Bespaar kosten en administratie door gebruik ADR-vrijstellingen
De bedrijfs- en ledenadviseurs van evofenedex adviseren leden over de opslag en het vervoer van gevaarlijke stoffen. In elke editie van evofenedex magazine vertelt een van deze medewerkers over zijn of haar ervaringen. Dit keer Frank Rooijakkers, bedrijfsadviseur Gevaarlijke Stoffen, over het slim gebruik maken van vrijstellingen bij het vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg.
Vrijstellingen voor gevaarlijke stoffen, iedereen heeft er weleens van gehoord, maar in de praktijk merk ik dat bedrijven ze regelmatig vergeten. En dat is zonde, want wie de vrijstellingen goed op het netvlies heeft staan, kan een hoop kosten en administratie besparen.
Slim verpakken
Zo kwam ik onlangs bij een lidbedrijf voor een gevaarlijkestoffenscan. Na een kop koffie dook ik met de verantwoordelijk manager het magazijn in. Er stonden op dat moment enkele pallets klaar voor verzending. Voor het uitvoeren van montagewerkzaamheden worden alle benodigdheden daarvoor door leveranciers in kant-en-klare sets aangeleverd. In deze sets bevinden zich ook gevaarlijke stoffen, waaronder organische peroxides, verpakt in 2 potjes van 150 milliliter per doos.
“Daarmee voldoen we aan het ADR”, zei de manager met gepaste trots, terwijl hij mij de bijbehorende documentatie liet zien. En inderdaad, de papieren waren keurig in orde. Maar het kan eenvoudiger, legde ik ter plekke uit. Als je voor deze stof 300 milliliter in 3 potjes van 100 milliliter verpakt, kun je gebruikmaken van de vrijstellingen volgens de vervoers- en opslagregelgeving en wordt het fysiek en administratief eenvoudiger. De man bedankte me voor het advies en ging meteen aan de slag om het proces te veranderen. Zo bespaart hij geld en administratie door goed gebruik te maken van een vrijstelling.
Slim vervoeren
Bij een ander bedrijf stuitte ik op een vergelijkbaar iets. Daar stonden 2 blikken verf van 2,5 liter op een pallet klaar om weggebracht te worden. In zo’n situatie kun je zelfs kiezen uit twee vrijstellingsopties, één voor de wijze van verpakken en één voor de hoeveelheid per voertuig. Dat kan een hoop geld schelen op jaarbasis. En het kan het verschil zijn tussen wel of geen veiligheidsadviseur verplicht in dienst nemen of inhuren.
Veiligheidsadviseur
In een aantal gevallen kan een veiligheidsadviseur ook zonder de verplichting wél wenselijk zijn. Bedrijven horen immers goed op de hoogte te zijn van de regelgeving. Aan de kant van de leveranciers gaat het vaak ook niet zoals voorgeschreven. Zo zag ik laatst een advertentie van een leverancier van grote mobiele lithium-ionbatterijen. In de advertentietekst stond dat er ‘geen ADR nodig was’, omdat het gewicht onder de vrijstellingsnorm is. De uitdrukking ‘geen ADR nodig’ is opvallend, maar ook zeker niet volledig. Mogelijk kun je gebruikmaken van een vrijstelling voor een deel van de voorschriften. Maar wat als je er nog een batterij bij plaatst of een zwaarder type wil vervoeren? Waar liggen dan de grenzen?
Kortom: ondernemers kunnen veel winst behalen in tijd, geld en administratie door vrijstellingen goed toe te passen. Sommigen vinden dat spannend en zijn bang dat ze het wellicht niet goed doen, zoals in bovenstaande voorbeelden. Wij helpen als vereniging graag bij het zoeken naar de juiste processen om met gevaarlijk stoffen te werken.
Vragen over gevaarlijke stoffen?
Dana en haar collega's helpen je graag verder