Hybride dreigingen en jouw supplychain
Leestijd: 2 minuten
Hoe weerbaar is jouw supplychain?
Cyberaanvallen, sabotage en verstoringen nemen toe. Hoe goed is jouw supplychain voorbereid? Expert Nanne Schriek, senior supplychainprojectmanager bij evofenedex, deelt zijn inzichten in deze blog.
Natuurgeweld in Los Angeles, cyberaanvallen op de Technische Universiteit Eindhoven en schepen in de Oostzee die doelbewust datakabels beschadigen. Dit zijn recente voorbeelden van verstoringen met grote gevolgen, ook voor bedrijven. De dreiging neemt toe, maar hoe ga je als ondernemer om met deze uitdagingen? Hoe bereid je je goed voor? Kun je veerkracht organiseren? Het antwoord is: ja!
Op 1 oktober 2024 sprak Henne Schuwer op het evofenedex Supply Chaingers XL-evenement over hybride aanvallen. Schuwer, voormalig ambassadeur van Nederland in de Verenigde Staten (VS) en kabinetchef van de NAVO, ging in op de impact van hybride dreigingen op nationale veiligheid en bedrijfsvoering. Ook besprak hij wat een nieuwe Amerikaanse president zou kunnen betekenen voor het internationale speelveld. Als voorzitter van de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) adviseerde hij in juni 2024 het kabinet over deze dreigingen. Het AIV-rapport laat zien dat hybride dreigingen, zoals die vanuit Rusland, niet alleen fysieke schade veroorzaken, maar ook leiden tot desinformatie, cyberaanvallen en economische verstoringen.
Gevaren en maatregelen
Hybride aanvallen vormen een groeiend risico voor bedrijven. Denk aan sabotage van windmolenparken tot grootschalige cyberaanvallen op vitale processen. De impact kan enorm zijn. Het AIV-rapport laat zien dat hybride dreigingen niet alleen fysieke schade veroorzaken, waardoor het noodzakelijk is om als onderneming voorbereid te zijn. Gelukkig kunnen bedrijven stappen zetten om hun supplychains veerkrachtiger te maken. In deze blog deel ik enkele inzichten over hoe bedrijven zich beter kunnen beschermen tegen hybride dreigingen.
Hybride dreigingen in de praktijk
Steeds vaker beïnvloeden hybride dreigingen onze samenleving en economie. Rusland past strategieën toe om economische schade en maatschappelijke chaos te veroorzaken. De HCSS Strategische Monitor 2025 laat zien hoe dit in de praktijk gebeurt. Twee opvallende incidenten:
1. Brand in een DHL-magazijn
In Birmingham (VK), vloog een pakket met een explosief in brand. Een vergelijkbaar incident vond plaats in Leipzig.
2. Beschadiging van kabels in de Oostzee
Vier datakabels en stroomverbindingen raakten beschadigd door sabotage, met mogelijke gevolgen voor de energie- en communicatie-infrastructuur.
Volgens het rapport zijn er nog veel meer hybride dreigingen, zoals een poging tot moord op de directeur van Rheinmetall en vergiftiging van de watervoorraad op een Amerikaanse basis in Duitsland. Dergelijke aanvallen raken direct de logistiek en internationale handel.
Wat betekent dit voor bedrijven?
Stel je voor: het is maandagochtend en je productie ligt stil door een langdurig stroomtekort. Het prioriteringssysteem van de overheid zorgt ervoor dat ziekenhuizen en waterzuiveringsinstallaties voorrang krijgen – terecht natuurlijk. Maar jouw machinebouwbedrijf moet wachten. En dat betekent geen productie, geen leveringen en ontevreden klanten. Dit soort scenario’s zijn niet langer fictie. Wat is je back-upstrategie als dit langdurig aanhoudt?
En wat als de dataverbinding van AMS-IX, een van de grootste internetknooppunten ter wereld, wordt doorgesneden? Bedrijven die afhankelijk zijn van realtime data, zoals transporteurs en online betalingsdiensten, zouden direct in de problemen komen.
Wat doet de overheid?
Op basis van de Rijksbrede Risicoanalyse, heeft de overheid verschillende protocollen opgesteld om de impact van crises te beperken. Enkele maatregelen:
1. Prioriteringssysteem bij energietekorten - Sectoren zoals zorg, waterzuivering en defensie krijgen voorrang. Industriebedrijven moeten flexibel zijn.
2. Noodaggregaten en energiereserves - Deze worden ingezet om kritieke infrastructuur operationeel te houden.
3. Beheer van internetverstoringen - Vitale sectoren zoals zorg, defensie en financiële instellingen krijgen voorrang bij het herstel van de netwerkverbindingen.
Toch kan de overheid niet alles oplossen. Bedrijven hebben een grote verantwoordelijkheid om zich voor te bereiden.
Praktische stappen voor bedrijfscontinuïteit
Wat kun je doen om je organisatie beter te beschermen tegen hybride dreigingen?
1. Analyseer je risico’s - Welke processen zijn het meest kwetsbaar en wat zijn de gevolgen als die uitvallen? De Resilience scan is een nuttig instrument om dit in kaart te brengen
2. Bouw redundantie in - Zorg voor back-ups, alternatieve leveranciers en extra voorraden waar nodig.
3. Werk samen - Versterk de banden met strategische ketenpartners, toeleveranciers, logistiek dienstverleners en klanten. Een ondernemersvereniging zoals evofenedex helpt je met kennis en een sterk netwerk.
4. Train je team - Zorg dat medewerkers weten wat te doen bij een cyberaanval of andere verstoring. Stel multidisciplinaire teams samen die snel beslissingen kunnen nemen.
5. Monitor ontwikkelingen - Volg dreigingsinformatie via het Nationaal Cyber Security Centrum en andere betrouwbare bronnen.
Hybride dreigingen zijn geen toekomstmuziek; ze zijn hier en nu. Gelukkig kun je veel doen om de impact te beperken. Dat vraagt om voorbereiding, samenwerking en een scherpe blik op de toekomst.
Wil je meer leren?
Meld je aan voor onze masterclass Resilience in de Supply Chain die op 19 maart van start gaat. Hier krijg je praktische instrumenten en inzichten om je organisatie weerbaarder te maken tegen disrupties en hybride dreigingen.
Vragen over Supply Chain Management?
Nanne en zijn collega's helpen je graag verder
Vragen over Supply Chain Management?
Nanne en zijn collega's helpen je graag verder