skipToContentskipToFooter

18-09-2024

Drone in warehouse steeds gewoner

D

Einde aan fysiek en saai werk van voorraad tellen

Voorraad tellen is niet bepaald een klus waar mening bedrijf vol enthousiasme mee aan de slag gaat. Toch is het noodzakelijk om goed inzicht te hebben in wat er allemaal in huis is. De drone als hulpmiddel hierbij rukt op, want deze technologie wordt steeds goedkoper en makkelijker.

In een paar minuten precies weten wat en hoeveel op voorraad ligt in een magazijngang. Het klinkt als een onmogelijk vraagstuk, maar dat is het niet. Steeds vaker maakt de drone zijn opwachting in het magazijn om de voorraad te tellen. Met een snelheid van vier meter per seconde en met behulp van software en artificial intelligence is het mogelijk om heel snel in kaart te brengen wat er in huis is.

Afgelopen voorjaar was goed te zien dat de ‘teldrone’ aan populariteit wint. Het aantal aanbieders van dit soort drones was op Europa’s grootste beurs over intralogistiek, de LogiMAT in Stuttgart, in een jaar tijd geëxplodeerd. Een gang vol bedrijven die hun drone aanprezen als de beste die er te krijgen is. Gezien de grote belangstelling op de beurs voor de paneldiscussie over het inzetten van drones lijken steeds meer ondernemingen over te willen gaan op het telmiddel.

Meerwaarde

Het tellen van de voorraad is een klus waar geen medewerker om staat te springen. Het is saai werk, waarbij ook nog eens gemakkelijk fouten worden gemaakt. Tel daarbij op dat het ontzettend veel tijd en mankracht kost en je hebt al een aantal goede redenen om over te gaan op een andere manier van tellen. Want de tijd die hiervoor nodig is gaat ten koste van de operatie. Liever zet je je personeel in voor andere werkzaamheden.

De meerwaarde van drones bewijst zich inmiddels in de praktijk. Zo heeft cosmeticamerk L’Oreal het telwerk volledig overgelaten aan de nieuwe techniek. Voorheen moest er om de drie dagen geteld worden. Ook grote logistieke dienstverleners werken inmiddels met drones om hun tellingen te doen en te weten hoeveel ruimte er nog is in hun warehouse.

Personeel hoeft niet meer fysiek aan de slag om producten te verplaatsen om te kunnen tellen

Onlangs maakte IKEA bekend de dronetechnologie na een jaar testen uit te rollen naar al zijn warehouses in Europa en Amerika. Voor de Zweedse meubelgigant is uit de proef gebleken dat de tellingen zeer nauwkeurig zijn en bovendien beter voor de medewerkers. Zij hoeven niet meer fysiek aan de slag om producten te verplaatsen om te kunnen tellen. Daardoor worden ze minder belast en kunnen ze zich bezighouden met lichtere en interessantere taken. 

Methoden

Tellen met een drone kan grofweg op twee manieren. De eerste en bekendste methode is de drone met een afstandsbediening. Daarnaast zijn er drones met gps die een van tevoren ingestelde route kunnen afleggen. Tijdens de vlucht registeren de camera’s op de drone aan de hand van etiketten met een streepjescode of RFID-tag de voorraad. De RFID-tag biedt de beste resultaten, omdat het niet nodig is het etiket te lezen. Daardoor is het bijvoorbeeld mogelijk om pallets achter elkaar te zetten. 

Wie erover nadenkt tellen met drones in te voeren, doet er goed aan om ook in gesprek te gaan met de leverancier van zijn warehousemanagementsysteem (WMS). Tellen heeft immers pas zin als de resultaten ergens te registreren zijn. Op die manier kan een bedrijf ook afwijkingen in de voorraad vinden. Bovendien wordt het WMS nauwkeuriger en dat is weer gunstiger voor de klant, want iets verkopen waarvan de voorraad niet klopt is vervelend. Wel is belangrijk dat het bedrijf ook alle goederen bij binnenkomst en plaatsing goed registreert. 

Nadelen

Naast alle voordelen zijn er ook kanttekeningen te plaatsen bij het gebruik van drones. Als bij het binnenkomen van de goederen iets misgaat met het labelen, kan er niet goed worden geteld. Het etiket moet op de buitenkant van de pallet zitten en groot genoeg zijn voor de drone om het goed te kunnen lezen. Daarnaast kan de drone overdag als hinderlijk worden ervaren en is er mogelijk neerstoringsgevaar. De risico’s en risicobeperkende maatregelen moeten in ieder geval in de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) staan. Je kunt als bedrijf bijvoorbeeld alleen heftrucks met een dak toestaan of een gang tijdelijk afsluiten.  

Ook de investering in de technologie is fors. Niet ieder bedrijf heeft zulke diepe zakken om een dergelijk systeem aan te schaffen. Het goede nieuws is wel dat de systemen steeds goedkoper en betaalbaarder worden, maar desondanks zijn de bedragen nog steeds fors. Volgens experts duurt het nog een paar jaar voordat de prijs zo aantrekkelijk is dat het ook voor grotere mkb’ers interessant wordt. 

Kortom, het inzetten van een drone om de voorraad te tellen, lijkt de toekomst. Er is steeds minder personeel beschikbaar en de kosten van de technologie dalen steeds verder. Bovendien is de telling, als alle processen op orde zijn, veel nauwkeuriger dan een handmatige telling. Maar zorg wel dat de medewerkers veilig kunnen blijven werken. 

Job Halkes

IKEA