CMR-stoffen herkennen? Zo doe je dat
Werken met gevaarlijke stoffen is niet zonder risico’s. Daarom ben je als werkgever verplicht hier een registratie van bij te houden. Volgens het Arbobesluit zijn bedrijven verplicht zelfinspectie uit te voeren en de aanwezige gevaarlijke stoffen te registreren. Bij deze registratie moeten de aard, mate en duur van blootstelling van werknemers aan gevaarlijke stoffen beoordeeld worden. Een langdurige blootstelling aan CMR-stoffen kan namelijk tot ernstige gevolgen leiden.
Het herkennen van CMR-stoffen kan echter erg lastig zijn, omdat je niet altijd duidelijk kunt zien of iets een CMR-stof is of niet. Gelukkig zijn er een aantal stappen die je kunt doorlopen om te checken of je te maken hebt met een CMR-stof.
Stap 1
Het eerste punt van herkenning dat een stof een CMR-stof kan zijn is bij het onderstaande gevarenpictogram (GHS08).
Stap 2
Vervolgens kun je op het veiligheidsinformatieblad (VIB) kijken om te zien of het daadwerkelijk om een CMR-stof gaat. In rubriek 2 van het VIB kun je het gevarenpictogram en de gevarenaanduidingen (H-zinnen) vinden van de betreffende stof. Je hebt te maken met een (verdachte) CMR-stof als je één van de volgende aanduidingen tegenkomt:
H350 = kankerverwekkend
H351 = verdacht kankerverwekkend
H340 = mutageen
H341 = verdacht mutageen
H360 = voortplantingsgiftig
H361 = verdacht voortplantingsgiftig
H362 = kan schadelijk zijn voor borstvoeding
Zoals hierboven te zien is, zijn er ook stoffen die verdacht ‘CMR’ zijn. Door deze te behandelen als ‘bewezen’ CMR-stoffen en hier maatregelen voor te treffen, lopen jij en je medewerkers geen risico op onnodige blootstelling aan deze stoffen. Verdachte CMR-stoffen kunnen namelijk ook nadat jij de stof hebt gecontroleerd, bewezen worden geacht.
Stap 3
Daarnaast zijn er ook verschillende lijsten waarop staat aangegeven of een stof ‘CMR’ is. De Europese lijst is te vinden in de CLP-verordening. In de Annex VI kun je de lijst terugvinden en kijken of je stof als ‘CMR’ is aangemerkt.
Ook heeft Nederland een eigen lijst met aanvullingen op het CLP. Nederland vindt van bepaalde stoffen dat deze als ‘CMR’ aangemerkt moeten worden, wat andere landen dus niet zo hoeven te vinden. Deze stoffen zijn beoordeeld door de Gezondheidsraad en vind je terug op de SZW-lijst. Deze wordt ieder halfjaar herzien. Het is dus belangrijk dat je deze lijst als bedrijf ook ieder halfjaar controleert. Als je wilt zien of een stof op de SZW-lijst staat, kun je de Staatscourant raadplegen of kijken in rubriek 15 van het VIB.
Heb je vragen over gevaarlijke stoffen, neem dan contact met ons op. Of neem een kijkje in onze kennisbank.
Poster 'Veilig werken met CMR-stoffen'
Het is van levensbelang om CMR-stoffen op de juiste manier te herkennen, te registreren en aan te pakken. Om je hierbij te helpen, hebben we een poster ontwikkeld die je hier stap voor stap bij helpt. De poster is gratis, digitaal en exclusief voor leden van evofenedex.
Vragen over gevaarlijke stoffen?
Hans en zijn collega's helpen je graag verder