skipToContentskipToFooter

Mondiale conflicten, handelsbeperkingen en sancties, aardbevingen en ander natuurgeweld, hebben momenteel negatieve gevolgen voor supplychains. Niet alle gebeurtenissen zijn echter groots en meeslepend, ook kleinere voorvallen kunnen een aanzienlijke impact hebben op de supplychain. evofenedex zet een aantal incidenten op een rij die door een onverwachte oorzaak ontstonden en waarvan de effecten lang bleven doordreunen in de supplychain van het betrokken bedrijf.

CO₂-tekort

Een CO₂-tekort klinkt misschien als een onwaarschijnlijk probleem, maar in 2018 ondervond de frisdrank- en bierproductie in het Verenigd Koninkrijk hiervan de gevolgen. Omdat CO₂ een bijproduct is van ammoniakproductie (een energie-intensief proces dat afhankelijk is van de markt), komt het regelmatig voor dat hierin tekorten ontstaan. Deze tekorten hebben invloed op zowel de productie als op de conservering van voedsel.

Vieze beestjes

Een salmonellabesmetting in de fabriek van Ferrero in België, leidde tot een grootschalige terugroepactie van Kinder® chocoladeproducten. Honderden infecties werden gemeld in verschillende Europese landen. De productie werd tijdelijk stilgelegd, wat een groot effect had op de beschikbaarheid van Kinder® producten in heel Europa. Vooral tijdens de paastijd, de periode waarin de vraag traditioneel hoog is. Na deze besmetting voerde Ferrero verbeteringen door op het gebied van hygiëne en procesbeheer. Het bedrijf verhoogde de monitoring in de productieomgeving, met extra aandacht voor kwetsbare zones. Ferrero implementeerde frequentere tests, diepere reiniging en preventieve onderhoudsprocedures.

Fataal mailtje

Op 19 maart 2019 werd Hydro (aluminium en hernieuwbare energie) getroffen door een uitgebreide cyberaanval. De aanval, veroorzaakt door het ransomware-virus LockerGoga, begon met een phishing e-mail, die toegang tot het computersysteem verschafte. De aanval trof de hele wereldwijde organisatie, waarbij de afdeling Extruded Solutions de grootste operationele uitdagingen en financiële verliezen ondervond. Het bedrijf schatte de schade op 68 miljoen euro. Gelukkig beschikte Hydro over een robuuste cyberverzekering bij erkende verzekeraars.

Op het nippertje

De productie van computerchips is zeer waterintensief. Toen er, in 2021, in Taiwan geen tyfoonseizoen optrad, ontstond er in dit land een fors watertekort. De grootste chipfabrikant, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited (TSMC), moest water inkopen bij privéleveranciers om de productie gaande te houden. Inmiddels heeft TSMC het risico op een watertekort weten te verkleinen, door een industriële waterzuiveringsinstallatie in gebruik te nemen; een flexibele aanpak om toekomstige problemen te voorkomen.

Storing in de inpakmachine

Nanne Schriek, senior projectmanager bij evofenedex, was recentelijk betrokken bij een workshop over risicomanagement en resilience, binnen een fruitbewerkingsbedrijf. “Tijdens deze workshop brachten we de risico’s in de logistiek en de productie in kaart. Daaruit bleek dat een storing in de verpakkingsmachine voor dit bedrijf het grootste risico vormde. Een storing van twee dagen kon al catastrofaal zijn. Dit toont aan dat een grondige disruptie van logistieke en productieprocessen, door kleine details kunnen worden veroorzaakt.” 

Weerbaarheid inbouwen

Veel externe factoren en risico’s kunnen vooraf worden ingeschat, zodat schade binnen de supplychain beperkt blijft. Hiervoor is de zogeheten Capabilities Approach ontwikkeld; een in de praktijk getest model waarmee bedrijven hun resilience (weerbaarheid) kunnen versterken. De vierdaagse masterclass Resilience in de supplychain, biedt deelnemers de kennis en handvatten om hun organisatie weerbaarder te maken tegen de impact van onvoorziene gebeurtenissen.

Masterclass Resilience in de supplychain

Onze vierdaagse masterclass biedt jou de handvatten en de kennis om jouw organisatie weerbaarder te maken tegen de impact onvoorziene gebeurtenissen.

image_1210054360.jpg

Vragen over Supply Chain Management?

Nanne en zijn collega's helpen je graag verder

Nanne Schriek evofenedex