Exporteren naar het grootste loodland ter wereld
Leadax BV, winnaar Oranje Handelsmissiefonds 2019
Leadax in het Verenigd Koninkrijk op de markt zetten
Dankzij een tip van ontwikkelingsmaatschappij Oost NL schreef Leadax BV zich in voor het Oranje Handelsmissiefonds (OHMF) om zijn export op te zetten. Directeur-eigenaar Roeland van Delden zegt als winnaar van het OHMF vooral geholpen te zijn met het aanscherpen van zijn plannen en netwerken. “Er gaat een scala van mogelijkheden open door alle scans en testen waaraan je kunt meedoen.’’
Bitufa Waterproofing in Wapenveld exporteert zijn waterkerende afdichtingsmaterialen uit bitumen naar zo’n twintig landen; vooral in het Midden-Oosten. Omdat het gebruik van fossiele grondstoffen steeds meer aan banden wordt gelegd, heeft Bitufa een innovatie gedaan onder de naam Leadax. Hiermee worden sinds 2017 uit afval duurzame en circulaire waterkerende producten gemaakt. Het eerste is Leadax-het nieuwe lood. Dit heeft dezelfde eigenschappen als het zware en toxische lood maar is onschadelijk voor mens en milieu. Omdat lood niet gebruikt wordt in het Midden-Oosten waren er andere wegen nodig voor het opzetten van de export.
Naamsbekendheid creëren
“Om voor Leadax naamsbekendheid en dus vraag te creëren zijn wij vorig jaar mee gaan doen aan allerlei prijsvragen en wedstrijden”, vertelt Van Delden. “Zo hebben wij ook de ING Circulair Ondernemenprijs gewonnen en zaten wij in de top tien voor de titel Nationaal Icoon. Ook hebben wij ons toen ingeschreven voor het OHMF.” Hierbij had Van Delden een duidelijk doel voor ogen: Leadax in het Verenigd Koninkrijk op de markt zetten. “Engeland is het grootste loodland ter wereld, wij waren er al actief en het is dichtbij. Dankzij het OHMF konden wij in maart deelnemen aan vakbeurs Futurebuild in Londen. Dergelijke activiteiten dragen er toe bij dat je merknaam steeds bekender wordt en dat mensen je product gaan proberen, wat weer een slinger aan je omzet geeft.”
Aanscherpen en netwerken
Het OHMF heeft Van Delden met name ondersteund bij het aanscherpen van zijn plannen en netwerken. “Sjaak Leentfaar van evofenedex heeft ons een opstapje gegeven naar allerlei instanties die wij nodig hebben voor onze exportplannen. Een aantal initiatieven is door corona nog niet tot ontplooiing gekomen maar de ondersteuning is gelukkig verlengd. Nu ligt Leadax in het VK al bij vijfhonderd groothandels en exporteren wij het naar vijftien landen!”
Lokaal produceren
Als wij hem vragen of hij niet bang is dat de brexit roet in het eten gaat gooien, zegt Van Delden: “Wij hebben zo’n uniek duurzaam product dat ik ervan overtuigd ben dat de vraag ook na de brexit zal blijven stijgen. Ook vinden wij het heel interessant lokaal te gaan produceren en niet alleen in Engeland. De grondstof voor Leadax is folie uit veiligheidsglas van vooral autoruiten. Daar zijn in elk land afvalbergen van, waar niemand iets mee kan. Hoe gaaf zou het zijn als wij die internationale afvalberg kunnen omzetten tot waterkerende producten voor huizen overal ter wereld?”
Vragen over internationaal ondernemen?
Alice en haar collega's helpen je graag verder