Plenaire presentaties
De impact van geopolitiek op groei van duurzame handel – door Bart Jan Koopman, algemeen directeur evofenedex
De wereldhandel staat onder druk. Geopolitieke spanningen nemen toe, en de roep om open, eerlijke en duurzame handel wordt steeds urgenter. Voor Nederlandse handels- en productiebedrijven is een stabiele, transparante en concurrerende markt van levensbelang. Maar hoe navigeren we in een speelveld waarin politieke keuzes, regelgeving uit Brussel en duurzaamheidsambities met elkaar botsen? Tijdens deze keynote neemt Bart Jan Koopman je mee in de veranderende dynamiek van internationale handel en logistiek. Hij schetst de impact van geopolitieke ontwikkelingen op duurzame groei en concurrentiekracht en laat zien welke strategische keuzes bedrijven te wachten staan. De keynote sluit af met een aantal scherpe dilemma’s die ons allemaal aangaan.
De rol van data bij tradecompliance – door Albert Veenstra, professor RSM Erasmus Universiteit
In een wereld waarin data een steeds grotere rol spelen, biedt het gebruik ervan nieuwe mogelijkheden om tradecompliance te versterken. Albert Veenstra laat zien hoe data kunnen bijdragen aan een efficiëntere naleving van wet- en regelgeving, risicobeheersing en strategische besluitvorming.
Inspirerende afsluiting
Themasessies
Ronde 1
1. Het nieuwe DWU: impact op tradecompliance en dagelijkse praktijk – door Rob de Bakker van Customs Knowledge
Met de introductie van het vernieuwde Douanewetboek van de Unie (DWU) staan bedrijven voor belangrijke veranderingen. Welke nieuwe verplichtingen en kansen brengt het nieuwe DWU met zich mee en wat betekent dit voor tradecompliance? Rob de Bakker neemt je mee in de belangrijkste wijzigingen en bespreekt de praktische gevolgen voor jouw organisatie. Tijdens deze sessie krijg je inzicht in hoe je compliant blijft binnen de kaders van het nieuwe DWU. Hierbij is zowel aandacht voor strategische keuzes als voor operationele uitdagingen.
2. Jouw CBAM-eindspurt, klaar voor 2026! – door Agnieszka Brodacz van evofenedex
De overgangsfase van het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) loopt tot en met 31 december 2025. Tot die tijd moeten importeurs van CBAM-goederen rapporteren over de daadwerkelijke emissies die bij de productie buiten de Europese Unie zijn uitgestoten. Maar hoe krijg je die gegevens betrouwbaar en volledig boven tafel? En hoe zorg je ervoor dat jouw organisatie klaar is voor de definitieve implementatie in 2026? Tijdens deze sessie neemt Agnieszka Brodacz je mee in de grootste uitdagingen rondom CBAM-compliance. Zij laat zien hoe je grip krijgt op emissiegegevens, welke controlemechanismen cruciaal zijn en welke stappen je nú al moet zetten om straks aan alle verplichtingen te kunnen voldoen.
3. Exportcontrol en sancties – door Lidwina Hoekstra van Customs Knowledge en Jochen Vankerckhoven van Alongsight
In een wereld waar sanctiemaatregelen elkaar in hoog tempo opvolgen, neemt het risico op non-compliance toe. Hoe zorg je ervoor dat je de juiste wetgeving toepast en valkuilen vermijdt? Lidwina Hoekstra en Jochen Vankerckhoven brengen je niet alleen op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, maar belichten ook de verschillen en overeenkomsten tussen de Nederlandse en Belgische aanpak. Met praktijkvoorbeelden en concrete tips bieden zij handvatten om overtredingen te voorkomen.
4. EUDR – Hoe borg je naleving in jouw organisatie?
Hoewel de implementatie van de ontbossingsverordening EUDR is uitgesteld tot december 2025, is de urgentie onverminderd hoog. Bedrijven moeten tijdig de juiste data uit hun waardeketen verzamelen, registreren en controleren om compliant te zijn. Maar hoe richt je dit proces efficiënt in? En hoe ga je om met de complexiteit van de regelgeving? Tijdens deze sessie delen twee praktijksprekers hun ervaringen en uitdagingen rondom EUDR en tradecompliance. Zij laten zien hoe ze zich voorbereiden op de invoering in 2026 en geven waardevolle inzichten in hoe je als organisatie grip krijgt op deze nieuwe verplichtingen. Een aanrader voor iedereen die tijdig klaar wil zijn voor EUDR.
Ronde 2
1. De rol van dienstverleners bij tradecompliance – door Albert Veenstra van RSM Erasmus Universiteit
Informatie volgt
2. Europese ontwikkelingen – door Godfried Smit van evofenedex
Brussel staat volop in de schijnwerpers. Geopolitieke spanningen, strengere duurzaamheidsregels en veranderingen in douanewetgeving zorgen voor een complexe en dynamische handelsomgeving. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor jouw organisatie? Tijdens deze sessie brengt Godfried Smit, de manager European Affairs van evofenedex in Brussel, je volledig op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen rondom Europese wet- en regelgeving en de impact ervan op tradecompliance. Een must voor iedereen die grip wil houden op de veranderende regels en strategisch wil inspelen op wat komen gaat.
3. Classificatie en tradecompliance: een blik op de praktijk – door Bart Boersma van Customs Knowledge
Correcte classificatie vormt de basis van een solide tradecompliancebeleid, maar de impact daarvan reikt veel verder dan alleen goederencodes. Bart Boersma duikt in de veelzijdigheid van classificatie en belicht hoe dit cruciaal is voor naleving van wet- en regelgeving, accurate kostencalculaties en risicobeheersing. In deze sessie krijg je praktische handvatten om classificatie niet alleen goed, maar ook strategisch in te zetten binnen jouw organisatie.
4. CBAM vanaf 2026 – NEa
Tijdens deze sessie neemt de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) je mee in de laatste ontwikkelingen van het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM), voor als de overgangsfase voorbij is. Daarnaast staan ze voor jou klaar om al je vragen te beantwoorden die je nog hebt over CBAM.