Investeren in slimme logistieke oplossingen? Zo maak je een businesscase
Ben je klaar om je logistieke operatie slimmer, sneller of betrouwbaarder te maken? Denk je aan het digitaliseren van logistieke processen, het inzetten van robots of het implementeren van een automatiseringsoplossing? Dan is het belangrijk om jouw optimalisatieslag te onderbouwen met een sterke businesscase.
Een goed uitgewerkte businesscase helpt je niet alleen om de directie en/of het management te overtuigen, maar ook om je project succesvol te implementeren. Maar wat staat er eigenlijk in zo’n businesscase? Op de Dag van het Slimme Magazijn vertelde Marco Verkooijen, specialist op het gebied van digitalisering en robotisering in de logistiek, er alles over. In dit artikel delen we het stappenplan om je op weg te helpen:
1. Richting en afbakening
Begin met een duidelijke omschrijving van het probleem of de kans die je wilt aanpakken. Wat werkt er nu niet goed? Of waar zie je ruimte voor verbetering? Zorg dat je concreet bent en je doelen helder formuleert. Bijvoorbeeld: we willen de orderverwerking versnellen door een automatische sorteerrobot in te zetten.
2. Verdieping
Onderzoek welke oplossingen er al in de logistieke wereld zijn en welke het best bij jouw situatie past. Kijk naar wat andere bedrijven in de branche doen en wat daar wel of niet heeft gewerkt. Verzamel informatie uit betrouwbare bronnen zoals vakbladen en onderzoeken. Dit helpt je om een onderbouwde keuze te maken.
3. Oplossing
Nu je goed hebt onderzocht wat er mogelijk is, is het tijd om een oplossing te kiezen. Vergelijk verschillende opties en kies de oplossing die het best aansluit bij je bedrijfsdoelen. Beschrijf waarom je voor deze oplossing kiest en wat de verwachte voordelen zijn. Bijvoorbeeld: we kiezen voor een geautomatiseerd magazijnsysteem dat de orderverwerking met 30 procent versnelt.
4. Implementatieplan
Maak een plan van aanpak. Hierin beschrijf je stap voor stap hoe je de oplossing invoert. Vergeet niet om een kosten-batenanalyse te maken. Wat gaat het kosten, en wat levert het op? Denk ook aan mogelijke risico’s en hoe je die kunt beheersen. Zorg voor een heldere tijdsplanning en wijs verantwoordelijkheden toe.
5. Borging
Als je oplossing eenmaal is ingevoerd, wil je dat deze blijvend succes heeft. Zorg voor draagvlak in je organisatie door de juiste mensen te betrekken en hen op de hoogte te houden van de voortgang. Denk na over hoe je de resultaten kunt waarborgen, zodat de verbeteringen niet van korte duur zijn.
Door de genoemde stappen te doorlopen en uit te werken heb je een solide basis voor je businesscase. En door je project goed voor te bereiden en onderbouwd te presenteren, vergroot je de kans dat je investering in slimme logistieke oplossingen een succes wordt.
Kom naar de ICT&Logistiek
Benieuwd welke digitaliserings-, robotiserings- en automatiseringsoplossingen interessant kunnen zijn voor jouw magazijn? Bezoek dan de stand (Hal 9, B.011) van evofenedex tijdens de ICT&Logistiek van 5 tot en met 7 november in de Jaarbeurs in Utrecht. Of neem deel aan een van onze kennissessies in de theaters.
Vragen over magazijnen?
Frank en zijn collega's helpen je graag verder