skipToContentskipToFooter

Ben jij als exportmanager in controle van jouw supplychain?

Diverse disrupties van de afgelopen jaren hebben ons geleerd dat we bepaalde risico’s helemaal niet op ons netvlies hadden en al helemaal niet dat deze risico’s vervolgens ook nog eens met elkaar zouden interacteren. Onze supplychains zijn door globalisering en digitalisering, complexer en sterker afhankelijk van elkaar dan voorheen. En dat terwijl jij graag die betrouwbare partner voor jouw klant wil blijven. Hoe ga jij als exportmanager hiermee om?

”Deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden, maar een deel van de oplossing zit zeker in het weerbaar maken van de supplychain”, zegt Rick Stroecken, Projectmanager supplychainmanagement bij evofenedex. “Het weerbaarder maken doe je door het inschatten van risico's, door plannen te maken en door alternatieven te ontwikkelen voor als het toch misgaat.” Samen met Involvation – het advies- en realisatiebureau gericht op het verbeteren van de supplychain en de besturing ervan - zal Rick hierop tijdens het Nationaal Export Event (NEX) dieper ingaan. Rick benadrukt dan het belang van supplychainresilience en laat niet alleen zien welke vijf aspecten van belang zijn in het supplychainresilience-model, maar ook hoe hieraan invulling te geven.

Masterclass Resilience in de supply chain

Onze 4-daagse masterclass Resilience biedt jou de handvatten en de kennis om jouw organisatie weerbaarder te maken tegen de impact van onvoorziene gebeurtenissen. Zo ben jij in staat om je supplychain robuuster te maken.

Pageheader-resilience-1040x434_2080x868.jpg

Waar er eerst werd gekeken naar het beheersen van risico’s (risicomanagement) gaat nu de aandacht uit naar het versterken van de weerbaarheid. Waarom is dit veranderd?

“Het grote verschil zit in de voorspelbaarheid van gebeurtenissen”, vertelt Rick. “De onvoorspelbare gebeurtenissen, vaak aangeduid met de term zwarte zwaan, zijn events die, voordat ze waren gebeurd, voor onmogelijk werden gehouden en waarvan de impact onbekend was. Deze gebeurtenissen zijn door bedrijven niet meegenomen in hun risicomanagementprogramma’s. Maar hoe moet je je nu voorbereiden op een onbekend risico dat op een onbekend tijdstip gaat plaatsvinden en dat op nog onbekende wijze zal interacteren met andere gebeurtenissen? Om dat te bereiken, is een verandering in denkwijze nodig.”

Bouwen aan weerbaarheid in de keten

“Waar in de regel risico’s beschouwd worden als bedreiging van de bedrijfsvoering, kunnen we risico’s binnen de keten ook zien als een kans. Een kans om het marktaandeel te vergroten of om een bestaande positie te verstevigen. Ervan uitgaande dat een volgend ‘black swan-event’ bestaat en gaat gebeuren, is weerbaarheid in de keten inbouwen het enige wat je kunt doen. Zie weerbaarheid in de keten niet alleen als een zacht kussen dat de klap opvangt, maar ook als iets dat de prestaties van de keten tot boven het ‘normale’ niveau kan helpen brengen.”

Het ‘kussen van weerbaarheid’ bestaat uit de volgende vijf pijlers:

  1. Robuustheid: het gebruik van extra buffers in capaciteit, voorraad en sourcing, op verschillende geografische locaties;
  2. Samenwerking: een gezamenlijke aanpak en besluitvorming, zowel intern, als met toeleveranciers en afnemers;
  3. Flexibiliteit: het vermogen om flexibel te zijn, bijvoorbeeld met alternatieve transportmodaliteiten of binnen het modulaire ontwerp van producten;
  4. Zichtbaarheid: betrouwbare prognoses gecombineerd met het inbouwen van tijdige waarschuwingssystemen en van zichtbaarheid van goederen in de keten;
  5. Wendbaarheid: het vermogen vlot te reageren door snelle besluitvorming en aanpassing.

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en haar collega's helpen je graag verder

Alice evofenedex