Supply chain: kiezen we voor elkaar of is het ieder voor zich?
Beslissende momenten essentieel voor de samenwerking
De supply chains staan al een tijdje onder enorme druk door de verschillende crises die de wereld teisteren. Strategische keuzes en leiderschap vanuit het bedrijfsleven zijn nodig voor het realiseren van robuuste en wendbare supply chains. Wij vroegen Edgar Karssing, hoogleraar filosofie, beroepsethiek en integriteits-management aan Nyenrode Business Universiteit over de gevolgen van geopolitieke onrust voor de samenwerking in de keten.
Geopolitieke onrust versterkt de verschillen tussen economieën, terwijl handel juist afhankelijk is van goede relaties. Welke rol zal de geopolitieke onrust spelen in de handel? En wat betekent dat voor het bedrijfsleven?
“Samenwerken is gemakkelijk als alles goed gaat, de omstandigheden meezitten en ieder zijn winst kan pakken. Het wordt spannender wanneer het tegenzit, bijvoorbeeld door logistieke problemen in de nasleep van een pandemie, of door handelsbeperkingen als gevolg van geopolitieke spanningen. Het zijn de beslissende momenten van de samenwerking. Kiezen we voor elkaar of is het ieder voor zich?
Het zijn de momenten waarin je elkaar ten diepste leert kennen, waarin je kunt laten zien waar je voor staat, waarin je merkt waar de ander voor staat. Dan helpt het als je vooraf in de relatie hebt geïnvesteerd, niet alleen transactioneel (met als grondslag what’s in it for me) maar ook relationeel (what’s in it for us). In slechte tijden leer je je vrienden kennen. Daarmee zijn ‘de beslissende momenten’ ook een investering in de toekomst: daar leg je het fundament voor een goede samenwerkingsrelatie waarin partijen elkaar iets gunnen en de ander niet zomaar laten vallen.”
Andere experts aan het woord
De coronacrisis, de klimaatcrisis, de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis, de stikstofcrisis… Dit zijn maar een paar voorbeelden van de vele crises waar de wereld mee te maken heeft. Supply chains staan onder behoorlijke druk. evofenedex legde drie andere deskundigen een belangrijk vraagstuk op hun vakgebied voor. Lees hier hun bijdragen:
- Vergaande circulariteit wordt de basis voor het SCM-vakgebied - Pieter Klapwijk emeritus professor aan Nyenrode Business Universiteit
- Sociale innovatie als redding voor de supply chain in crisis - Henk Volberda, hoogleraar strategie en innovatie aan de Amsterdam Business School van de Universiteit van Amsterdam
- Sturing en samenwerking als oplossingen voor supply chain crises - Michel van Buren is oprichter en eigenaar van BLMC en 22 jaar specialist in supply chain consultancy, project- & interim management.
Collegereeks leiding geven aan supply chain innovaties
Edgar Karssing is spreker tijdens de unieke 6-delige collegereeks die in mei van start gaat.
Vragen over Supply Chain Management?
Nanne en zijn collega's helpen je graag verder