Magazijninrichting voor pallets
Er komt veel kijken bij het inrichten van het magazijn. Zo staan er belangrijke regels in de NEN normen (15620, 15629 en 15635) en ARMP2004 waaraan de inrichting en montage van magazijnstellingen dient te voldoen.
Bij het efficiënt inrichten van het magazijn zijn de afmetingen van magazijnstellingen natuurlijk een belangrijke factor, het plaatje hieronder, geeft alvast een indruk van diverse maatvoeringen en begrippen.
Staander en ligger
Het benodigde draagvermogen van de staander en ligger wordt bepaald op basis van de palletgewichten en de hoeveelheid pallets die in de stelling komt te staan. De staander wordt altijd met keilbouten verankerd in de betonnen vloer. Op de hoeken van de stellingrijen dienen aanrijbeveiligingen geplaatst te worden.
Ast
Dit is de netto gangpad breedte tussen de last, inclusief een 100 mm veiligheidsmarge tussen truck en last (aan weerszijden).
Afstandstuk
Het afstandstuk bepaalt de afstand tussen stellingen van een dubbele rij. Met in achtneming van de overhang van de pallets, wordt er gerekend met 100mm veiligheidsmarge tussen lasten.
Stramien
Een stramien is de totale breedte van een dubbele stellingrij inclusief de gangpadbreedte van de stapelaar, heftruck, reachtruck of smalle-gangentruck.
Oversteek
Bij het goed positioneren van een pallet op een ligger, dient er bij voorkeur 50 mm oversteek te zijn.
Overige zaken:
· Magazijnstellingen met een hoogte van meer dan 3000 mm dienen in Nederland te voldoen aan het bouwbesluit. Stellingen hoger dan 8500 mm en verdiepingsvloeren zijn licht-bouwvergunning plichtig.
· Je dient de magazijnstellingen periodiek (minimaal jaarlijks) te laten keuren door een deskundige instantie. Beschadigde elementen kunnen dan op tijd worden vervangen, zodat de veiligheid gewaarborgd blijft. Deze magazijnveiligheidcheck kan evofenedex doen.
Vragen over magazijnen?
Frank en zijn collega's helpen je graag verder