05-02-2025
Financiering: Envipco speelt hoofdrol in Europese statiegeldrevolutie
FUitbreiden in Roemenië dankzij financiering van Invest International
Steeds meer landen voeren, net zoals Nederland, statiegeld in op blikjes en plastic flessen om zwerfafval te verminderen. Daarvan profiteert Envipco, producent van innovatieve statiegeldmachines. Met financiering van Invest International breidt het bedrijf uit Amersfoort zijn faciliteiten in Roemenië uit om te voldoen aan de groeiende vraag in Europa.
In de plastic- en recyclingrevolutie spelen statiegeldmachines, ook wel reverse vending machines (RVM’s) genoemd, een belangrijke rol. De geavanceerde technologie van Envipco herkent en sorteert de verpakkingen en geeft de consument automatisch het statiegeld terug. Dit stimuleert recyclinggedrag en draagt bij aan het behalen van de ambitieuze doelen van de Europese Unie (EU) in 2029 om 90 procent van de plastic flessen en blikjes gescheiden in te zamelen. Statiegeld is het meest geschikt om producten op een goede manier te recyclen en wordt gezien als eerste stap naar een circulair verpakkingsproces.
36,1 kilo per persoon
Inwoners van de EU produceerden in 2021 gemiddeld 36,1 kilo plastic verpakkingsafval per persoon. Daarvan werd 14,2 kilo gerecycled, ongeveer 40 procent van het totaal. Om de milieudoelen te halen worden steeds meer statiegeldmachines geplaatst. Wereldwijd zijn er momenteel ongeveer 100.000 statiegeldmachines geïnstalleerd. Daar komen er naar verwachting over een periode van vijf tot zeven jaar in Europa 200.000 bij. Werk aan de winkel dus voor Envipco. Zeker omdat de Europese regelgeving voor plasticrecycling een stevige basis voor verdere groei biedt.
Pionier
Envipco ontwikkelt en produceert al meer dan veertig jaar de RVM’s waarmee consumenten petflessen, blikjes en glas kunnen inleveren. “De vraag is niet meer of deze markt zo sterk zal groeien als wordt verwacht, maar wanneer”, zei CEO Simon Bolton onlangs in een gesprek met ABM Financial News. “Vooral in Europa mikken we op een groot aandeel van meer dan 30 procent in die groei. Alleen al in 2023 steeg onze omzet in Europa van 18,1 miljoen naar 55,5 miljoen euro. Met onze jarenlange ervaring in Europa is Envipco een pionier in de strijd tegen plastic afval en we leveren een essentiële bijdrage aan de circulaire economie.”
“Als Invest International ondersteunen wij Envipco bij haar missie om de circulaire economie te versnellen”
Investmentmanager bij Invest International.
Fabriek in Roemenië
Om aan de groeiende vraag naar RVM’s te voldoen, heeft Envipco een lening van negen miljoen euro van impactinvesteerder Invest International ontvangen. Deze financiering is ingezet als werkkapitaal voor de productiefaciliteit in het Roemeense Sebeș. Daar worden jaarlijks duizenden machines geproduceerd, wat de Europese recyclingcapaciteit vergroot en de lokale werkgelegenheid stimuleert. “Als Invest International zijn we er om Nederlandse bedrijven te voorzien van financiering waar dat lastiger is via traditionele kanalen. Daarbij ondersteunen wij Envipco bij haar missie om de circulaire economie te versnellen. Het feit dat dit bedrijf met zijn productieprocessen ook bijdraagt aan het verminderen van vervuiling en het vermijden van emissies buiten de waardeketen, was een extra reden deze lening te verstrekken”, zegt Sona Krijger-Dolbakyan, investmentmanager bij Invest International.
Ze vervolgt: “Het project waarvoor wij financiering hebben verstrekt, levert concreet 200 banen in Roemenië en 25 in Nederland op en draagt bij aan meerdere duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties, waaronder eerlijke banen (SDG 8), duurzame consumptie en productie (SDG 12) en klimaatactie (SDG 13). Het helpt Envipco om te groeien in een markt waar dat hard nodig is om klimaatdoelen te behalen.”
“Roemenië is dé hub om te voldoen aan de groeiende vraag naar statiegeldmachines”
Explosieve groei
Bolton benadrukt dit: “De investering in de Roemeense fabriek stelt ons in staat sneller te groeien in de Europese markten en de toeleveringsketen te verbreden. Cruciaal, gezien de toenemende vraag naar statiegeldsystemen, een realistische oplossing voor grootschalige recycling. Roemenië is dé hub om te voldoen aan de groeiende vraag naar RVM’s in Europa door de veranderende recyclingwetgeving. Ons oog viel op dit Oost-Europese land vanwege de centrale ligging en gunstige productievoorwaarden.” Aan een aantal Europese landen heeft Envipco al machines geleverd. Zo zijn in Hongarije meer dan 2000 machines geïnstalleerd en in Roemenië zelf al meer dan 1500. In Polen en het Verenigd Koninkrijk, waar nieuwe statiegeldsystemen gepland staan voor 2026 en 2027, wordt een explosieve groei verwacht, met mogelijk tienduizenden extra machines.
Krijger-Dolbakyan: “De reis van Envipco is nog lang niet ten einde. Met ambitieuze plannen om de omzet tussen 2021 en 2025 te verviervoudigen of zelfs te verzesvoudigen, en met nieuwe markten zoals Polen, het Verenigd Koninkrijk en Spanje in het vizier, blijft Envipco een kracht om rekening mee te houden in de wereld van recycling.”
Next level bulkfeedmachine
Envipco experimenteert ook met mobiele recyclingoplossingen. Voor de Dutch Grand Prix in Zandvoort werd een zeecontainer omgebouwd tot mobiel innamepunt voor statiegeldflesjes en -blikjes. Een ander voorbeeld van Envipco’s innovaties is de Quantum Bulk Feed, een geavanceerde bulkfeedmachine die tot 120 verpakkingen per minuut verwerkt. Deze reusachtige plasticverslinder maakt het inleveren van grote hoeveelheden verpakkingen razendsnel en eenvoudig. Ondernemer Marc Vlaar uit Bunschoten-Spakenburg was de eerste die deze machine aanschafte in Nederland. In negen maanden tijd heeft de machine meer dan twee miljoen verpakkingen verwerkt. Bolton: “Het statiegeld wordt op de rekening van de consument bijgeschreven via de Tikkie-app of kan gedoneerd worden aan goede doelen. De Quantum is ook te vinden op meer dan 600 locaties in Amerika, Roemenië, Malta, Griekenland, Slowakije en Zweden.”
Invest International
Invest International ondersteunt Nederlandse bedrijven bij het internationaal financieren van innovatieve oplossingen die bijdragen aan het realiseren van de Sustainable Development Goals van de VN en aan het toekomstige verdienvermogen van BV Nederland. Vandaar de slogan ‘Dutch solutions for global challenges’.
Lianne de Vries
Invest International