Voorbereiden op de volgende crisis met de Resilience Scan
Leestijd: 2 minuten
Windesheim en de Rijksuniversiteit Groningen bieden een praktisch instrument om de supply chain resilience binnen bedrijven te meten
De supplychain heeft de afgelopen jaren veel te verduren gekregen. De impact van gebeurtenissen zoals COVID-19, Brexit, conflicten zoals de oorlog in Oekraïne, en de recente energiecrisis heeft duidelijk gemaakt hoe cruciaal het voor organisaties is om veerkrachtig te zijn. En daar is een hulpmiddel voor. Supplychainexpert Nanne Schriek deelt de positieve indruk die hij heeft van de Resilience Scan.
Ready for the next crisis
Om bedrijven te helpen hun veerkracht te evalueren en verbeteren, hebben Hogeschool Windesheim, Rijksuniversiteit Groningen en Involvation samen met 13 bedrijven de Resilience Scan ontwikkeld. Deze quick scan is ontwikkeld vanuit het onderzoeksproject ‘Ready for the Next Crisis’, gefinancierd door TKI Dinalog.
Verschillende dimensies
“Deze scan biedt de gebruiker in 20 minuten inzicht in hoe de organisatie de resilience in de supply chain heeft georganiseerd”, verduidelijkt Nanne Schriek, projectmanager supplychainmanagement bij evofenedex. “En dat gaat behoorlijk ver. De scan beoordeelt bijvoorbeeld de dimensies van redundantie, samenwerking, flexibiliteit, transparantie en wendbaarheid, zowel bij de interne processen als die met leveranciers en afnemers. De scan is een zelfbeoordelingsinstrument; de resultaten zijn gebaseerd op de (subjectieve) ervaring en inzichten van de deelnemer, maar geeft indrukwekkende inzichten.”
De scan valt verder op doordat er rekening wordt gehouden met context, processen en verschillende aspecten van ketens, zoals fysieke, financiële en datastromen. Uiteindelijk wil de scan met alle data van de deelnemers een complete benchmark bieden voor de industrie, waarmee bedrijven zich onderling kunnen vergelijken.
Focus op maakindustrie
De huidige versie is vooral bestemd voor de maakindustrie. Hierdoor kan het zijn dat niet alle vragen even relevant zijn voor andere branches. Schriek: “Het is daarom verstandig de scan door mensen van verschillende managementniveaus en afdelingen te laten invullen. Zo krijg je een evenwichtiger beeld van de totale veerkracht van de organisatie. Op deze manier hebben Samsung, DSV, Bidfood en tientallen andere bedrijven de scan gedaan.” Belangstellenden doen hier zelf de scan.
Resilience 2.0
De komende tijd gaat evofenedex nauwer samenwerken met Hogeschool Windesheim en de Rijksuniversiteit Groningen om de Resilience Scan verder te ontwikkelen. evofenedex richt zich hierbij met name op de relatie met handel en logistiek; in de praktijk de exportmanager en supplychain of logistiek manager. Hier liggen kansen voor verbetering. Daarnaast wordt ook onderzoek gedaan naar de veerkracht van een zogenoemd ecosysteem waarbinnen een bedrijf opereert, hetgeen nieuwe inzichten zal opleveren.
Masterclass Resilience in de supplychain
Onze vierdaagse masterclass biedt jou de handvatten en de kennis om jouw organisatie weerbaarder te maken tegen de impact onvoorziene gebeurtenissen.
Vragen over Supply Chain Management?
Nanne en zijn collega's helpen je graag verder