Vier redenen waarom een modal shift jouw supplychain optimaliseert
Leer hoe je je logistieke proces kunt verbeteren
De druk op logistieke ketens neemt toe. Bedrijven worden geconfronteerd met stijgende CO₂-kosten, met strengere regelgeving en met een steeds vollere infrastructuur. Een modal shift — het structureel verplaatsen van goederenvervoer van de weg naar duurzamere modaliteiten, zoals binnenvaart en spoor — biedt niet alleen een oplossing voor deze uitdagingen, maar optimaliseert ook de supplychain. Hier vind je vier redenen waarom een modal shift jouw logistieke processen kan verbeteren.
1.Sneller voldoen aan duurzaamheidsvereisten
Onder meer de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht bedrijven om transparant te rapporteren over hun impact op het klimaat. Dit betekent dat CO₂-uitstoot een steeds belangrijkere factor wordt in logistieke beslissingen. Een modal shift helpt bedrijven bij het behalen van duurzaamheidsdoelen en verlaagt de kosten die gepaard gaan met CO₂-uitstoot. Vervoer via binnenvaart of spoor, is tot tachtig procent schoner per tonkilometer dan vervoer via de weg.
Daarnaast maken de toenemende kosten van CO₂-emissierechten, het economisch aantrekkelijker om duurzamere modaliteiten te kiezen. Het verminderen van emissies draagt niet alleen bij aan een positief bedrijfsimago, maar verhoogt ook de aantrekkelijkheid voor klanten en investeerders. Zo vervoert Zeeman veel van haar goederen via zee, binnenvaart en spoor, waarmee ze ook een duurzamer imago willen uitstralen.
Ook Electrolux, fabrikant van huishoudelijke apparaten, heeft een groot deel van zijn transport verplaatst van de weg naar het de binnenvaart. Dit draagt bij aan de ambitie om in 2030 volledig klimaatneutraal te opereren. Door deze modal shift heeft het bedrijf niet alleen de CO₂-uitstoot drastisch verlaagd, maar ook de betrouwbaarheid van leveringen verbeterd.
2.Betere planbaarheid met slimme hulpmiddelen
Het plannen van transport via water en spoor, lijkt complexer dan wegtransport, maar nieuwe digitale hulpmiddelen maken dit eenvoudiger dan ooit. Platforms, zoals Joint Corridors Off-Road en Routescanner, bieden realtime inzicht in de beste routes en modaliteitskeuzes. Zo helpt het initiatief ‘Joint Corridors Off-Road’ bedrijven om samen te werken en om vaste, efficiënte routes op te zetten voor multimodaal transport.
De online Routescanner-tool maakt het mogelijk om verschillende transportopties te vergelijken op basis van CO₂-uitstoot, kosten en doorlooptijd. Dankzij deze hulpmiddelen kunnen bedrijven betrouwbare transittijden realiseren en verstoringen in de supplychain verminderen. Dit maakt multimodaal transport net zo planbaar en voorspelbaar, als wegtransport.
3. Financiële ondersteuning bij de overstap
De overstap naar een modal shift hoeft geen kostbare investering te zijn. Er zijn verschillende subsidieregelingen beschikbaar die bedrijven helpen de mogelijkheden in kaart te brengen en om daadwerkelijk de stap te zetten. De modal shift-voucherregeling van de provincie Zuid-Holland biedt bijvoorbeeld financiële ondersteuning om de supplychain te analyseren en om multimodale transportoplossingen te implementeren.
Diverse pilotprogramma’s en proefprojecten, verlagen de drempel voor bedrijven om alternatieve modaliteiten uit te proberen zonder direct grote investeringen te doen.
4. Beschikbare capaciteit in binnenhavens en inlandterminals
Een veelgehoorde misvatting is dat er onvoldoende capaciteit zou zijn voor binnenvaart en spoor. In werkelijkheid is er in Nederland een uitgebreid netwerk van binnenhavens en inlandterminals, met nog volop ruimte voor groei. Nederland beschikt over meer dan vijftig binnenhavens en over een fijnmazig netwerk van spoorverbindingen met directe toegang tot belangrijke Europese logistieke knooppunten. Binnenvaartterminals hebben vaak nog capaciteit over, zeker nu bedrijven steeds vaker overstappen op multimodaal transport.
Meer weten? Volg ons webinar
Wil je ontdekken hoe een modal shift jouw bedrijf kan helpen bij het verlagen van kosten, bij het verbeteren van de betrouwbaarheid en bij het verduurzamen van je supplychain? Meld je dan aan voor het webinar ‘Van weg naar water en spoor: optimaliseer je supplychain’, georganiseerd door evofenedex in samenwerking met Joint Corridors Off-Road en Routescanner.
Webinar van weg naar water en spoor
Leer hoe je met de juiste strategie, kosten bespaart. Tijdens het webinar lichten we ook praktijkcases toe van bedrijven.
Vragen over vervoer?
Aguinaldo en zijn collega's helpen je graag verder