Vijf valkuilen bij het werken aan een veilig en gezond magazijn
Hoeveel helden werken er bij jou op de werkvloer?
Als logistiek professional of veiligheidsexpert weet je als geen ander hoe belangrijk goede medewerkers zijn voor het creëren van een veilige en gezonde werkomgeving. Een veilig magazijn is immers mensenwerk. Herken jij de onderstaande valkuilen? Tijd om aan de slag te gaan.
1. Je hebt niet genoeg helden op de werkvloer
Lars van Rode pleit onder meer voor een cultuur waarin collega’s elkaar scherp houden. “Tijdens een sportwedstrijd is dat heel normaal. Op het voetbalveld peppen teamleden elkaar op. Ze houden elkaar scherp, geven tips en waarschuwen als gevaar dreigt. Waarom gebeurt dat niet op de werkvloer? We hebben meer helden nodig die dat wel doen. Helden die veilig wíllen werken.” Meer lezen over helden op de werkvloer?
2. Je krijgt medewerkers niet mee in je veiligheidsaanpak
Je wilt de veiligheid in het magazijn vergroten en daarmee de kans op een bedrijfsongeval beperken. Daarnaast wil je ook medewerkers aan je binden door een goed veiligheidsbeleid. Maar hoe realiseer je dat eigenlijk? We vroegen het aan Richard Ohm, Sr. EHS Specialist en ambassadeur Code Gezond en Veilig Magazijn en aan Jelle van Draanen, docent veiligheid en cultuur bij evofenedex.
“Ga regelmatig met het personeel in gesprek over de veiligheidscultuur. Een prettige werksfeer werkt als een katalysator voor veilig gedrag. Denk overigens niet dat zo’n cultuurverandering snel gaat. Dat gaat meestal in drie stappen: de huidige situatie loslaten, dan een soort chaos, en dan pas de verandering.”
3. Je hebt géén (gedragen) duurzaam inzetbaarheidsbeleid
Het neerzetten van een fruitmand, het ophangen van posters over duurzame inzetbaarheid of een cursus ‘stoppen met roken’ organiseren. Dit zijn acties die bedrijven in eerste instantie ondernemen als zij aan de slag gaan met duurzame inzetbaarheid. Volgens Ewout Brehm, directielid bij Bureau voor Fysieke Arbeid (BvFA), hebben deze acties niet veel effect als er geen gedegen plan achter zit.
"Kijk breed naar het thema duurzaam fysiek werk. Stel jezelf daarbij de volgende vragen: hoe houden mensen het vol, fysiek en metaal? Hoe blijven medewerkers bij? Hoe blijven medewerkers enthousiast? Zorg ervoor dat je in de zoektocht naar antwoorden de medewerkers erbij betrekt op alle niveaus."
4. Hoge werkdruk leidt tot fouten of gevaarlijke situaties
A.S. Watson, de stille kracht achter onder meer de drogisterijketens Kruidvat en Trekpleister, experimenteerde een paar jaar geleden met zogenoemde Pickyrobots. De robot van het type Picky, die zelf orders kan verzamelen, bleek weliswaar niet sneller dan de mensen in het magazijn, maar had geen last van concentratieverlies en deed sommige dingen ronduit beter.
“Om veilig te werken met robots en cobots is een goede analyse nodig. Kunnen robots en cobots niet in afgescheiden gebieden werken, zorg dan voor voldoende bewegingsruimte en vrije doorgangen rondom de robots en cobots. Dit voorkomt stilstand en opstoppingen. Probeer ook niet alles te automatiseren, maar verwerk de uitzonderingen handmatig.”
5. Je hebt onvoldoende grip op gevaarlijke stoffen
Voor de opslag, vervoer van verpakte gevaarlijke stoffen in magazijnen gelden speciale richtlijnen. Een lidbedrijf vroeg aan onze ledenservice om welke richtlijnen dit gaat en wat voor eisen daarvoor gelden.
“Om een veilige werkplek te hebben, is het belangrijk om altijd een gedegen RI&E, de risico-inventarisatie- en evaluatie, uit te voeren. Neem hierin ook de mogelijke blootstelling aan gevaarlijke stoffen op. CMR-stoffen (carcinogeen, mutageen en reprotoxisch) hebben daarbij de speciale aandacht. Zorg ervoor dat de organisatie goed is voorbereid op noodgevallen. Niet alleen bij het vervoeren en opslaan van gevaarlijke stoffen, maar ook ook bij incidenten met CMR-stoffen."
Vragen over gevaarlijke stoffen?
Pascal en zijn collega's helpen je graag verder