evofenedex helpt The Basky Company met exporteren
Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO) inspireert ondernemers tot het ontwikkelen van innovatieve producten. Een mooi voorbeeld daarvan is The Basky Company. Dit jonge bedrijf maakt en verkoopt fietsmanden van gerecycled plastic huishoudafval en wil nu de stap maken naar het buitenland.
Diederick van Es richtte in 2020 The Basky Company op. Deze naam verwijst naar de Basky, een fietsmand die volledig is gemaakt van gerecycled plastic huishoudafval en door Van Es bedacht is. Hij werd daarbij geinspireerd door het wereldwijde afvalprobleem en de stijgende populariteit van de e-bike als vervoersmiddel. “Iedereen is zich steeds meer bewust van het belang van duurzaamheid. Daarnaast is een e-bike voor woon-werkverkeer ideaal, ook in het buitenland. Ik dacht hé, iedereen gaat straks op zijn fiets naar zijn werk, vooral op de e-bike. Die mensen moeten makkelijk hun spullen kunnen vervoeren”, zegt Van Es. Hij schreef een businessplan en kreeg een achtergestelde innovatielening van de Rabobank. “Dat was heel prettig, want daardoor kon ik echt aan de slag.” Van Es vertelt trots dat alles uit Nederland komt. “De Basky wordt gemaakt van plastic dat we uit supermarkten naar huis meenemen. Dat plastic wordt in Nederland gerecycled. We ruimen het afval hier echt op. Ook de productie gebeurt in ons land.
Door dit alles is de ecologische footprint ontzettend klein. Bovendien kunnen we snel schakelen en zijn we niet afhankelijk van dure zeevrachten en het Verre Oosten. En de mand zelf kun je ook weer recyclen. Daarnaast worden alle producten geassembleerd door mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt.” Van Es maakt vooral gebruik van b2b-distributie.
Bedrijven kunnen een gevulde Basky bijvoorbeeld als zomer- of kerstpakket aanbieden. Ook wil van Es de fietsvakhandel gaan bedienen en andere producten dan de Basky gaan verkopen. “Wij ontwikkelen binnenkort rug- en sporttassen die je op een bagagedrager kunt klikken. Een daarvan is van gerecyclede werkkleding.”
Naar het buitenland
Het enthousiasme van Van Es werkt aanstekelijk; hij heeft mooie plannen, met veel aandacht voor IMVO. Daarbij zit ook het plan om uit te breiden naar landen als Belgie, Duitsland, Denemarken, Frankrijk, Italie en Japan. Voor deze exportplannen krijgt Van Es hulp van Michel Disselhorst, bedrijfsadviseur/exportconsultant bij evofenedex. “Ik help van Es onder meer bij het vinden van lokale importeurs en distributeurs die in bepaalde landen ervoor kunnen zorgen dat zijn producten bij de vakhandel terechtkomen”, legt Disselhorst uit.
“De Basky leent zich met name goed voor ‘commuter-fietsen’, fietsen die gebruikt worden voor het normale vervoer van A naar B. Neem Denemarken. Er zijn veel parallellen tussen de infrastructuur, cultuur en het gebruik van commuter-fietsen in Denemarken en in Nederland. In Kopenhagen bijvoorbeeld zijn meer fietsen dan auto’s. Denemarken zou daarom zeer geschikt zijn voor de producten van Van Es”, aldus Disselhorst.
SIB-subsidie
Van Es heeft voor zijn exportplannen subsidie aangevraagd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) via de regeling Support International Business (SIB). Mkb-bedrijven komen hiervoor in aanmerking als ze willen starten met exporteren of andere landen willen gaan bedienen. Van Es heeft een aanvraag ingediend voor ‘individuele beursdeelname’. Ook heeft The Basky Company een SIB-subsidie aangevraagd voor ‘markentree’. Bij die aanvraag heeft Disselhorst geholpen door een rapport met onder meer een marktanalyse en een stappenplan op te stellen. Dat is namelijk een vereiste voor deze aanvraag. En bij het betreden van de nieuwe markten helpt Disselhorst als adviseur. “Na het vinden van partners kan evofenedex ook helpen bij het maken van contracten om juridisch alles goed af te dekken. Je wilt immers geen risico’s lopen die grote consequenties kunnen hebben voor je onderneming”, zegt Disselhorst.
Vragen over internationaal ondernemen?
Evert-Jan en zijn collega's helpen je graag verder