skipToContentskipToFooter

Nieuwe whitepapers bieden uitgebreide risico- en impactanalyses

De spanningen in de voor de Nederlandse economische veiligheid en welvaart zo cruciale Zuid-Chinese Zee lopen steeds verder op. In zijn eerder gepubliceerde risicoanalyse beschrijft Casper Roerade van evofenedex de vele sluimerende conflicten in deze regio en de verwevenheid met de Nederlandse handel. In deze tweede whitepaper biedt de beleidsadviseur Mainports & Internationale Supplychains een praktische impactanalyse.

In zijn impactanalyse schetst Casper Roerade aan de hand van drie scenario’s de potentiële risico’s van een conflict in de Zuid-Chinese Zee. Daarbij bekijkt hij hoe Nederlandse handels- en productiebedrijven daar het beste mee om kunnen gaan om (toe)leveringsproblemen te voorkomen. De drie scenario’s zijn:

1.      Een semipermanente blokkade van Taiwan door China

2.      Een Chinese amfibische aanval op Taiwan

3.      Een conflict op zee tussen China en de Filipijnen, die worden gesteund door de Verenigde Staten

“Bij elk scenario kijken we naar de potentiële gevolgen met betrekking tot sancties, transportverstoringen en tekorten aan grondstoffen, halffabricaten en componenten”, legt Roerade uit. “De kosten daarvan kunnen voor bepaalde bedrijven enorm hoog oplopen. Daarom is het belangrijk met een reële blik te kijken naar de risico’s en bewust te zijn van potentiële escalatiepaden die direct invloed kunnen hebben op de productie en handel van jouw organisatie.”

Twee handelingsperspectieven

Om zich voor te bereiden op een conflict in de Zuid-Chinese Zee zijn er voor het bedrijfsleven allerlei middelen. Supplychainexpert Nanne Schriek van evofenedex: “Allereerst kunnen bedrijven hun wendbaarheid vergroten, waardoor ze snel en adequaat kunnen reageren als er een disruptie plaatsvindt. Daarnaast kun je de inrichting van je supplychains verbeteren om de weerbaarheid van je bedrijf te vergroten en schokbestendiger te worden.”

Inzicht en wendbaarheid

Weerbaarheid begint volgens Roerade altijd met bewustzijn. “Weet wat de risico’s zijn en aan welke risico’s jouw bedrijf wordt blootgesteld bij een conflict. Breng ook je supplychainnetwerk goed in kaart. Welke grondstoffen en componenten zijn voor jouw productie onmisbaar? Door welke bedrijven worden deze geleverd en waar zitten jouw partners precies? Heb je een alternatief achter de hand als de leveringen stil komen te liggen? Inzicht is cruciaal om de risico’s en potentiële kosten goed in te kunnen schatten en dus ook te weten wat een acceptabel alternatief is.”

Digital twins

De ervaringen van afgelopen jaren leren dat de hedendaagse supplychains een complex web van onderlinge verbondenheid vormen. Roerade: “Een verstoring op één locatie heeft directe gevolgen voor andere locaties en vaak zelfs voor andere ketens wereldwijd. Zo werden bedrijven in de directe nasleep van de Russische invasie in Oekraïne vaak verrast als bleek dat hun complexe supplychains getroffen werden door dit conflict. Gedigitaliseerde processen helpen ook om overzicht te krijgen en een integrale aanpak te formuleren. De meest vergevorderde stap is het creëren van digital twins. Dit zijn digitale replica’s van een fysiek industrieel of logistiek proces, waarmee je door middel van simulaties beter kunt anticiperen. Wie vervolgens snel en adequaat wil kunnen reageren wanneer er een conflict uitbreekt, moet zijn interne structuur goed op orde hebben. Zorg ervoor dat de procedures voor crisisbesluitvorming klaarliggen en er snel interdisciplinaire teams met mandaat gevormd kunnen worden, zodat je snel kunt schakelen.”

ketenresilience.png

Bedrijven die streven naar een veerkrachtige toeleveringsketen, moeten strategieën bepalen. In samenwerking met kennisinstellingen ontwikkelde evofenedex dit model met vijf capaciteiten van Supply Chain Resilience.

Weerbare keten

Wat betreft het inrichting van de ketens zijn nearshoring (productie dichterbij brengen) en friendshoring (productie naar politiek bevriende landen brengen) de meest bekende concepten. “Voor zo’n economisch belangrijke regio als de Zuid-Chinese Zee is dit scenario echter nauwelijks realistisch omdat het op korte termijn vooral het concurrentievermogen zou schaden”, aldus Roerade. Gelukkig zijn er volgens hem tal van andere knoppen waaraan je kunt draaien om als bedrijf zo weerbaar en wendbaar mogelijk te worden.

Schriek: “Kijkend naar de diverse assen van supply chain resilience zijn er meerdere opties om redundantie, samenwerking en flexibiliteit te vergroten. Daarbij kun je kijken naar het gebruik van extra buffers in capaciteit, alternatieve bevoorradingsstrategieën voorbereiden en multimodale transportopties verkennen. Het productieontwerp aanpassen om afhankelijkheden te beperken kan ook een maatregel zijn.” Wil je aan de slag met het wendbaarder maken van je keten? Schrijf je dan in voor onze 'Masterclass Resilience in de supply chain'.

Digitale oplossingen

De interne samenwerking stroomlijnen alleen is echter niet voldoende. Ook met partners zoals leveranciers, klanten en logistiek dienstverleners, zijn korte lijntjes van groot belang. “Werk samen aan een gezamenlijke planning en voorraadbeheer om vraag en aanbod beter te synchroniseren en sneller te kunnen reageren op veranderingen”, geeft Schriek als tip. “Ontwikkel daarnaast flexibele contracten en deel risico’s en beloningen om de samenwerking en wendbaarheid te versterken. Ook digitale oplossingen zijn zinvol zoals het gebruik Elektronische Data Interchange (EDI) of Application Programming Interfaces (API's) om directe, automatische gegevensuitwisseling tussen verschillende systemen van ketenpartners mogelijk te maken.”

Whitepapers 'Impactanalyse en Risicoanalyse Zuid-Chinese Zee'

Exclusief voor leden

Pageheader-2020x868-spanningen-zuid-chinese-zee2.jpg

Vragen over internationale supplychains en zeecontainervervoer?

Neem contact op met Casper Roerade, beleidsadviseur Mainports & Internationale Supplychains.

Casper