skipToContentskipToFooter

6 redenen waarom je collega-ondernemer er al wel mee bezig is

Van ondernemers worden de komende jaren veel stappen verwacht om de bedrijfsvoering te verduurzamen. En daar is geen ontkomen meer aan. We benoemen zes redenen waarom je het verduurzamen van je vervoer serieus moet nemen en geven meteen ook tips hoe je hiermee om kunt gaan. Tenminste, als je niet wilt achterlopen op je collega’s.

1.   Zero-emissiezones: voertuigen met uitstoot mogen binnensteden niet meer in

De komende jaren gaan voertuigen met uitstoot geweerd worden in verschillende binnensteden. Niet alleen grote steden, als Amsterdam en Rotterdam, krijgen een zero-emissiezone, ook kleine steden, zoals Assen, Ede en Hilversum voeren zero-emissiezones in. Een vrachtauto of bestelauto van ongeveer acht jaar oud is dan niet meer welkom. Dus heb je een bouwbedrijf, ben je horecaleverancier of koerier, dan wordt het in de komende jaren lastig om je werk te doen met oudere voertuigen. Controleer of je bestelauto of vrachtauto de komende jaren nog de binnensteden in mag. Dat kun je eenvoudig met deze kentekencheck.

 2.   CSRD-wetgeving: bedrijven krijgen een CO2-uitstoot rapportageplicht

Deze internationale wetgeving verplicht bedrijven om te rapporteren over hun duurzame activiteiten. Op dit moment geldt dit al voor de grotere bedrijven. Wat tot gevolg heeft dat zij ook aan hun toeleveranciers de CO2-uitstoot opvragen. Het is een misverstand te denken dat dit niet zo’n vaart zal lopen. Zo verplicht Zalando nu al, al haar toeleveranciers om hun uitstoot door te geven. Als hier niet aan wordt voldaan, dan krijg je als toeleverancier geen toegang meer tot het platform. En ook als je goederen levert aan de rijksoverheid moet je in de nabije toekomst je CO2-uitstoot overleggen.

 3.   55 procent minder CO2-uitstoot in 2030: de vervuiler betaalt

55 procent minder CO2-uitstoot in 2030 is de doelstelling die vanuit de overheid en de EU is opgelegd aan het Nederlandse bedrijfsleven. Ook hangt er een beprijzing van je CO2-uitstoot in de lucht. Hoe meer je uitstoot, hoe meer je betaalt. Om over te gaan tot het reduceren van je uitstoot, moet je eerst wel weten hoeveel je uitstoot. Verdiep je dan ook in de mogelijkheden die hiervoor zijn. Het is makkelijker dan je wellicht denkt. Wij helpen leden verder met de handige software van BigMile of via de website CO2meter.nu.

 4.   Grondige verbouwing Nederlandse infrastructuur

Wegen gaan op de schop; ten minste tachtig bruggen en tunnels worden tot 2028 onder handen genomen, waaronder de Van Brienenoordbrug, de Haringvlietbrug en de Velsertunnel. Wil jij je goederen tijdig bij je klanten krijgen, dan is het noodzakelijk een inventarisatie te maken van de gebieden waar het voor jou de komende tijd lastig vervoeren wordt over de weg. Spoor en binnenvaart kunnen een uitkomst bieden.

 5.   Verbod op voertuigen met een verbrandingsmotor

Nieuwe personen- en bestelauto’s mogen vanaf 2035 geen CO2 meer uitstoten. Dat betekent dat een benzine- of dieselmotor, als aandrijving, niet meer mogelijk is en alle nieuwe bestelauto’s vanaf 2035 een elektrische of waterstofaandrijving moeten hebben. Nieuwe vrachtwagens met dieselmotoren mogen tot 2040 verkocht worden. Je verdiepen in elektrische of waterstofaandrijving is daarom verstandig. Ook zijn er veel subsidiemogelijkheden.

6.   Duurzaam vervoer wordt de eis van al je klanten

Duurzaamheid wint fors aan populariteit onder consumenten, onder bedrijven en onder overheden. Op dit moment kun je je nog positief onderscheiden door duurzamer te opereren. Heb je hulp nodig bij het zetten van stappen? Wij hebben als taak onze leden te helpen om de komende jaren de duurzame transitie succesvol door te maken èn we hebben jarenlange ervaring met de inrichting en advisering van wagenparken. Neem voor een advies contact op met onze ledenadviseurs.

Vragen over vervoer?

Aguinaldo en zijn collega's helpen je graag verder

evofenedex vervoer