skipToContentskipToFooter

Voorbereiding is echt nodig

Voor bedrijven die onder de CSRD-wetgeving (Corporate Sustainability Reporting Directive) vallen, zijn CO2-registratie en -rapportage al realiteit. Maar ook andere ondernemers moeten aan de slag.

Alle bedrijven met een eigen wagenpark, krijgen in de nabije toekomst te maken met strengere regels rondom de registratie van CO2-uitstoot. Zowel eigen vervoerders als beroepsgoederenvervoerders, moeten rekening houden met nieuwe verplichtingen. Die hebben niet alleen invloed op de bedrijfsvoering, maar zorgen ook voor extra kosten. En deze kosten kunnen fors worden. We illustreren dit met een voorbeeld:

Verwacht wordt dat de prijs voor CO2-uitstoot uiteindelijk 100 euro per ton gaat kosten. Voor een bedrijf met een Euro 5 vrachtauto die jaarlijks 55.000 kilometer rijdt (met een gemiddeld verbruik van 1 op 3), betekent dat het volgende:

  • Jaarlijks verbruik: 55.000 km ÷ 3 = 18.333 liter diesel
  • CO2-uitstoot: 18.333 liter × 2,64 kg = 48.320 kg (48,32 ton)
  • CO2-compensatiekosten bij 100 euro per ton: 4.832 euro per jaar

Nieuwe verplichtingen op komst

Het is nog onduidelijk wanneer deze CO2-beprijzing gaat komen. Maar zowel in Nederland als binnen de Europese Unie (EU), komt er steeds meer wetgeving die bedrijven verplicht hun CO2-uitstoot te meten én te rapporteren. Bedrijven die zich hier niet op voorbereiden, lopen het risico op boetes of op achterblijven bij aanbestedingen van overheid en bedrijfsleven.

Inzicht in uitstoot loont

Wie inzicht heeft in de uitstoot van zijn vloot, kan betere keuzes maken. Denk aan het vernieuwen van voertuigen, het gebruik van schonere brandstoffen of het optimaliseren van routes. Een effectieve CO2-registratie maakt duidelijk waar de meeste uitstoot plaatsvindt en waar dus aanpassingen gemaakt kunnen worden.

Bezoek de inspiratiesessie

evofenedex ondersteunt leden met kennis en advies over CO2-registratie en verduurzaming van logistieke processen. Bedrijven die willen weten hoe je de CO2-registratie moet opstarten in hun organisatie, kunnen de inspiratiesessie van BigMile bezoeken tijdens het Duurzaam Vervoer Inspiratie Event.

Continu stijgende kosten wegvervoer

De kosten van het wegvervoer zullen de komende jaren nog verder toenemen. Naast de mogelijke CO2-beprijzing, gaat vanaf 2026 ook de vrachtwagenheffing gelden. Voor het bovenstaande voorbeeld geldt bijvoorbeeld dat deze belasting rond de 9.000 euro per jaar kosten. Voor meer informatie over deze ontwikkeling kun je ook terecht op het Duurzaam Vervoer Inspiratie Event.

Vragen over vervoer?

Aguinaldo en zijn collega's helpen je graag verder

evofenedex vervoer