De exportbinnendienst voert steeds meer regie op het exportproces
Een inkijkje in het beeld van de toekomst van export en het afhandelen van exporttransacties
Fred Koning werkt al jarenlang als docent voor evofenedex, onder meer voor de cursus 'Optimaal inrichten exportproces'. Daarnaast heeft hij een eigen onderneming. In dit artikel vertelt Koning meer over zijn werk voor onze ondernemersvereniging en geeft hij, aan de hand van enkele vragen, zijn beeld van de toekomst van export en het afhandelen van exporttransacties.
Hoe combineer jij de praktijk met lesgeven?
“Sinds 2001 werk ik als zelfstandig import- en exportadviseur in mijn eigen onderneming De Import-Export Specialist. Mijn klanten staan voor allerlei uitdagingen. Ik richt mij voornamelijk op de problemen die ontstaan bij het afwikkelen van exporttransacties. De oplossingen hiervoor neem ik mee als best practices in de trainingen die ik voor evofenedex verzorg.”
Welk aspect van export vind jij het mooist en meest interessant?
“In feite vind ik alle aspecten van export mooi en interessant. Maar als ik een keuze mag maken, dan vind ik de ICC Incoterms® het meest interessant. De Incoterms®-regels zijn bepalend voor hoe een transactie moet worden afgewikkeld. Sales is zich (nog steeds) onvoldoende bewust van het feit dat een onjuiste interpretatie van de Incoterms®-regels kan leiden tot complicaties bij het afwikkelen van het exportproces. Organisaties (sales) daarvan bewust maken is de uitdaging die ik nog steeds met twee handen aangrijp.”
cursus Optimaal inrichten exportproces
De nieuwe cursus ‘Optimaal inrichten exportproces’ leert je in drie dagen hoe je het exportproces van jouw organisatie in kaart brengt, je bottlenecks definieert en welke stappen jij moet zetten om het exportproces te verbeteren.
Wat is vandaag de dag de grootste uitdaging bij het exporteren van goederen en het optimaliseren van dat proces?
“Internationale handel wordt beïnvloed door de situatie in de wereld. En de wereld kent momenteel veel uitdagende situaties: de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, de situatie in het Midden-Oosten, de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten, de opkomst van China en nog veel meer. De geopolitieke balans is wereldwijd fors aan het verschuiven. Economische sancties zijn aan de orde van de dag. Organisaties zullen nog meer dan nu al het geval is, (export)compliant moeten zijn. Dat is iets wat veel extra werk met zich meebrengt. Dit ‘extra werk’ komt doorgaans op de spreekwoordelijke nek van de (toch al onderbezette) exportbinnendienst en/of customerservice terecht.”
Hoe ziet goederenexport er volgens jou over vijf jaar uit?
“Dat is lastig om te duiden. Veel hangt af van hoe de toekomst geopolitiek zal verlopen. Los hiervan, en dat is natuurlijk een open deur, zullen digitalisering en e-commerce verder toenemen. Steeds meer organisaties bieden hun producten en diensten online aan. Hierdoor moeten bedrijven steeds sneller op aanvragen en orders reageren. Ook speelt duurzaamheid een steeds grotere rol waarop bedrijven moeten acteren. Supplychains moeten bovendien steeds ‘groener’ worden, wat weer consequenties heeft voor de inrichting van de supplychain. De exportbinnendienst en/of customerservice zal ook hier weer een rol van betekenis gaan spelen.”
Wat zijn daarin de grootste uitdagingen?
Het kennisniveau van exportmedewerkers moet naar een hoger niveau getild worden. De afwikkeling van exporttransacties wordt qua dienstverlening op vele vlakken uitbesteed. Zo worden diensten als internationaal transport, douaneprocedures en zelfs oorsprong- en herkomstdocumenten vaak uitbesteed. Je kunt stellen dat de exportbinnendienst in die zin een ‘regieorganisatie’ is geworden. Daarom is het steeds belangrijker het exportproces te snappen en hier regie op te voeren. Want met een goed ingericht exportproces vergroot je de efficiency, verlaag je risico’s en bespaar je tijd en geld. Zo wordt de exportbinnendienst steeds belangrijker.
Wat leer je van de cursus optimaal inrichten exportproces?
Omdat de exportbinnendienst steeds meer een regiefunctie krijgt en de wereld van de internationale handel steeds complexer wordt door geopolitieke ontwikkelingen en nieuwe wet- en regelgeving, is het nu nog meer dan ooit van belang dat het exportproces optimaal is ingericht. Deze cursus stelt de deelnemers in staat het exportproces te analyseren en vast te stellen waar de organisatie risico’s loopt. Op basis van de gemaakte analyses kunnen de deelnemers een helder rapport (of plan van aanpak) schrijven met een stappenplan. Hiermee kunnen zij enerzijds de geïdentificeerde risico’s aanpakken en anderzijds voldoen aan de vele compliance-eisen.
Vragen over internationaal ondernemen?
Alice en haar collega's helpen je graag verder