Tol Denemarken
Sinds 1 januari 2025 is Denemarken uit het Eurovignet Verdrag gestapt en heeft in plaats daarvan een CO2-afhankelijke tolheffing ingevoerd. Deze tol geldt voor voertuigen met een maximum technische massa (MTM=F1 op kenteken) van 12 ton en meer. Met ingang van 1 januari 2027 geldt de heffing ook voor voertuigen met een MTM van 3,5 ton en meer.
De tolheffing geldt voor het grootste deel van het Deense staatswegennet en delen van het Deense gemeentelijke wegennet. Vanaf 1 januari 2028 voert Denemarken de tol in voor het hele openbare wegennet in Denemarken.
Je hoeft geen tol te betalen voor het rijden met de vrachtauto op de Storebælt-brug (brugverbinding vaste land Denemarken met het Deense eiland Zealand waar Kopenhagen op ligt) of de Øresundbrug (brugverbinding tussen het Deense eiland Zealand en het vaste land van Zweden), maar wel voor het oversteken hiervan.
Tol betalen
De tol wordt berekend op basis van de CO2-emissieklasse en de gewichtsklasse en kan op drie manieren worden afgerekend:
- met de DKV Box Scandic,
- met een EETS-tolbox
- een tolticket.
Lees meer over de toltariefberekeningen.
Lage-emissiezones en eisen
Voor het rijden in lage-emissiezones van Kopenhagen, Frederiksberg, Odense, Aarhus en Aalborg gelden extra tarieven. Let op: vanaf 1 maart 2025 wordt de lage-emissiezone in Kopenhagen uitgebreid tot aan de gemeentegrens richting Tårnby. De snelweg Øresund is niet opgenomen in de lage-emissiezone.
Vrachtauto's en bestelwagens die op diesel rijden, moeten voorzien zijn van een roetfilter om de lage-emissiezones binnen te rijden. Bestuurders van niet-Deense voertuigen zijn verplicht hun voertuig te registreren, samen met de juiste documentatie voor de euronormnorm of waaruit blijkt dat er een roetfilter is gemonteerd in gevallen waarin het voertuig niet aan de datumvereisten voldoet. Samengevat:
- Vrachtauto's moeten op 1 januari 2015 of later zijn geregistreerd of een roetfilter hebben om toegang te krijgen tot de lage-emissiezones.
- Zware voertuigen die minimaal voldoen aan Euro VI moeten voldoen aan de roetfiltervereiste.
- Niet-Deense voertuigen die niet aan de bovenstaande datumvereisten voldoen, moeten altijd online worden geregistreerd.
Lees meer over de gestelde eisen.
Boetes
Van Deense en buitenlandse vrachtwagens worden automatisch het kenteken en de betalingsgegevens gecontroleerd. Als je niet de juiste tol hebt betaald, legt de Deense wegenverkeersautoriteit een boete op.
Btw
Btw heet in Denemarken ‘Mervaerdiafgift’ (Moms). Er is een algemeen tarief van 25 procent. Nederlandse bedrijven kunnen in Denemarken betaalde btw op zaken als motorbrandstof, reparaties en binnenlandse veerdiensten terugvorderen.
Heb je vragen over dit artikel, neem dan contact op met onze ledenservice.
Vragen over vervoer?
Peter en zijn collega's helpen je graag verder.
Vragen over vervoer?
Peter en zijn collega's helpen je graag verder.