (voor lokaal financieren mkb). Tot nu toe maakten ruim tweehonderd Nederlandse bedrijven gebruik van financiering via DGGF. Tien jaar na de start zijn de eerste leningen afgelost, is impact gerealiseerd en is budget ingezet voor nieuwe financieringen. In totaal is tot dit schrijven 267 miljoen euro aan financieringen verstrekt met impact in 34 ontwikkelingslanden.
In Nederland en daarbuiten
“De kracht van het DGGF ligt in de synergie tussen het mogelijk maken van financieringen voor buitenlandse activiteiten van het Nederlandse mkb en lokale impact; goed voor Nederland en groei in het betreffende land”, vertelt Koen Hamers, hoofd SME en Midcorp Finance bij Invest International. Hamers was betrokken bij de oprichting toen de regeling nog onderdeel was van de Rijksdienst voor Ondernemende Nederland (RVO). In 2021 is het DGGF overgegaan naar het in dat jaar opgerichte Invest International.
Met DGGF werd overgestapt van het verlenen van subsidies aan bedrijven naar financieringsoplossingen met een terugbetaalverplichting. Rozenleverancier Lalibela en maker van geldvernietigingsmachines Syntech/Kusters waren bedrijven van het eerste uur. “Er zijn talloze mkb-ondernemers die dankzij het DGGF hun internationale expansie hebben gerealiseerd, van klein tot groot”, zegt Hamers. “Neem ondernemer Tobias Rijnsdorp die met HolaAndes Nederlandse kaas in Colombia produceert en daar racletterestaurants runt. Of Pactics, dat reis- en lifestyleproducten maakt. Een DGGF-lening maakte in 2023 uitbreiding van de fabriek van het Bredase bedrijf in Cambodja mogelijk. Het groeide in een jaar tijd van 450 naar 600 werknemers.”
Groeifinanciering
Vier jaar na de start van het DGGF werd besloten start-up-leningen toe te voegen en jonge, innovatieve bedrijven een springplank te geven. Anne LigtheIm, teamleider Start-ups, voert dit nu uit bij Invest International. “Start-ups hebben meestal weinig financieel vlees op de botten en hebben te maken met hoge risico’s, waardoor banken financiering nog niet aandurven. Juist die hebben vaak de high-impactcases. Een inspirerend voorbeeld is Marula Agribusiness van ondernemer Tommie Hooft van Huysduynen. Met het kweken van larven van de zwarte soldatenvlieg in Oeganda transformeert hij organisch afval naar duurzame proteïne voor de diervoeder”, vertelt Ligthelm enthousiast.
Over de jaren groeide DGGF, samen met DTIF, van een beleidsinstrument van het ministerie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp naar een marktgerichte oplossing die een financieel gat in de markt dicht voor het mkb dat wil investeren in het buitenland. Het laat zien dat start-ups door de financiële impuls kunnen uitgroeien tot grote ondernemingen. Bekende voorbeelden zijn Tony’s Chocolonely en Fairphone. Beide maakten in hun beginjaren gebruik van financiering via het fonds. Hamers: “Tony’s wilde met zijn slaafvrije chocolade de oversteek maken naar de Verenigde Staten en had groeifinanciering nodig. We hebben destijds een garantie afgegeven, zodat de Nederlandse huisbank instapte met een lening. Net als bij smartphoneproducent Fairphone, die zich inzet voor betere lonen en werkomstandigheden in bijvoorbeeld de coltanmijnen in Congo. Dé impact waar DGGF naar zoekt.”
Meer dan zak geld
DGGF gaat over financiering, maar zowel Hamers als Ligthelm vertellen dat het een bedrijf meer brengt dan alleen een ‘zak geld’. “Het opent mogelijkheden en je ziet dat bedrijven zich verder ontwikkelen. In omzet en impact, maar ook op het vlak van duurzaam ondernemen, ESG en CSRD. Johnny Cashew, dat de cashewnootketen ‘kraakt’ en verduurzaamt, is daarvan een voorbeeld. Dat heeft met Mama Cashew een pelfabriek in Tanzania opgezet. Met duurzaam ondernemen lopen ze voorop, omdat ze voor de financiering moesten voldoen aan ESG-eisen.”
Uitbreiding HatchTech Group in Oekraïne
Een van de meest recente DGGF-financieringen is die van de HatchTech Group om haar productiefaciliteit in Oekraïne uit te breiden. Dit bedrijf uit De Klomp (bij Ede) is gespecialiseerd in innovatieve, klimaatgecontroleerde incubatie- en broedsystemen voor de pluimvee-industrie. De investering zal de productiecapaciteit verhogen en de productie van HatchTechs sorteertechnologie mogelijk maken. Deze voorkomt het afmaken van mannelijke kuikens en vermindert de verspilling in de pluimveeproductie. De uitbreiding zal ongeveer honderd nieuwe banen opleveren in Oekraïne, wat de lokale economie direct ondersteunt en HatchTechs inzet voor duurzame ontwikkeling verder versterkt.
Invest International
Invest International ondersteunt Nederlandse bedrijven bij het internationaal financieren van innovatieve oplossingen die bijdragen aan het realiseren van de Sustainable Development Goals van de VN en aan het toekomstige verdienvermogen van BV Nederland. Vandaar de slogan ‘Dutch solutions for global challenges’.
Lianne de Vries
Invest International | Getty Images