Handelaarskenteken
Auto's waarvan het kenteken niet is geregistreerd, zoals nieuwe auto's, geschorste auto's en auto's uit de bedrijfsvoorraad van een autobedrijf, mogen niet op de weg worden gebruikt.
Dat mag wel als ze rijden onder het (groene) handelaarskenteken. Een handelaarskenteken is een kenteken waarmee een voertuig uit een bedrijfsvoorraad of een voertuig dat je herstelt of bewerkt, gebruik mag maken van de openbare weg. Zowel bedrijven met een RDW-erkenning Bedrijfsvoorraad als bedrijven die in opdracht van derden voertuigen bewerken en herstellen kunnen deelnemen aan de handelaarskentekenregeling. Dit kenteken wordt toegekend aan door de RDW erkende autofabrikanten, auto-importeurs en voor auto- en reparatiebedrijven.
Gebruik buiten Nederland
Je mag het handelaarskenteken alleen in Nederland gebruiken. Er zijn 3 landen waar het gebruik ook is toegestaan, maar met beperkingen:
- In België en Luxemburg: uitsluitend voor het afleveren of ophalen van een voertuig voor koop en verkoop van het voertuig. Dus niet voor een proefrit.
- In Duitsland: alleen bedrijfsauto’s mogen met een Nederlands handelaarskenteken in Duitsland rijden. Deze bedrijfsauto’s mogen daar alleen rijden in verband met opbouw, ombouw of herstelwerkzaamheden die daarmee te maken hebben. Je moet een schriftelijke bevestiging van de werkplaats bij je hebben waarmee je dit kunt aantonen.
Voorwaarden
Het handelaarskenteken mag slechts worden gebruikt door degene aan wie het is opgegeven, dan wel een door deze aangewezen persoon. Er mogen geen goederen mee worden vervoerd, tenzij dat nodig is voor de verkoop of de beproeving. Privé-gebruik is niet toegestaan.
Aangifte en tarief
De aanvraag om afgifte van een handelaarskenteken is tevens de aangifte voor de motorrijtuigenbelasting. Voor het handelaarskenteken betaal je het belastingbedrag dat geldt voor een personenauto van 1000 kg. Het tarief is gebonden aan de provincie waarin het bedrijf is gevestigd.
Vragen over vervoer?
Marjolein en haar collega's helpen je graag verder