APK-keuringseisen
Wat en hoe wordt APK-gekeurd
Voor de APK-keuring wordt eerst gecontroleerd of het kentekenbewijs:
- dezelfde gegevens bevat als het kentekenregister
- het juiste chassisnummer vermeldt
- de juiste carrosserie-uitvoering vermeldt
- de juiste afmetingen van het voertuig vermeldt
- de juiste brandstof vermeldt
Klopt er iets niet, dan word je doorverwezen naar de Rijksdienst Wegen (RDW).
Veiligheid
De keuring heeft primair betrekking op de verkeersveiligheid. Onder andere de volgende onderdelen worden gecontroleerd:
- banden
- wielophanging
- stuurinrichting
- verlichting
Milieu
Ook milieuaspect komen aan bod:
- bij dieselmotoren wordt een roetmeting verricht
- bij benzinemotoren wordt een 4-gasmeting verricht
Keuringsbewijs
Zowel bij goedkeuring als bij afkeuring krijg je een keuringsrapport. Bij goedkeuring staat hierop de vervaldatum vermeld plus eventuele reparatiepunten. Bij afkeuring de afkeuringspunten. In het rapport staan ook de eventuele componenten en onderdelen die nu nog goed zijn, maar op termijn moeten worden vervangen. Je moet het keuringsrapport in jouw voertuig bewaren.
Zonder goedkeuring mag een voertuig niet op de openbare weg worden geplaatst of gebruikt. Alleen op de dag van keuring mag je het voertuig naar het keuringsstation rijden.
Geldigheidsduur
Het keuringsbewijs is geldig vanaf de dag van afgifte. Als je jouw voertuig binnen 2 maanden voor het verlopen van het keuringsbewijs opnieuw laat keuren, dan geldt deze nieuwe keuring vanaf de dag dat het oude keuringsbewijs vervalt.
Ben je het niet eens met de uitslag van een keuring dan kan je bij de RDW een herkeuring aanvragen. De kosten hiervoor krijg je terug als je in het gelijk wordt gesteld. Alleen de geschilpunten uit het keuringsrapport worden opnieuw gekeurd en het oordeel van de steekproefcontroleur is bindend.
Steekproef
De RDW controleert steekproefsgewijs 3 procent van de gekeurde voertuigen, dus zowel de goed- als afgekeurde. Valt uw voertuig in de steekproef, dan moet het maximaal anderhalf uur beschikbaar zijn voor de steekproefkeuring. Als je niet meewerkt, vervalt u
Vragen over gevaarlijke stoffen
Marjolein en haar collega's helpen je graag verder