skipToContentskipToFooter

De reachtruck combineert de voordelen van een stapelaar (smalle gangen) en een vorkheftruck (flexibel en snel). Het meest kenmerkende aan de machine is de mastkolom die door een railbaan in de steunpoten in- en uit geschoven (reachen) kan worden.

In ingeschoven toestand lijkt de reachtruck door de steunpoten voor het lastzwaartepunt binnen de machine veel op een stapelaar. Met de mast uitgeschoven lijkt de reachtruck op een vorkheftruck. Het lastzwaartepunt bevindt zich dan voor de wielen en de truck dient als contragewicht.

Afmetingen reachtruck

Reachtrucks worden geleverd in uitvoeringen voor lasten tot maximaal 3.000 kg en een afzet-/hefhoogte tot circa 9 meter. De gangpadbreedte nodig om haaks voor de stelling of de stapel te komen is allereerst afhankelijk van de capaciteit van de machine en de lastafmetingen. Daarnaast speelt ook de door de fabrikant gevolgde bouwwijze van de machine mee. Bij vergelijkbare trucks kan daardoor het verschil oplopen tot enkele decimeters en daarmee bepalend voor de keuze zijn.

Te beginnen bij de lichtste machines moet voor een lastdiepte van 80 cm en inclusief 20 cm speling rekening worden gehouden met een gangpadbreedte van minimaal ongeveer 1.90 meter. Deze waarde loopt geleidelijk op tot 2.80 meter voor de zwaarste machines bij een lastdiepte van 120 cm.

Motor reachtruck

Reachtrucks worden uitsluitend geleverd met elektromotoren en veelal met massieve wielen. Deze massieve wielen maken een reachtruck ongeschikt om op slechte ondergrond bijvoorbeeld een buitenterrein te werken.

Reachtruck certificaat halen

Als werkgever moeten werknemers instructie en voorlichting krijgen over hoe ze met een reachtruck moeten werken. Met een reachtruck opleiding kan je een reachtruck certificaat behalen waarmee de werkgever zichzelf en zijn werknemers verzekerd van een veilig werkomgeving.