skipToContentskipToFooter

In 2025 krijgen supplychainprofessionals in Nederland te maken met diverse wet- en regelgeving die aanzienlijke impact heeft op hun operaties. Maar ook spelen internationale ontwikkelingen een grote rol. 

Geopolitieke onrust 

Verschillende geopolitieke conflicten hebben effect op de wereldhandel en dus op de supplychain. Het rommelt nog steeds in het Midden-Oosten en de Houthi’s vormen er ook nog steeds een dreiging. En wat de val van het regime Assad gaat betekenen, is op dit moment onduidelijk. Ook sluimert de kwestie China - Taiwan op de achtergrond.

Trump 

Er is nog veel onduidelijk rondom het aanstaande presidentschap van Donald Trump in de Verenigde Staten. Wat wordt bijvoorbeeld de impact van opgelegde tarieven aan China, aan de Europese Unie (EU) en aan Canada en Mexico? De verwachtingen in de markt zijn verschillend, maar brengen nu al veel onrust met zich mee.

Overgang naar oorlogseconomie 

De dreiging vanuit Rusland blijft groot. Mocht er een verdere escalatie plaatsvinden dan doen bedrijven er verstandig aan rekening te houden met scenario’s waarin er wordt overgegaan op een oorlogseconomie. De productiecapaciteit kan dan worden omgezet naar het maken van militaire benodigdheden voor defensie. Dit kan leiden tot een afname van consumentenproducten.

Mocht dit escalatiepunt naderen dan kan handel met andere landen worden beperkt door sancties, door conflicten of door prioritering van binnenlandse behoeften. Ook is de kans groot dat goederentransport wordt verlegd naar militaire goederen, wat effect heeft op de goederentransportcapaciteit in de keten.  

Door de geopolitieke onrust zien steeds meer bedrijven de noodzaak om hun bedrijf wendbaarder en weerbaarder te maken.

Onzekerheid is groot 

Hoewel de economische vooruitzichten positiever zijn dan eerder verwacht, blijft de onzekerheid groot. De genoemde geopolitieke spanningen kunnen zorgen voor stijging van prijzen voor fossiele energie, waardoor de consument minder te besteden krijgt. Dit heeft gevolgen voor de vraag. Wendbaarheid en veerkracht van jouw keten, zijn hierbij ook dit jaar weer sleutelwoorden. 

Supplychain wendbaar- en weerbaarheid 

Door de geopolitieke onrust zien steeds meer bedrijven de noodzaak hun bedrijf wendbaarder en weerbaarder te maken. Dual-sourcen (twee leveranciers), reshoring (het naar Nederland terughalen van productiewerk), maar ook het insourcen (binnenshuis uitvoeren) van productiecapaciteit, zien we nu al en we verwachten hierin een toename in 2025. Ook investeren in arbeidsproductiviteit gebeurt bij zowel grote als kleine bedrijven. Deze lijn zal, naar verwachting, in 2025 worden doorgezet.  

Lokalisatie en nearshoring 

Om risico's te verminderen, kunnen bedrijven hun toeleveringsketens herstructureren door productie en sourcing dichterbij de eindmarkten te brengen. Deze verschuiving naar lokalisatie en nearshoring, helpt bij het verkorten van doorlooptijden, het verbeteren van de flexibiliteit en bij het verminderen van de afhankelijkheid van verre leveranciers.  

Om bedrijven hierin te ondersteunen, hebben we bij evofenedex, onlangs een masterclass resilience in de supplychain gestart. Daarnaast bieden we aan supplychainprofessionals de mogelijkheid om deel te nemen aan ons Supply Chaingers Netwerk. Het netwerk waarin vakgenoten onderling kennis en ervaringen uitwisselen. 

Het blijft van groot belang dat ieder bedrijf in de logistieke keten, een robuuste digitale basis heeft

Digitalisering 

Stappen zetten met cybersecurity 

Met de toenemende digitalisering verkrijgen we een beter inzicht in onze supplychains, maar worden we tegelijkertijd kwetsbaarder voor cyberaanvallen. Het waarborgen van de beveiliging van digitale systemen en gevoelige gegevens, wordt cruciaal. Een belangrijke ontwikkeling is de implementatie van de Network and Information Security Directive (NIS2), die begin 2025 in de Nederlandse wetgeving wordt opgenomen. Deze richtlijn beoogt de digitale weerbaarheid van organisaties te verbeteren en breidt het toepassingsgebied uit van driehonderd naar vijfduizend organisaties, inclusief toeleveranciers. In november organiseerden we hierover een webinar. Kijk hier het webinar terug. 

AI 

De integratie van geavanceerde technologieën, zoals kunstmatige intelligentie (AI), machine learning en het Internet of Things (IoT), gaat de supplychaintransformatie versnellen. Deze technologieën bieden mogelijkheden voor realtime data-analyse, voor voorspellende modellering en voor geautomatiseerde besluitvorming, wat leidt tot efficiëntere en responsievere supplychains. Het is essentieel voor bedrijven om te investeren in digitale infrastructuur en digitale vaardigheden, om concurrerend te blijven.  

AI kan alleen waardevolle analyses maken met grote aantallen data van goede kwaliteit. Daarom blijft het van groot belang dat ieder bedrijf in de logistieke keten, een robuuste digitale basis heeft. Alleen dan kan AI worden ingezet voor het optimaliseren van logistiek, inkoop en planningsprocessen, wat vervolgens leidt tot aanzienlijke efficiëntiewinsten. Daarnaast verwachten we dat de adoptie en de betere betaalbaarheid van autonome voertuigen en robots in magazijnen en transport, toeneemt, waardoor operaties worden gestroomlijnd en arbeidskosten worden gereduceerd. Lees hier hoe wij jou helpen met digitaliseringsvraagstukken. 

Duurzaamheid 

CSDDD komt dichterbij 

In 2027 wordt de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) van kracht, wat bedrijven verplicht proactief mensenrechten- en milieurisico's in hun supplychains te beheren. Hoewel de implementatie van de CSDDD nog enkele jaren van ons verwijderd is, is het wel essentieel dat bedrijven zich tijdig voorbereiden op deze verplichtingen. Op dit moment is deze regelgeving alleen nog van toepassing voor bedrijven met meer dan vijfduizend medewerkers, maar elk opvolgend jaar moeten bedrijven met minder werknemers aan deze regelgeving voldoen. 

Ook de CSRD(Corporate Sustainability Reporting Directive) stelt bedrijven nog steeds voor de nodige uitdagingen. Bedrijven die onder deze wetgeving vallen en hun toeleveranciers, zullen de komende jaren steeds accuratere informatie moeten delen. Leden die meer willen weten, treffen in onze themagroep CSRD waardevolle informatie. 

Traceerbaarheid 

Traceerbaarheid komt steeds meer centraal te staan in de supplychain-strategieën. Bedrijven zullen investeren in robuuste datamanagementpraktijken en technologieën, om de integriteit en consistentie van gegevens te waarborgen. Dit om te voldoen aan eisen van de overheid op het vlak van duurzaamheid, zoals de CBAM-wetgeving.  

Het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) is een instrument van de Europese Unie dat een koolstofheffing oplegt aan geïmporteerde goederen op basis van de CO₂-uitstoot tijdens hun productie buiten de EU. Om de exacte CO₂-uitstoot van geïmporteerde goederen te bepalen, moeten importeurs gedetailleerde informatie verstrekken over de productieprocessen en de daarmee gepaard gaande emissies. Dit vereist een hoge mate van transparantie en traceerbaarheid in de toeleveringsketen. De volledige implementatie moet per 1 januari 2026 van start gaan. Onze themagroep helpt je verder. 

Ecodesign: deze verordening zorgt ervoor dat er meer prestatie-eisen aan producten worden gesteld.

Circulaire economie 

De druk om duurzame en maatschappelijk verantwoorde bedrijfspraktijken te implementeren, zal toenemen. Zo is in 2005 de Europese Richtlijn Ecodesign al voor het eerst aangenomen door het Europees Parlement. Deze richtlijn is jarenlang als kader gebruikt voor de eisen van het ontwerpen van energiegerelateerde producten in de Europese Unie (EU), zoals stofzuigers.  

De Europese Unie heeft onlangs besloten deze richtlijn aan te passen en aan te scherpen naar een verordening (Ecodesign for Sustainable Products Regulation – ESPR), wat van invloed zal zijn op veel bedrijven. Deze verordening zorgt ervoor dat er meer prestatie-eisen aan producten worden gesteld.  

 Belangrijke aspecten hierin zijn; herbruikbaarheid, repareerbaarheid, levensduur van producten, energie-& waterverbruik, milieu-impact en de aanpak van vernietiging van onverkochte producten. Daarnaast worden er informatie-eisen gesteld. De verordening stelt dat je, als gebruiker van de producten, onder andere moet kunnen beschikken over de informatie over hoe je het product, aan het eind van de levensduur, van de hand moeten doen/recyclen. Dit vereist dat je van je producten je data op orde hebt en deze ook beschikbaar zult maken voor eindklanten en/of ketenpartners. Het is dus van belang, als ondernemer, dat je je digitale basis op orde hebt en dat je je kunt onderscheiden van andere marktpartijen, door bijvoorbeeld te kijken naar de mogelijkheden van een Digitaal Product Paspoort (DPP) voor jouw producten. 

Begin 2025 wordt precies duidelijk voor welke productgroepen er de komende jaren ecodesigneisen worden ontwikkeld, maar de verwachting is dat onderstaande productgroepen hieronder zullen vallen. Nadenken over de impact van deze eisen op jouw organisatie en je, als organisatie, voorbereiden, is aan te bevelen. Daarom organiseren we in februari 2025 een webinar over circulair ondernemen, retourlogistiek en ecodesign. Meld je aan voor onze evenementenkalender om op de hoogte te zijn van de exacte datum. 

Ontwikkeling arbeidsmarkt 

Het aantrekken en behouden van talent, zal een uitdaging blijven, vooral gezien de vergrijzing van het personeel en de krappe arbeidsmarkt. Er zijn daarom meer initiatieven nodig om jonge mensen aan te trekken, bijvoorbeeld door te focussen op het imago van de logistieke sector als een innovatieve en dynamische werkplek. Verduurzamen en digitaliseren, blijken niet enkel nodig voor een goede concurrentiepositie, maar ook voor het aantrekken en behouden van personeel.  

Kortom, 2025 brengt voor supplychainprofessionals in Nederland zowel uitdagingen als kansen op het gebied van wet- en regelgeving, technologische innovaties en duurzaamheid. Proactieve aanpassingen en investeringen in deze gebieden, zijn essentieel om concurrerend en compliant te blijven in een voortdurend evoluerend landschap. 

Focus 

Waar de supplychainprofessional afgelopen decennia gestaag kon werken aan efficiency, is de complexiteit van ketens alleen maar toegenomen, in combinatie met verstoringen, uitdagingen in teambezetting en geopolitieke onrust. Dit maakt de uitdaging voor de supplychainprofessional alleen maar groter. Hoe zorg je ervoor dat je niet voortdurend wordt geleefd door de waan van de dag, maar dat je ook vooruitgang boekt bij het behalen van jouw strategische doelen? Focus is hierop het antwoord. Neuropsycholoog Mark Tighelaar zal op 11 februari 2025, tijdens de eerste bijeenkomst van het Supply Chaingers Netwerk, uitleggen hoe je dit kunt realiseren. 

Neem ook in 2025 contact met ons op  

Onze specialisten op het gebied van supplychainmanagement hebben deze belangrijke aandachtspunten voor je samengesteld. Begin het nieuwe jaar goed voorbereid en blijf op de hoogte van alle relevante ontwikkelingen. Maak gebruik van onze expertise en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen. Bezoek www.evofenedex.nl/ledenservice en leer ons beter kennen of meld je aan voor ons Supply Chaingers Netwerk. 

 

Masterclass Resilience in de supplychain

Onze vierdaagse masterclass biedt jou de handvatten en de kennis om jouw organisatie weerbaarder te maken tegen de impact onvoorziene gebeurtenissen.

image_1210054360.jpg

Vragen over Supply Chain Management?

Nanne en zijn collega's helpen je graag verder

Nanne Schriek evofenedex