skipToContentskipToFooter

Handel PEM-landen met EU in 2022 goed voor 700 miljard euro

De landen die zijn aangesloten bij de Pan-Euro-Mediterrane-conventie (PEM) hebben onlangs de nieuwe en gemoderniseerde oorsprongsregels goedgekeurd. Deze hebben tot doel de handel tussen de Europese Unie en de buurlanden in de PEM-regio te vergroten. De vernieuwde oorsprongsregels gaan in op 1 januari 2025 en zullen alle preferentiële handelsovereenkomsten tussen de 24 handelspartners van de PEM moderniseren door de desbetreffende regels in die overeenkomsten flexibeler en bedrijfsvriendelijker te maken.

De nieuwe en gemoderniseerde oorsprongsregels zijn het resultaat van tien jaar onderhandelingen. Het wijzigen van de regels heeft betrekking op de 24 verdragsluitende partijen van de Pan-Euro-Mediterrane-conventie (PEM). Dit zijn: de Europese Unie (EU), IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, Zwitserland, Faeröer, Turkije, Marokko, Algerije, Tunesië, Egypte, Israël, Jordanië, Libanon, Palestina1, Georgië, de Republiek Moldavië, Oekraïne, Albanië, Bosnië en Herzegovina, Noord-Macedonië, Montenegro, Servië en Kosovo2.

Het Gemengd Comité van de PEM is ook overeengekomen het gebruik van elektronische oorsprongscertificering te ontwikkelen met het oog op een verdere vereenvoudiging van de douaneformaliteiten.

Helft preferentiële handel EU

De handel van de PEM-landen met de EU was in 2022 goed voor ongeveer 700 miljard euro. Dit is de helft van de preferentiële handel van de EU. Dankzij de vernieuwde oorsprongsregels wordt het gemakkelijker voor allerlei producten handelspreferenties te gebruiken. De belangrijkste wijzigingen zijn:

  1. Eenvoudigere productspecifieke regels, zoals het afschaffen van cumulatieve vereisten, drempels voor lokale toegevoegde waarde, meer aangepast aan de productiebehoeften van de EU en nieuwe dubbele transformatie voor textiel;
  2. Verhoogde tolerantiedrempels voor niet van oorsprong zijnde materialen, van 10 procent tot 15 procent;
  3. Het invoeren van ‘volledige’ cumulatie, waarbij de productieprocessen die nodig zijn om de oorsprong van de meeste producten te verkrijgen over verschillende landen kunnen worden verdeeld;
  4. De mogelijkheid rechten terug te vorderen (terugbetaling van rechten op ingevoerde componenten) voor de meeste producten om EU-exporteurs te helpen concurreren.

Voetnoten

1. Deze benaming mag volgens de berichtgeving vanuit de Europese Commissie niet worden opgevat als erkenning van een Staat Palestina en doet geen afbreuk aan de individuele standpunten van de lidstaten in dit verband.

2. Deze benaming laat de standpunten over de status van Kosovo onverlet en is in overeenstemming met Resolutie 1244/1999 van de VN-Veiligheidsraad en het advies van het Internationaal Hof van Justitie over de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo.

Dit artikel is geschreven door Hans Kokje. Hij is productmanager Opleidingen & Trainingen bij evofenedex en gespecialiseerd in oorsprong. Het artikel is ook verschenen in globe, het vakblad voor internationaal ondernemen van evofenedex.

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en haar collega's helpen je graag verder

Alice evofenedex