Digitaliseringsproject: succesvol of een fiasco?
De juiste vaardigheden maken het verschil
Digitaliseringsprojecten zijn complex en vragen een grote investering in tijd, geld en in kennis. Hulp van buitenaf kan nuttig zijn, maar het verschil wordt gemaakt door jou en door je collega’s. Alleen met kennis van de huidige werkzaamheden kunnen er nieuwe, slimmere en digitale werkwijzen worden bedacht. Maar welke vaardigheden heb je nodig om dit succesvol te kunnen?
Onze digitaliseringsadviseur Anneloes van Klaveren, deelt haar expertise: “Iemand die enige tijd bij een bedrijf werkt, weet al snel alle ins and outs van de huidige manier van werken. Het softwaresysteem, waarmee ze dagelijks werken, kent voor hen geen geheimen. Maar, als je ernaar vraagt, hebben ze vaak volop ideeën over hoe het werk beter kan. De ervaring leert dat bedrijven daar steken laten vallen.
De focus van digitaliseren ligt te vaak op het project zelf en op de techniek. Er is meestal onvoldoende besef over hoeveel impact de medewerkers hebben. Zo worden er projectteams gevormd met een select aantal medewerkers (vaak de ICT-afdeling en het management), zonder andere belanghebbenden erbij te betrekken. Terwijl de gevolgen van een digitaliseringsproject, de gehele organisatie raken. Daarom is het belangrijk ook kennis en betrokkenheid te vragen van onder andere productiemedewerkers, magazijnmedewerkers, logistiek teamleiders en administratief medewerkers.”
Basiskennis en digitaal bewustzijn
Van Klaveren wijst erop medewerkers baat hebben bij extra kennis, maar dat niet iedereen een ICT’er hoeft te worden. “Het hebben van basiskennis van ICT is genoeg om mee te denken over digitaliseren. Onder basiskennis verstaan we onder meer; weten wat een softwaresysteem is, weten wat het nut van data is en weten hoe je kansen tot digitale verbeteringen signaleert. Door deze basiskennis te combineren met de kennis van de huidige werkwijzen, zie je eenvoudiger de mogelijkheden van en tot digitaliseren. En juist op die manier naar digitalisering kijken, is te leren.”
Onderzoek data en digitalisering
Onderzoek van evofenedex heeft uitgewezen dat 30 procent van alle respondenten inmiddels een mislukt ICT-project op het gebied van logistiek heeft meegemaakt. Uit ditzelfde onderzoek komt ook naar voren dat bedrijven verwachten sneller digitale stappen te zetten, als zij investeren in trainingen voor medewerkers. En als het management duidelijk communiceert over de digitale plannen.
Digitaal leren werken
Op verzoek van haar leden heeft evofenedex de opleiding ‘Digitaal werken’ ontwikkeld om zowel het digitale bewustzijn als de digitale vaardigheden binnen bedrijven verder te versterken.
Vragen over SCM en digitalisering?
Anneloes en haar collega's helpen je graag verder