skipToContentskipToFooter

Alles over het B- en BE-rijbewijs

Met een B-rijbewijs mag gereden worden op voertuigen waarvan het toegestane maximum massa (TMM = ledig gewicht plus laadvermogen) van het voertuig niet hoger is dan 3.500 kg. Achter dit voertuig mag een aanhangwagen worden gekoppeld met een tmm van 750 kg. De aanhangwagen mag ook zwaarder zijn dan 750 kg, maar het TMM van de totale combinatie mag niet hoger zijn dan 3.500 kg.

Het B-rijbewijs mag behaald worden vanaf 18 jaar. Vanaf 1 november 2011 mogen 17-jarigen onder begeleiding ook het B-rijbewijs halen. Meer informatie vind je hieronder onder het kopje 'Begeleid rijden'.

B plus rijbewijs/ code 96

Vanaf 19 januari 2013 is er een nieuwe rijbewijscategorie toegevoegd voor het rijden met aanhangwagens. Dit rijbewijs heet het B plus rijbewijs, ook wel code 96 genoemd. Met deze code mag een rijbewijshouder van een B-rijbewijs een aanhangwagen meenemen die zwaarder is dan 750 kg waarbij het totaalgewicht van de combinatie maximaal 4.250 kilogram weegt. Voor het hebben van het B plus rijbewijs is een opleiding vereist. De opleidingseisen zijn hetzelfde als die van het examen voor een BE-rijbewijs. Als het examen succesvol is afgelegd kan bij het gemeentehuis een keuze gemaakt worden uit het B plus rijbewijs of een BE-rijbewijs. Als er gekozen wordt voor het B plus rijbewijs, dan krijgt de rijbewijshouder een code 96 op het rijbewijs bijgeschreven.

Wij adviseren rijbewijshouders te kiezen voor het BE-rijbewijs. Dit biedt de rijbewijshouder namelijk veel meer voordelen omdat hiermee zwaardere aanhangwagens meegenomen mogen worden.

BE-rijbewijs

Houders van een rijbewijs in de categorie BE, die dat rijbewijs gehaald hebben vóór 19 januari 2013, mogen een (bestel)auto besturen waarvan het TMM maximaal 3.500 kg bedraagt.

Zij mogen een aanhangwagen trekken vanaf 750 kg TMM. Is het rijbewijs BE echter behaald ná 19 januari 2013, dan mag er nog steeds gereden worden met een voertuig waarvan het TMM maximaal 3.500 kg is, maar mag het TMM van de aanhangwagen niet hoger zijn dan 3.500 kg en derhalve het TMM van de totale combinatie niet hoger dan 7.000 kg. 

Voor opleggers of middenasaanhangwagens is een uitzondering mogelijk. Bij deze voertuigen kan namelijk gewicht worden overgedragen op het trekkend voertuig. In dat geval mag de combinatie zwaarder wegen dan 7000 kg.

Aan dergelijke combinaties zijn twee eisen verbonden:

  • Met het gewicht dat wordt overgedragen mag het trekkende voertuig niet zwaarder worden dan 3500 kg. Dat wordt als volgt berekend: de toegestane maximum massa van het trekkend voertuig (wat de auto volgens het kentekenbewijs mag wegen) minus de massa in rijklare toestand van de auto = een bepaald gewicht. Het gewicht dat wordt overgedragen (de toegestane maximum last onder de koppeling) mag niet hoger zijn dan dit bepaalde gewicht.
  • Het gewicht op de assen van de oplegger of middenasaanhangwagen mag niet zwaarder zijn dan 3500 kg.

Als eerste moet worden bepaald wat het laadvermogen van het trekkende voertuig is. Hiervoor moet het toegestane maximum massa verminderd worden met het massa rijklaar gewicht, 3.500 - 2.000 = 1.500 kg.

Het laadvermogen van 1.500 kilogram mag worden opgeteld bij het maximum gewicht voor de oplegger, te weten 3.500 kg. Achter dit trekkende voertuig mag een oplegger gekoppeld worden van maximaal 5.000 kilogram op de voorwaarde dat de asdruk maximaal 3.500 kilogram bij de oplegger is.

Welk E-examen afleggen

Je kunt examen doen voor het rijbewijs E achter B als je gaat rijden met een personen- of bestelauto met aanhangwagen of oplegger. Het is beter om eerst het examen E achter C af te leggen als je van plan bent om te gaan rijden met een aanhangwagen of oplegger achter een vrachtauto of trekker. Met E achter C wordt automatisch ook E achter B verleend en is hiervoor geen afzonderlijk examen nodig.

T-rijbewijs niet meer automatisch bij B-rijbewijs

Als een B-rijbewijs vanaf 1 juli 2015 is afgegeven is het rijbewijs niet tevens geldig als T-rijbewijs. Wel wordt het T-rijbewijs automatisch bijgeschreven als het C-rijbewijs wordt afgegeven.

Begeleid rijden vanaf 17 jaar

Vanaf 1 november 2011 is de minimumleeftijd voor het B rijbewijs verlaagd naar 17 jaar als de rijbewijshouder tot zijn 18e onder begeleiding rijdt. Het theorie-examen mag vanaf 16 jaar afgelegd worden en bij een leeftijd van minimaal 16,5 jaar mogen de praktijklessen gevolgd worden.

Bij het behalen van het rijbewijs mag de 17-jarige bestuurder alleen rijden indien hij over minimaal één begeleider beschikt en deze begeleider als coach is aangemeld bij de RWD.

Een coach moet aan de volgende eisen voldoen:

  • minimaal 27 jaar zijn en minimaal 5 jaar een geldig B-rijbewijs hebben;
  • geen strafrechtelijke veroordeling voor een verkeersovertreding hebben;
  • geen alcoholcursussen en/of gedragscursussen hebben gehad;
  • geen opgelegde onderzoeken door het CBR inzake rijvaardigheid of rijgeschiktheid hebben gehad;
  • tijdens de begeleiding niet onder invloed van alcohol, drugs of medicijnen is;
  • beschikken over DigiD en ingeschreven staan in de Nederlandse Basisregistratie Personen (BRP);
  • een geldig rijbewijs kunnen tonen tijdens begeleiding.

Voor begeleid rijden moet de coach zich eerst aanmelden bij de RDW. Daarna kan de begeleiderspas aangevraagd worden. De begeleiderspas kost € 25,- en kan door de rijbewijshouder vanaf 16,5 jarige leeftijd aangevraagd worden bij de RDW.

Beginnend bestuurder

Vanaf 30 maart 2002 geldt het puntenrijbewijs. Dit geldt voor wie het A- of B-rijbewijs heeft gehaald. Aan een beginnende bestuurder kunnen in de eerste vijf jaar dat hij beschikt over een rijbewijs strafpunten worden opgelegd. Bij drie strafpunten moet de bestuurder opnieuw rij-examen doen.

Vragen over vervoer?

Marjolein en haar collega's helpen je graag verder

Marjolein Vervoer evofenedex