4 Redenen om vanaf vandaag circulair ondernemen te omarmen
Van stabielere toevoer tot minder gebruik van virgin grondstoffen
Als bedrijf is het cruciaal om nu te beginnen met circulair ondernemen. Projectmanager Supplychainmanagement Rick Stroecken van evofenedex deelt vier overtuigende redenen en inspirerende voorbeelden waarom circulair ondernemen de toekomst is.
Leveringszekerheid van onderdelen
In een tijd waar verstoringen elkaar blijven opvolgen is het bijna niet meer voor te stellen dat een toeleveringsketen ongeschonden door een periode van onrust komt. Steeds vaker ondervinden bedrijven de impact van verstoringen doordat de spullen van toeleveranciers en grondstoffen van allerlei plekken in de wereld vandaan moeten komen. Al die verschillende componenten vormen samen één eindproduct. Als er vervolgens door disrupties ergens in de wereld een component niet geleverd kan worden, heeft dat direct effect op de gehele supplychain.
Maar als je de verkochte goederen aan je klant terugontvangt, kun je de onderdelen daarvan weer gebruiken in nieuwe goederen. Deze stroom van retourproducten geeft je een bepaalde mate van zekerheid dat je toevoer blijft ontvangen van onderdelen. Hierdoor heb je minder last van ontwrichtingen elders in de wereld.
Een voorbeeld van een bedrijf dat al zo’n werkwijze hanteert, is Caterpillar. Dit toonaangevende bedrijf in de productie van zware machines en voertuigen heeft een uitgebreid programma voor de herfabricage van zijn producten, bekend als Caterpillar Reman.
Via dit programma haalt Caterpillar gebruikte onderdelen van machines en motoren terug. Zoals motorblokken, transmissies, hydraulische componenten en andere essentiële onderdelen. Deze onderdelen worden vervolgens volledig gedemonteerd, schoongemaakt, geïnspecteerd en waar nodig vervangen of gerepareerd. De opgeknapte onderdelen worden weer in nieuwstaat gebracht en opnieuw verkocht met dezelfde garanties als voor nieuwe onderdelen.
Vermijden prijsvolatiliteit en realiseren kostenbesparingen
Verstoringen in een supplychain zorgen ervoor dat goederen later dan verwacht of in extreme gevallen helemaal niet meer arriveren. Daardoor zijn ook de prijzen van goederen en diensten onderhevig aan de verstoringen. Doordat het aanbod van goederen stagneert terwijl de vraag naar de goederen hetzelfde blijft, stijgen de prijzen. De containerprijzen tijdens de COVID-periode waren hier een voorbeeld van. Ook eerder dit jaar begonnen rederijen extra kosten in rekening te brengen voor de risico’s die hun schepen in de Rode Zee liepen door toedoen van de Houthi’s.
Doordat je grip hebt op de retourstroom van producten ben je ook minder afhankelijk van de variërende inkoopprijs van nieuwe inkomende goederen van je toeleverancier bij verstoringen. Dit kan aan het eind van het fabricageproces dus besparingen opleveren op inkoopkosten.
Gratis workshops Circulair ondernemen voor beginners
Is voor jouw organisatie circulariteit nog nieuw en ben je benieuwd hoe circulair je bedrijf al is en welke kansen circulariteit biedt voor jouw organisatie? Op 22 oktober organiseert evofenedex de workshopreeks ‘Circulair Ondernemen voor Beginners’.
Afhankelijkheid van toeleveranciers
Naast het feit dat een retourstroom zorgt voor een stabielere toevoer van producten en kostenbesparingen, is er nog een bijkomend effect. Als organisatie word je immers minder afhankelijk van je toeleveranciers als je een stabiele en goed georganiseerde retourlogistiek samen met je klanten weet op te zetten.
Renault is een goed voorbeeld van een bedrijf dat door recycling van zijn eigen producten minder afhankelijk is geworden van toeleveranciers. Zo heeft het een speciaal centrum voor voertuigrecycling en herfabricage, genaamd Renault Re-Factory. Renault recyclet materialen uit afgedankte auto's en gebruikt de gerecyclede materialen voor de productie van nieuwe voertuigen. Dit verkleint niet alleen de ecologische voetafdruk van de productie, maar vermindert dus ook de afhankelijkheid van toeleveranciers voor grondstoffen.
Verkleinen klimaatimpact
En last but not least: door circulair te ondernemen heb je minder ‘virgin’ ofwel nieuwe grondstoffen nodig. Hierdoor hoeven toeleveranciers minder te produceren. Als je dit vervolgens door de gehele keten bekijkt, hoeven er dan minder natuurlijke grondstoffen gewonnen te worden. Al met al is circulariteit dus een middel om de klimaatimpact van je organisatie op de wereld te verminderen.
Zo maakt Interface, een wereldwijde leverancier van tapijttegels, gebruik van gerecyclede nylon in zijn tapijttegels. Ook heeft dit bedrijf een beleid om alle gebruikte materialen te recyclen aan het einde van hun levenscyclus, wat bijdraagt aan de verkleining van de ecologische voetafdruk. Zo is 51 procent van de producten samengesteld op basis van recycling of biosbased materialen.
In dit artikel kwamen een aantal voorbeelden voorbij van grotere bedrijven die al mooie circulaire initiatieven hebben ontplooid. Maar ook andere bedrijven zullen met circulair ondernemen aan de slag moeten, want circulariteit toepassen in de productie en logistiek wordt voor de meeste ondernemingen de komende jaren een verplichting. Dit wordt namelijk aangezwengeld door verschillende Europese duurzaamheidswetten zoals Ecodesign- en CSRD-wetgeving. Meer over de verplichtingen lees je op onze website.
Als bedrijf kun je nu al stappen zetten om je voor te bereiden op de circulaire vereisten. evofenedex helpt lidbedrijven daar kosteloos mee via de gratis workshopreeks ‘Circulair ondernemen voor beginners’ op 22 oktober. Daarnaast kunnen bedrijven veel circulaire inspiratie opdoen op de werkconferentie Logistiek Beweegt de Circulaire Economie op 15 oktober. Ook evofenedex is op dit evenement aanwezig.
Vragen over Supply Chain Management?
Nanne en zijn collega's helpen je graag verder