skipToContentskipToFooter

Let wel op: handel drijven met de VS is complex, laat je goed informeren

Hoewel de meeste exportomzet nog steeds uit EU-landen komt, staan de Verenigde Staten (VS) met stip bovenaan de lijst van exportbestemmingen waar exporteurs het afgelopen jaar een aanzienlijke omzetstijging hebben gerealiseerd, zo is terug te lezen in het Trends in Export onderzoek 2023 dat hier gratis te raadplegen is. 

Maar liefst 68 procent van de respondenten heeft de omzet naar de VS zien stijgen. Ook voor 2023 voert de VS de lijst met verwachte omzetstijgers aan en wordt door veel exporteurs genoemd als nieuwe exportmarkt voor 2023. Overigens is dit beeld niet compleet nieuw. Ook al in 2016 noemden ondernemers de VS het vaakst als nieuw afzetgebied.

Complexe markt, veeleisende klanten

De cijfers uit het rapport zien we ook terug in de vragen die we bij de evofenedex Ledenservice Internationaal Ondernemen krijgen over de Verenigde Staten. De VS is een grote afzetmarkt, maar ondernemers moeten zich wel realiseren dat dit zeker geen gemakkelijke markt is. Klanten zijn doorgaans veeleisend en veel bedrijven lopen tegen allerlei lokale regels en administratieve rompslomp aan.

Een paar voorbeelden waarmee je te maken kunt krijgen als je exporteert naar de VS:

1-     Een Nederlandse exporteur houdt voorraad aan in de VS

Als een Nederlandse exporteur besluit om in de VS voorraad aan te houden en op afroep uit die voorraad te leveren, dan heeft dit gevolgen. Uitlevering door een Nederlands bedrijf vanuit eerder in de VS ingevoerde voorraad, wordt dan vaak beschouwd als een nationale levering. In dat geval kunnen de goederen van de Nederlandse exporteur in de Amerikaanse invloedsfeer worden gebracht. Dit betekent dat hij verantwoordelijk is voor zaken, zoals belasting en lokale registratievereisten en/of moet voldoen aan de compliance regels van de VS.

2-     Een Nederlandse exporteur levert een dienst aan een Amerikaanse klant

Voor in de VS geleverde diensten zijn Amerikaanse partijen verplicht om 30 procent bronbelasting (withholding tax) in te houden op het factuurbedrag. Dit betekent dat een Nederlandse onderneming slechts 70 procent van de betaling ontvangt en de rest moet terugvragen bij de Amerikaanse belastingdienst. Met een W-8BEN-E formulier doe je, als Nederlands bedrijf, een beroep op het Amerikaans-Nederlandse belastingverdrag en kan de Amerikaanse klant 100 procent betalen zonder inhouding en zonder dat dit tot mogelijke aansprakelijkheid kan leiden ten opzichte van de Amerikaanse fiscus.

3-     Een Nederlandse exporteur levert volgens de ICC Incoterms® 2020 regel DDP aan een Amerikaanse klant

De Nederlandse exporteur is in dit geval ook ‘importer of record’ voor de geïmporteerde goederen en begeeft zich daarmee in het Amerikaanse economische- en rechtsverkeer. Dit met allerlei gevolgen van dien. 

Vragen over exporteren naar de Verenigde Staten?

De ledenadviseurs Internationaal Ondernemen van evofenedex zijn je graag van dienst. Zij hebben jarenlange ervaring opgedaan rondom vraagstukken over het exporteren naar onder meer de Verenigde Staten.

Vragen over internationaal ondernemen?

Evert-Jan en zijn collega's helpen je graag verder

evert-jan evofenedex