Nederlandse Emissieautoriteit sorteert voor op versoepeling CBAM
Nu al minder administratieve lasten voor kleine importeurs
De Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) heeft besloten om per direct (10-4-25) aan te sluiten bij de voorgestelde versoepelingen van het Europese CBAM-systeem (Carbon Border Adjustment Mechanism). Hoewel de wetgeving officieel nog in behandeling is bij de Europese Unie (EU), wil de NEa met dit besluit onnodige administratieve lasten voor bedrijven zoveel mogelijk voorkomen.
Een belangrijk onderdeel van de versoepeling is dat bedrijven die op jaarbasis minder dan 50 ton aan CBAM-goederen importeren, geen kwartaalrapport meer hoeven in te dienen. Deze uitzondering geldt niet voor waterstof en elektriciteit. Voor bedrijven die meer dan 50 ton invoeren, blijft het rapporteren van de gegevens verplicht. Daarbij zal de NEa alleen handhaven als er geen rapport wordt ingediend én als een importeur niet reageert op informatieverzoeken of waarschuwingen.
Gebruik van standaardwaarden
Ook is het niet langer noodzakelijk om werkelijke emissiegegevens aan te leveren. Importeurs mogen gebruikmaken van de standaardwaarden die door de Europese Commissie zijn vastgesteld. Wie ervoor kiest geen werkelijke emissiegegevens in te vullen en ook geen toelichting geeft, hoeft niet bang te zijn dat het rapport daardoor als onvolledig wordt bestempeld. De NEa erkent dat het opvragen van gedetailleerde informatie bij producenten in de praktijk vaak lastig is.
Voor bedrijven die in het eerste kwartaal van 2025 meer dan 50 ton CBAM-goederen hebben ingevoerd, blijft het wel verplicht om uiterlijk op 30 april 2025 een kwartaalrapport in te dienen in het CBAM-register van de Europese Commissie. Daarbij kunnen zij kiezen tussen het rapporteren van werkelijke emissies of het gebruik van standaardwaarden. Als er geen gegevens beschikbaar zijn, kan dit worden aangegeven zonder verdere onderbouwing.
Vanaf 1 januari 2026 mogen alleen nog bedrijven die formeel zijn toegelaten als CBAM-aangever goederen invoeren die onder het systeem vallen. Een toelating kan vanaf 1 mei 2025 worden aangevraagd via het nieuwe Europese CBAM-register. Op diezelfde datum publiceert de NEa aanvullende uitleg en een instructie voor het indienen van de aanvraag. Ook komt er een helpdesk beschikbaar. Voor wie vóór 1 september een volledige aanvraag indient, is er voldoende tijd om nog voor 2026 een toelating te ontvangen.
Vrijstelling onder 50 ton
De Europese Commissie stelt voor om bedrijven die minder dan 50 ton CBAM-goederen per jaar importeren vrij te stellen van deze toelatingsplicht. Deze wijziging is nog niet definitief. Daarom adviseert evofenedex om bij twijfel te wachten met het indienen van een aanvraag. Als in september blijkt dat de voorgestelde vrijstelling niet wordt aangenomen of aangepast wordt, zal de NEa late aanvragen van kleinere bedrijven met voorrang behandelen.
evofenedex blijft de ontwikkelingen rondom CBAM nauwlettend volgen en informeert haar leden zodra er nieuwe verplichtingen of wijzigingen bekend worden.
Op de hoogte zijn van de laatste CBAM-ontwikkelingen en sparren met vakgenoten? Kom dan op 17 juni naar het Trade Compliance Congres. Naast CBAM krijg je op deze dag een actueel overzicht van de laatste ontwikkelingen op het gebied van geopolitiek en duurzaam ondernemen en is er ruim aandacht voor de rol van data bij tradecompliance. Zien we je daar?
Vragen over internationaal ondernemen?
Alice en haar collega's helpen je graag verder