Zonnige exportkansen voor Ecoplant
Ecoplant, winnaar Oranje Handelsmissiefonds 2023
Stapje voor stapje nemen we de mensen mee in ons verhaal.
Dat Ecoplant Europe tot een van de winnaars werd uitgeroepen van het Oranje Handelsmissiefonds was voor Hans Veenemans en zijn jonge team een aangename verrassing. Zijn zonzoekende zonnepaneel is een enorm succes en wordt inmiddels naar 22 landen geëxporteerd, van Albanië tot Hongkong. “Ecoplant is de aanjager van de energietransitie.”
Ondernemer Hans Veenemans kan enthousiast vertellen over zijn product, de Ecoplant. Een efficiënte stroomopwekker, die vrijwel overal kan worden geïnstalleerd. Het team presteerde bij de presentatie voor het Oranje Handelsmissiefonds (OHMF) dusdanig goed dat de jury geïnspireerd raakte en Ecoplant tot een van de winnaars uitriep. Veenemans heeft dan ook een goed verhaal: met de Ecoplant levert hij een zonnepaneel dat, als een nieuwsgierig bloemblad, het zonlicht voortdurend volgt. Dat is beduidend efficiënter dan een zonnepaneel, dat vaak in één richting staat en daardoor maar ruwweg een derde van de beschikbare daglichttijd echt effectief is.
Denemarken en Zweden
Ecoplant exporteert inmiddels naar 22 landen en Veenemans ervaart daarbij een soort natuurlijke groei. “Het leuke is dat veel mensen de Ecoplant als een kans zien. Er komt bijna als vanzelf een contact tot stand met een aspirant-klant en voor je het weet is er het besluit: laten we er een of twee neerzetten, als verkoopdemo. Stapje voor stapje nemen we de mensen mee in ons verhaal. We vertellen ze dat de Ecoplant een complete productinnovatie is en een aanjager van de energietransitie”, zegt Veenemans. Het bedrijf in Zwolle is opgezet als een clubhuis, van waaruit hij met een enthousiast team van jonge medewerkers – “de gemiddelde leeftijd is hier 25 jaar” – de Ecoplant-boodschap uitdraagt.
De kracht van de Ecoplant is dat die (gebruikmakend van monokristalline zonnepanelen) energie wint. Die energie wordt vervolgens opgeslagen in een eigen accu en is zodoende bruikbaar voor bijvoorbeeld straatverlichting, een autolaadstation, een bewakingscamera of als (aanvullende) energievoorziening. Een zomerhuisje kan bijvoorbeeld volledig zelfstandig functioneren op een of twee Ecoplants. Het is dan ook geen toeval dat Veenemans export naar Denemarken en Zweden op zijn verlanglijstje heeft staan. “In die landen staan veel vakantiehuisjes, vaak midden in de natuur waar geen energievoorziening is. Die huisjes hebben nu nog vaak een aggregaat voor hun elektriciteit, maar met een Ecoplant zijn ze veel beter bediend. Duurzamer ook. In Zweden zeker, want in het midden en noorden van dat land heb je in de zomer veel meer zonuren”, zegt Veenemans, die bij zijn exportplannen hulp krijgt van het OHMF.
Jonge ambassadeurs
Voor zowel de distributie als de promotie van zijn zonneproduct schakelt hij veel met scholen. “In Spanje hebben we bijvoorbeeld bij een internationale school twee Ecoplants neergezet, waarbij de leerlingen betrokken zijn bij het neerzetten ervan. Die komen thuis met enorme verhalen: ‘Pap, mam, wat ik nóu toch op school heb gebouwd!’ Op die manier kweken we jonge ambassadeurs. Dat is een model dat we over veel meer landen kunnen uitrollen. Je staat er sowieso van te kijken wat kinderen vanaf tien jaar al aan informatie kunnen opnemen. Wat dat betreft is een kind net een spons. Dan zegt zo’n jongetje van tien jaar tegen mij: ‘Dat apparaat draait mee met de zon en dat is handig, want de zon draait om de aarde.’ Tja, wat moet ik daar dan nog aan toevoegen?”, vraagt Veenemans een tikje retorisch. Ecoplant bewijst ook zijn maatschappelijke waarde in armere landen. “In Albanië bijvoorbeeld hebben de scholen enorme energieproblemen. Kinderen moeten daar vaak een stuk hout van huis meenemen om een kacheltje in het klaslokaal mee te stoken. We hebben nu bij een aantal scholen een Ecoplant neergezet en die sturen elf airco’s aan, waarmee de school in de zomer wordt gekoeld en in de winter verwarmd”, legt Veenemans uit. Hij heeft ook, voor de Afrikaanse markt en via samenwerking met de Verenigde Naties, handbediende Ecoplants ontwikkeld. “Die volgen niet automatisch de zon, maar moeten met de hand worden gedraaid. We noemen het the poor man’s solution, en het werkt prima.”
Ondersteuning bij export
Een Ecoplant met zonvolgend systeem is in Nederland al te koop voor zo’n 6500 euro. Dat maakt, mede omdat de opgewekte energie wordt opgeslagen, het tot een ideaal stukje gereedschap om huizen energieonafhankelijk te maken. In Nederland zijn er inmiddels tweehonderd Ecoplants verkocht, in het buitenland zo’n driehonderd. Veenemans zegt te streven naar een rustige opbouw van zijn export. Hij is blij met de ondersteuning van het OMHF. “Pas nog heeft de ambassade in Kroatië ons enorm geholpen. Maar steun van organisaties als de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en evofenedex is minstens zo belangrijk”, zegt Veenemans. Hij streeft de komende tijd vooral naar meer informatievoorziening over de Ecoplant. “Wat dat betreft helpt een verhaal als dit sowieso, maar ik wil vooral ook de jongere generaties erbij betrekken. We hebben bijvoorbeeld recent een lesbundel geschreven voor het beroepsonderwijs. Het zou prachtig zijn als onze kinderen het stokje straks overnemen. Kinderen snappen dat de zon gratis schijnt en dat we écht minder afhankelijk van olie moeten worden.”
De foto boven dit artikel is van Ecoplant. Dit artikel is ook verschenen in evofenedex magazine 10/2023.
Over het Oranje Handelsmissiefonds
Ieder jaar maken tien bedrijven kans op ondersteuning bij het opbouwen van een internationaal netwerk, omdat zij zelf vaak niet het netwerk of de armslag hebben om zelfstandig de buitenlandse markt te verkennen. Het winnen van het fonds opent dus letterlijk deuren in het buitenland. Met het Oranje Handelsmissiefonds ondersteunen evofenedex, EY, het ministerie van Buitenlandse Zaken, Regina Coeli, RVO en UPS jaarlijks tien mkb-bedrijven met hun exportambities.
Vragen over internationaal ondernemen?
Alice en haar collega's helpen je graag verder