skipToContentskipToFooter

In Duitsland wordt zeer streng toegezien op de naleving van verkeersregels en andere wetten. Bij lichte overtredingen (Ordnungswidrigkeiten) volgt een waarschuwing met boete (Verwarnung). Bij zwaardere overtredingen (Straftaten) wordt een borgstelling (Sicherheitsleistung) verlangd.

Strafpuntensysteem per 1 mei 2014

  • Strafbare feiten: 1 punt
  • Delicten met een rijverbod: 2 punten
  • Misdrijf (zonder of met rijverbod 3 maanden): 2 punten
  • Misdrijf met inbeslagname van het rijbewijs: 3 punten

Sancties

Aan de punten zijn sancties gekoppeld: bij 4 of 5 punten krijgt de chauffeur een vermaning met daarbij de mogelijkheid tot vrijwillige deelname aan een seminar voor vermindering van de punten. Bij 6 of 7 punten moet de chauffeur verplicht deelnemen aan een seminar. Deelname leidt niet tot vermindering van de punten, niet deelnemen heeft ontzegging van de rijbevoegdheid tot gevolg. Bij 8 of meer punten wordt de rijbevoegdheid ingenomen. Na ten minste 6 maanden en een medisch-psychologisch onderzoek is het mogelijk een verzoek tot teruggave van de rijbevoegdheid in te dienen.

Punten kwijtschelden

De opgelopen punten worden naar verloop van tijd kwijtgescholden: registraties met één punt na 2,5 jaar, registraties met twee punten na 5 jaar en registraties met drie punten na 10 jaar. Tot een maximum van vijf punten is door het volgen van een seminar een reductie in punten mogelijk. Chauffeurs kunnen maximaal één punt per vijf jaar afbouwen.

Geregistreerde punten

Chauffeurs die willen weten hoeveel punten er op zijn naam zijn geregistreerd, kunnen hiervoor een verzoek indienen bij het Kraftfahrt-Bundesambt in Flensburg door gebruik te maken van het document ‘Punkteauskunft’. Het verzoek moet zijn vergezeld van een kopie van het identiteitsbewijs van de aanvrager. Het Kraftfahrt-Bundesambt stuurt dan een overzicht waarin niet alleen de hoeveelheid punten staat maar ook hoe lang en voor welke delicten. Aan de hand van dit overzicht kan een chauffeur bepalen of het nuttig is om een seminar te volgen.

Vragen over landeninformatie?

Peter en zijn collega's helpen je graag verder.

Marinke Roebersen evofenedex