skipToContentskipToFooter

Meer uitleg van de ledenservice

Importeurs van goederen die onder het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) vallen, moeten aan de Europese Commissie rapporteren hoeveel CO2 buiten de Europese Unie is uitgestoten bij de productie van de door hen geïmporteerde goederen. Tot en met 31 december 2025 is er een overgangsfase. Tijdens deze fase geldt alleen de verplichting over de werkelijke emissiegegevens van de ‘CBAM-goederen’ te rapporteren. Vanaf 1 januari 2026 zijn importeurs verplicht een heffing te betalen over hun CO2-uitstoot.

Importeurs hebben veel vragen over CBAM. Ook de ledenservice van evofenedex krijgt hier veel vragen over binnen. De drie meestgestelde vragen gaan over:

  1. Wat je moet doen als je nog geen rapportage hebt ingediend
  2. Wat je moet doen als je (nog) geen werkelijke emissiegegevens hebt
  3. Hoe je kunt worden toegelaten als CBAM-aangever

Hieronder geeft onze ledenservice wat meer uitleg.

Ik heb in het vierde kwartaal van 2024 CBAM-goederen ingevoerd, maar nog geen rapportage ingediend. Wat kan ik nog doen?

Klik dan in het CBAM-register onder My Quarterly Reports op de knop Request Delayed Submission. Je moet hier een NCA-code invullen. Voor het CBAM-rapport van het vierde kwartaal van 2024 is dit de code NL2024/Q4/NEA01. Na het invullen van de code krijg je een maand extra om het CBAM-rapport in te dienen. Dus tot en met 28 februari 2025.

Wat moet ik doen als ik (nog) geen werkelijke emissiegegevens heb?

Als je ondanks voldoende inspanningen toch nog geen emissiegegevens hebt kunnen krijgen, kies dan in het CBAM-register in het dropdownmenu voor Actual data not available. Dan worden alle velden grijs, behalve de Source of emission factor. Hier vul je ‘0’ in. Je moet dan wel in het CBAM-rapport uitleggen waarom je nog geen werkelijke emissiegegevens hebt en welke acties je hebt ondernomen om deze te achterhalen.

Tip: evofenedex heeft handige templates (exclusief voor leden) beschikbaar voor het opvragen van werkelijke emissiegegevens.

Hoe kan ik vanaf 1 januari 2026 toegelaten worden als CBAM-aangever?

Wie vanaf 1 januari 2026 CBAM-goederen wil importeren in de Europese Unie, moet zijn toegelaten als ‘CBAM-aangever’. Bij de invoeraangifte zal de Douane controleren of de importeur of indirecte douanevertegenwoordiger een toegelaten CBAM-aangever is. Zo niet, dan worden de goederen niet vrijgegeven.

In december 2024 hebben de lidstaten in Brussel gestemd over de toelatingsverordening. Deze moet de regels vaststellen rond het aanvragen van toelating tot CBAM-aangever. Helaas lukte het niet voor de verordening een meerderheid te vinden. Er komt daarom een nieuw voorstel vanuit de Europese Commissie waarover opnieuw gestemd zal worden. Wanneer dit gebeurt, is nog niet duidelijk. Zolang er geen toelatingsverordening is, kunnen CBAM-aangevers nog geen aanvraag voor toelating indienen.

Sowieso zal de Nederlandse Emissieautoriteit, zoals al eerder gecommuniceerd, tot 1 april 2025 geen toelatingsaanvragen beoordelen. Meer informatie over de actuele stand van zaken en benodigde informatie in een toelatingsaanvraag, is te vinden op Toelating als CBAM-aangever | Nederlandse Emissieautoriteit.

Themagroep CBAM

Lid van evofenedex en sparren met peers over de laatste ontwikkelingen rondom CBAM? Meld je dan aan voor deze community. Evofenedex-leden komen hierin regelmatig bij elkaar om met elkaar kennis, tips en ervaringen, uit te wisselen om op een compliante, efficiënte manier te werken. Daarnaast gebruikt evofenedex deze community ook als klankbord voor de overleggen met de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) en de Douane.

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en haar collega's helpen je graag verder

Alice evofenedex