skipToContentskipToFooter

Je kunt zelf aan de slag gaan en al je brandstofverbruik analyseren op basis van tankbonnetjes. Wanneer je de hoeveelheid brandstof weet, kun je gebruikmaken van de onderstaande gegevens om de uitstoot te meten.

CO2-uitstoot liter diesel

Een liter diesel weegt 835 gram. Daarvan is 720 gram koolstof (C). Om deze te verbranden (en om te zetten in CO2) is 1920 gram zuurstof (O2) nodig. Deze 2 waarden kun je bij elkaar optellen: 720 + 1920 = 2640 gram CO2. Zo stoot een liter diesel afgerond 2,6 kilogram CO2 uit. Maar om diesel te winnen en geschikt te maken voor gebruik is ook energie nodig. Tellen we dit mee, dan veroorzaakt een liter diesel 3,23 kilogram CO2. Dus een bestelauto die 50 liter diesel verbruikt, stoot ongeveer 161 kilogram CO2 uit. Deze waarde kan per model verschillen.

CO2-uitstoot liter benzine

Een liter benzine weegt 750 gram. Ongeveer 652 gram daarvan is koolstof (C). Om deze te verbranden, is 1740 gram zuurstof (O2) nodig. Per liter benzine stoot je dus 652 + 1740 = 2392 gram (2,4 kilogram afgerond) CO2 uit. Tellen we ook in dit geval het energieverbruik van de winning en het geschikt maken voor gebruik mee, dan bedraagt de CO2-uitstoot van een liter benzine 2,88 kilogram.

Hoe kan ik de CO2-uitstoot van mijn vracht meten?

Met behulp van de eenvoudige CO₂-calculator op www.co2meter.nu kun je snel je uitstoot per vracht meten. Of het nu om gevulde container of slechts een enkele pallet.


Hoe kan ik de CO2-uitstoot van mijn wagenpark meten?

Veel tankpasleveranciers bieden de mogelijkheid de CO2-uitstoot automatisch uit het fleetmanagementsysteem te halen, waarin de totale afname van de brandstof vermeld staat. Zij hebben hiervoor dan een CO2-module opgenomen in hun managementsysteem. Diverse brandstofpaspartijen bieden ook de mogelijkheid direct over te gaan op CO2-compensatie.


Hoe kan ik de CO2-uitstoot van de hele logistieke operatie meten?

Er zijn nog geavanceerdere systemen beschikbaar. Deze nemen niet alleen de CO2-uitstoot van je wagenpark onder de loep maar bijvoorbeeld ook de uitstoot van je magazijn, of de uitstoot van de toelevering door ketenpartners. Dit doen ze niet alleen voor wegvervoer maar ook voor luchtvracht en binnenvaart.

Een van deze systemen is BigMile. Deze online tool was oorspronkelijk een initiatief van de Topsector Logistiek. BigMile wordt nu ook veel gebruikt in het Lean and Green-programma. Dit is het stimuleringsprogramma van Connekt voor bedrijven om hun logistieke en mobiliteitsproces duurzamer te maken door concreet met CO2-reductie aan de slag te gaan.

Moet ik nu al CO2 gaan compenseren?

Nee, dat hoeft wettelijk gezien nog niet. Maar de overheid werkt in samenwerking met de betrokken partijen aan een manier om de CO2-uitstoot in 2030 met 25 procent te reduceren ten opzichte van de uitstoot in 2016. Het is daarom wel aan te bevelen tijdig te beginnen met het inventariseren van je eigen CO2-uitstoot aangezien deze vanuit de overheid de komende jaren sterk verminderd moet worden.

Neem deel aan de CO₂-reductie workshops

Tijdens de workshops leer je alles over CO₂-uitstoot. Deelnemen is geheel kosteloos. Er is een maximum van 17 deelnemers per workshop.

Vragen over vervoer?

Aguinaldo en zijn collega's helpen je graag verder

evofenedex vervoer