ADR 2025: is jouw bedrijf voldoende voorbereid?
Het ADR 2025 is op 1 januari 2025 in werking getreden
Bedrijven die betrokken zijn bij het vervoer van gevaarlijke stoffen, moeten daardoor mogelijk belangrijke aanpassingen in hun bedrijf doorvoeren. In dit artikel lichten we de meest opvallende wijzigingen toe, zodat je weet waarop je moet letten en hoe je je kunt voorbereiden.
Wat is het ADR?
Het ADR (Accord Européen Relatif au transport international des marchandises Dangereuses par Route) is een internationale overeenkomst voor het vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg. Eén keer per twee jaar worden de voorschriften van het ADR geactualiseerd. De meest recente wijzigingen zijn van kracht sinds 1 januari 2025. Aan het einde van de overgangsperiode, op 1 juli 2025, wordt naleving van deze nieuwe versie van het ADR verplicht. Voor sommige wijzigingen geldt echter een langere overgangstermijn.
Enkele opvallende wijzigingen in het ADR 2025
- Sterk gekoelde vloeibare gassen: afzenders van sterk gekoelde vloeibare gassen in tanks krijgen enerzijds nadrukkelijker de verantwoordelijkheid om de verblijftijd van de gassen nauwkeurig vast te stellen om zo risico’s van drukopbouw te beperken. Anderzijds wordt deze regel versoepeld, zodat het berekenen van de verblijftijd niet nodig is als het transport volledig, zonder tussenopslag, over land plaatsvindt.
- Introductie van natrium-ion batterijen en elektrische voertuigen: Natrium-ion batterijen worden opgenomen in klasse 9 van het ADR. Dit leidt tot nieuwe UN-nummers en tot bijzondere bepalingen voor zowel losse batterijen als voor batterijen in apparatuur. Daarnaast vindt er zowel een herschikking als een uitbreiding plaats van de UN-nummers voor voertuigen met accuvoeding.
- Nieuwe indelingen en UN-nummers: de UNECE (United Nations Economic Commission for Europe) heeft bestaande indelingen verruimd, zodat hieronder ook artikelen met daarin stoffen met gevaarlijke eigenschappen kunnen vallen. Dit zijn bijvoorbeeld brandbare vaste stoffen, zonder bijkomend gevaar en voorwerpen die dergelijke stoffen bevatten. Daarnaast krijgen inrichtingen voor het verspreiden van blusmiddelen, aparte UN-nummers.
- Verpakkingsvoorschriften: er wordt een mogelijkheid geboden om binnenverpakkingen met afval die niet getest zijn in combinatie met de buitenverpakkingen, toch in dergelijke buitenverpakkingen te plaatsen. Mits de buitenverpakking aan de strengste eisen (verpakkingssterkte X) en aan enkele andere voorwaarden voldoet. Dit biedt kansen voor efficiënter afvalbeheer, maar vraagt wel om zorgvuldige implementatie.
- Elektrische aandrijflijnen: FL-voertuigen, bestemd voor brandbare vloeistoffen en gassen, mogen onder bepaalde voorwaarden toch elektrisch aangedreven zijn. Voor voertuigen die explosieve stoffen vervoeren, blijft dit verboden.
Waarom dit belangrijk is
De wijzigingen in het ADR kunnen ingrijpende gevolgen hebben voor je bedrijfsprocessen. Denk bijvoorbeeld aan de classificatie van nieuwe stoffen, aan verpakkingsvereisten of aan transportvoorschriften. Het is cruciaal om nu in kaart te brengen welke veranderingen relevant zijn voor jouw organisatie.
Regiobijeenkomsten
Om leden van evofenedex te helpen met de wijzigingen in het ADR en de hierdoor ontstane impact op hun bedrijfsprocessen, organiseren we in januari, februari en maart, regiobijeenkomsten door heel Nederland. Tijdens deze bijeenkomsten:
- gaan we dieper in op de praktijk;
- kun je bedrijfsspecifieke vragen stellen;
- ontvang je een uitgebreide syllabus met alle wijzigingen;
- krijg je een getuigschrift waarmee je kunt aantonen aan inspectiediensten dat je op de hoogte bent van de wijzigingen in het ADR 2025.
Meld je aan
De komende maanden organiseren we bijeenkomsten in Breukelen, Venlo, Apeldoorn, Drachten en Dordrecht. In een ochtend brengen we je volledig up-to-date over wijzigingen in het ADR en word je bijgepraat over de nieuwe PGS 15 richtlijn (richtlijn voor opslagvoorzieningen voor (verpakte) gevaarlijke stoffen) die binnenkort gepubliceerd wordt. De bijeenkomst wordt afgesloten met een uitgebreide lunch.
Vragen over gevaarlijke stoffen?
Hans en zijn collega's helpen je graag verder