Waarom de weerbaarheid en cybersecurity van jouw bedrijf prioriteit verdienen
Leestijd: 3 minuten
15-11-2024 De ernst van het conflict met Rusland blijft toenemen. Inmiddels wordt duidelijk dat er vanuit Rusland steeds meer sabotageacties binnen Europa plaatsvinden of worden voorbereid, die mogelijk grote impact hebben. Het weerbaar zijn van de logistieke keten is daarom cruciaal, voor zowel maatschappij als bedrijfsleven.
Inlichtingendiensten constateren een toename van incidenten, zoals brandstichtingen in Polen en het aanwakkeren van sociale onrust, bijvoorbeeld tijdens de Franse verkiezingen. Duitsland waarschuwt voor explosieve pakketten in Europa en ook in Zweden is de paraatheid verhoogd na een toename van cyberaanvallen.
Naarmate het conflict voortduurt, is het aannemelijk dat het aantal incidenten verder toeneemt, met meer gevolgen voor het bedrijfsleven. Niet alleen de oorlog tussen Rusland en Oekraïne is hierbij een factor; ook spanningen tussen China en Taiwan brengen risico's met zich mee voor de keten, zoals verstoringen in de aanvoer van goederen.
Sterker terugveren
“In een economie waarin alles sterk met elkaar verweven is, kunnen verstoringen een forse impact hebben”, zegt Nanne Schriek, senior projectadviseur bij evofenedex. “Neem bijvoorbeeld de NotPetya-cyberaanval (ransomware)* op Maersk in 2017, die de containerdoorvoer ernstig verstoorde, doordat, onder meer, de containerkranen van dochterbedrijf APMT dagenlang buiten werking waren. Of denk aan een langdurige onderbreking van de stroomvoorziening, als de stroomkabels van windmolenparken in de Noordzee worden beschadigd. Hoe veerkrachtig (resilient) zijn jouw bedrijf en keten dan?”
Hoewel bedrijven veerkracht vaak zien als een belangrijk middel om onverwachte veranderingen in marktomstandigheden en disrupties het hoofd te bieden, geeft 53 procent van de executives wereldwijd en 55 procent in de Benelux, aan dat hun bedrijf niet op het gewenste niveau van resilience staat. Dit blijkt uit onderzoek van softwarebedrijf SAS uit 2023.
Bedrijven doen er dus goed aan om de veerkracht en weerbaarheid van hun organisaties te versterken. Dit kan onder andere door worst-case-scenario-analyses uit te voeren, trainingen voor medewerkers te organiseren en door redundantie in de bedrijfsprocessen te realiseren. Het begint echter vooral bij bewustwording en bij de bereidheid stappen te zetten. Dit stelt bedrijven niet alleen in staat om de bedrijfsvoering snel weer onder controle te hebben, maar ook om concurrentie te snel af te zijn en sneller terug te veren na een onverwachte disruptie.
Overheid stimuleert weerbaarheid
De overheid stimuleert de weerbaarheid van het bedrijfsleven actief. Vanaf 1 oktober 2024 is de nieuwe Wet bevordering digitale weerbaarheid bedrijven van kracht. Deze wet biedt een juridische basis om het niet-vitale bedrijfsleven sneller en eenvoudiger te informeren en te adviseren over digitale kwetsbaarheden en cyberdreigingen. Overheidsinstanties waarschuwen ondernemers daarnaast scherp te blijven op hun bedrijfsbeveiliging, ook tijdens buitenlandse bezoeken. Onlangs moesten alle Europese lidstaten de NIS2-richtlijn voor cybersecurity implementeren in hun nationale wetgeving. Om te weten welke impact dat heeft op jouw bedrijfsvoering, kun je ons webinar hierover terugkijken.
"Het eerlijke verhaal is: wat er ook op ons afkomt, we zijn er niet klaar voor. We zijn niet voldoende voorbereid, we zijn niet voldoende weerbaar – als overheid niet, als samenleving niet", zei Pieter-Jaap Aalbersberg, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), eerder dit jaar tijdens een congres. Deze woorden zijn een wake-up call voor burgers en bedrijven om hun veerkracht en weerbaarheid te vergroten. Om bedrijven hierbij te ondersteunen, heeft evofenedex de masterclass Resilience in de supply chain ontwikkeld.
Masterclass Resilience in de supplychain
Onze vierdaagse masterclass biedt jou de handvatten en de kennis om jouw organisatie weerbaarder te maken tegen de impact onvoorziene gebeurtenissen.
Vragen over Supply Chain Management?
Nanne en zijn collega's helpen je graag verder