Trade Compliance Congres 2024
En nu aan de slag
Reserveer 12 juni in je agenda en kom naar het jaarlijkse Trade Compliance Congres in Veenendaal.
We wisten al een tijdje dat er regels aan zaten te komen, maar nu krijgen ze ook echt hun beslag. Denk aan de CBAM, EUDR en de CSRD. Maar ook toenemende sancties zijn en blijven punten van aandacht. Het bedrijfsleven klaagt regelmatig; niet alleen over die groeiende regeldruk maar ook omdat niet alles even duidelijk is. Informatie is versnipperd en niet volledig. En tot hoe ver reikt je verantwoordelijkheid in de keten nu eigenlijk?
Is het dan echt zo onduidelijk allemaal en kun je daarom maar beter even afwachten? evofenedex en Customs Knowledge vinden van niet. Natuurlijk brengen nieuwe regels vragen met zich mee en ga je in de praktijk tegen zaken aanlopen die je van tevoren niet hebt voorzien, maar er is ook een hoop wél duidelijk. Alle reden dus om over te schakelen naar de actiestand en echt werk te maken van trade compliance.
Wij beloven je dat je aan het eind van deze dag met waardevolle tips, suggesties en inspiratie naar huis gaat. Zaken waarmee je de volgende dag meteen in jouw organisatie aan de slag kunt gaan. Investeer dus een dagje van je tijd en reis op 12 juni af naar het Trade Compliance Congres in Veenendaal. Zien we je daar?
Enkele hoogtepunten uit het programma
- Key note van Albert Veenstra van de Rotterdam School of Management over hoe jij als organisatie verdere stappen kunt zetten op het gebied van trade compliance.
- Een heldere analyse van Godfried Smit van de ontwikkelingen vanuit Europa die van invloed zijn op trade compliance.
- Themasessies over CBAM, ontbossing, export- en importsancties en de juridische consequenties van trade compliance-regelgeving.
- Locatie:
- Van der Valk Hotel Veenendaal
- Datum:
- 11-6-2024
- Tijdstip:
- 9.30 - 16.30 uur
- Prijs:
- € 495,00 ex. BTW
- Ledenprijs:
- € 345,00 ex. BTWMeer informatie
Belangrijke informatie
Alle functionarissen binnen een organisatie die te maken hebben met de impact van trade compliance wet- en regelgeving. Denk aan trade compliance managers, managers customs & trade affairs, compliance officers en bedrijfsjuristen. Ook logistiek managers, inkopers en financieel specialisten zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen.
9:30 uur Ontvangst
10:00 uur Opening door dagvoorzitter Bart Boersma (Customs Knowledge)
10:15 uur Trade Compliance en ketensamenwerking - Albert Veenstra (RSM Erasmus Universiteit)
11:00 uur Impact van Europese wetgeving op Trade Compliance - Godfried Smit (evofenedex)
12:00 uur Themasessies ronde 1
12:45 uur Lunch
13:45 uur Themasessies ronde 2
14:45 uur Nu aan de slag – uit de praktijk
15.30 uur Inspirerende afsluiting
16:30 uur Borrel
Plenaire sessies
Trade Compliance en ketensamenwerking - Albert Veenstra (RSM Erasmus Universiteit)
Recente Europese regelgeving, zoals de EU Deforestation Regulation of de Carbon Border Adjustment Mechanism, grijpt in de productieketen van bedrijven in. Dit maakt maatregelen niet alleen moeilijk implementeerbaar in praktische zin, het maakt het ook lastig om aan beleidsmakers uit te leggen waarom die implementeerbaarheid zo uitdagend is.
Professor Albert Veenstra maakt op basis van recent onderzoek in samenwerking met (onder andere) evofenedex inzichtelijk hoe ketenkennis bedrijven, vertegenwoordigers van bedrijven en beleidsmakers hiermee verder kan helpen. Hij biedt handvatten om als bedrijf met ketenpartners, maar ook met beleidsmakers te praten over ketencomplexiteit en de mate waarin die de haalbaarheid van bepaalde beleidsdoelen bepaalt.
Impact van Europese wetgeving op Trade Compliance - Godfried Smit (evofenedex)
In Europa zijn de regels op gebied van compliance flink in beweging. Een complicerende factor daarbij is dat het dit jaar een verkiezingsjaar is in Europa. De eerste fase van CBAM wordt geëvalueerd en de EUDR treedt binnenkort in werking,. Verder werkt Brussel door aan regels op het gebied van douane en dwangarbeid. Godfried geeft een overzicht over wat er de komende periode te gebeuren staat.
Nu aan de slag - uit de praktijk
Een gesprek met trade compliance professionals over actuele uitdagingen en de toepassing en implementatie van wet- en regelgeving, zoals de CBAM en CSRD.
Inspirerende afsluiting
Een leuke en energie boostende afsluiting van het officiële programma.
Themasessies
Ronde 1
CBAM: Voorbereiden op de werkelijke emissies
Het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) is de koolstofcorrectie aan de Europese buitengrens. Dit instrument is geïntroduceerd door de Europese Commissie als onderdeel van het streven naar een koolstofarme economie binnen het Fit for 55-programma, waarbij de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 55 procent gedaald moet zijn ten opzichte van 1990.
Op dit moment kun je nog werken met zogenaamde default values, maar vanaf het derde kwartaal mogen voor ‘samengestelde goederen’ voor maximaal 20 procent van de totale ingebedde emissies schattingen worden gehanteerd. Maar hoe kom je aan werkelijke data? En hoe zit het met de rol van vertegenwoordiger? Tijdens deze sessie gaan we dieper in op de compliance-uitdagingen.
Sancties en actualiteiten door Lidwina Hoekstra van Customs Knowledge
Sanctiemaatregelen volgen elkaar in rap tempo op. Dit maakt het risico op het niet voldoen aan wet- en regelgeving alleen maar groter. Hoe zorg je ervoor dat je de juiste wetgeving toepast? En welke valkuilen zijn er precies? Lidwina Hoekstra brengt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, geeft je inzicht in de praktijk én tips voor hoe je overtredingen voorkomt.
Dealen met trade compliance-dilemma’s
In deze interactieve sessie worden dilemma’s voorgesteld op het gebied van het voldoen aan wet- en regelgeving versus commercieel belang. Een ontzettend leuke en interactieve workshop. Samen met Daniël Staakman en Anouk Briefjes gaan we in deze sessie inhoudelijk aan de slag waarbij hilarische momenten kunnen ontstaan. Jij als deelnemer zit 'veilig' op de stoel van de regisseur en hebt de touwtjes in handen terwijl Anouk en Daniël vorm geven aan veelvoorkomende situaties uit jullie dagelijkse praktijk. Na deze sessie verandert jouw kijk op samenwerking, de winst van soft skills en jouw eigen vakgebied. Er is niets leukers om Inhoud te mixen met humor!
Ronde 2
Ontbossingsverordening door Rianne Jorritsma van Customs Knowledge
Met de nieuwe ontbossingsverordening EUDR gaat de EU het op de markt brengen of exporteren van producten die bijdragen aan ontbossing verbieden. De wetgeving zelf is bekend, maar er is nog veel onduidelijk over de handhaving en de inrichting van processen voor bedrijven. Tijdens deze sessie gaan we dieper in op hoe je je als bedrijf kunt voorbereiden om EUDR-compliant te zijn.
Supply chain discovery door Albert Veenstra van de Rotterdam School of Management
Onderdeel van de complexiteit van ketens is de zogenoemde supply chain discovery: het in kaart kunnen brengen van ketens. In de workshop zullen we met elkaar en praktisch aan de slag gaan om te ontdekken hoe makkelijk of moeilijk het is om bedrijfsketens in kaart te brengen.
Dealen met trade compliance-dilemma’s
In deze interactieve sessie worden dilemma’s voorgesteld op het gebied van het voldoen aan wet- en regelgeving versus commercieel belang. Een ontzettend leuke en interactieve workshop. Samen met Daniël Staakman en Anouk Briefjes gaan we in deze sessie inhoudelijk aan de slag waarbij hilarische momenten kunnen ontstaan. Jij als deelnemer zit 'veilig' op de stoel van de regisseur en hebt de touwtjes in handen terwijl Anouk en Daniël vorm geven aan veelvoorkomende situaties uit jullie dagelijkse praktijk. Na deze sessie verandert jouw kijk op samenwerking, de winst van soft skills en jouw eigen vakgebied. Er is niets leukers om Inhoud te mixen met humor!
Dagvoorzitter Bart Boersma - oprichter en directeur van Customs Knowledge
Bart adviseert en procedeert als advocaat voor cliënten op het gebied van douanerecht, alsmede product- en voedselveiligheid. Hij heeft een zeer groot aantal succesvolle beroepsprocedures tegen de douane, voedsel- en warenautoriteit en andere overheidsinstanties op zijn naam staan bij de diverse gerechtelijke instanties. In veel gevallen weet Bart met een gedegen motivering, maar soms ook een gedurfd of creatief standpunt, geschillen positief te beslechten. Daarnaast geeft Bart diverse trainingen en opleidingen. Van grote waarde is dat Bart niet alleen specialist is in het douanerecht, maar ook op de hoogte is van de ins en outs op het gebied van formeel belastingrecht, boete- en strafrecht en het handelsrecht.
Albert Veenstra - docent aan de Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit
Verzorgt de plenaire sessie ‘Hoe zet jij als organisatie stappen op het gebied van trade compliance’
Prof. dr. Albert Veenstra is Academic Director van het programma Executive Parttime Master in Customs and Supply Chain Compliance van de Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit. Ook is hij professor in Trade & Logistics aan de Rotterdam School of Management. Zijn onderzoek richt zich op de manier waarop bedrijven wereldwijd met hun supplychains bezig zijn.
Godfried Smit, Manager European Affairs bij evofenedex
Verzorgt de plenaire sessie ‘Impact van Europese wetgeving op Trade Compliance’
Godfried Smit studeerde Nederlands en fiscaal recht in Rotterdam. Hij werkte tussen 1985 en 2000 bij de Belastingdienst douane in verschillende functies. Vanaf 2000 is Godfried werkzaam bij evofenedex; ook is hij secretaris-generaal bij de European Shippers Council (ESC).
Sprekers: Nu aan de slag – uit de praktijk
Mirjam Eikelenboom Strijkers, Arrow Electronics
Na meer dan 35 jaar lang bij diverse internationale bedrijven werkzaam te zijn geweest, is Mirjam vanaf mei 2022 werkzaam bij BV Arrow Electronics DLC in Sevenum, in de rol van Trade Compliance Manager. Naast het adviseren van Arrow’s Custom Team heeft Mirjam haar focus liggen op AEO en de implementatie van nieuwe wetgeving zoals CBAM. De toegevoegde waarde van Mirjam is haar brede kennis van douanezaken en de samenwerking met de douane omdat Mirjam in het verleden diverse functies op het gebied van douanezaken heeft bekleed.
Agnieszka Brodacz, evofenedex
Agnieszka is als customs & trade compliance specialist werkzaam bij evofenedex. Ze heeft een technische achtergrond aangevuld met een masterdiploma in supply chain compliance. Ze heeft 10 jaar ervaring in kwaliteitsmanagement en 8 jaar in exportcontrole, douane & handelsnaleving. Zij is gespecialiseerd in oorsprongsbepaling (preferentieel en niet-preferentieel), exportcontrole (dual use; US EAR, sancties), TARIC classificatie, AEO- en douanevergunningen, douanevergunningen en -procedures. Haar sterke punten zijn: procesfocus, leiderschapsvaardigheden, klantgerichte benadering, probleemoplosser.
Tesse Douma, DHL Global Forwarding Netherlands
De heer Tesse Douma is hoofd douanezaken voor DHL Global Forwarding in Nederland. Met zijn jarenlange ervaring in trade compliance in verschillende posities heeft hij veelal aan het begin gestaan van het ontwikkelen van Trade compliance programma’s bij bedrijven als Honeywell, Henkel en Lockheed. Toch heeft hij recentelijk besloten om weer in de keuken van de douaneafdeling bij een van de grootste expediteurs te staan. Zijn missie is om de trade compliance programma’s van klanten beter te laten ‘matchen’ met het customs compliance programma van de expediteur. Het bouwen van een gedigitaliseerde omgeving, waarin data vloeiend aan elkaar wordt uitgewisseld en interactief kan worden gecommuniceerd is hier een belangrijk onderdeel van.
Lidwina Hoekstra (Customs Knowledge)
Verzorgt de workshop 'Sancties en actualiteiten
Lidwina studeerde aan de Rijksuniversiteit Groningen (afstudeerrichting strafrecht en criminologie) en heeft daarna diverse postacademische opleidingen afgerond. Vanaf 2006 is Lidwina advocaat en ze heeft dan ook ruime ervaring in de algemene praktijk. Ze was lange tijd als docent verbonden aan de Hanzehogeschool in Groningen, waar ze diverse strafrechtelijke en bestuursrechtelijke vakken gaf. Sinds april 2018 is zij als advocaat werkzaam bij Customs Knowledge en houdt zich vooral bezig met de civielrechtelijke en strafrechtelijke praktijk.
Rianne Jorritsma (Customs Knowledge)
Verzorgt de workshop 'Ontbossingsverordering'
Rianne Jorritsma, adviseur bij Customs Knowledge, richt zich in de dagelijkse praktijk op diverse formeelrechtelijke douanevraagstukken en heeft ervaring in het voeren van bezwaar- en beroepsprocedures tegen de Douane en de Belastingdienst. Haar expertise strekt zich echter niet alleen uit tot formeelrechtelijke douanevraagstukken, maar omvat ook de advisering over de laatste ontwikkelingen op het gebied van de omzetbelasting, het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) en de ontbossingsverordening.
AEB
AEB ondersteunt de global trade en logistieke processen van bedrijven in de industriële, commerciële en dienstensector. Meer dan 7.000 klanten uit meer dan 80 landen maken gebruik van AEB-oplossingen voor douaneafhandeling, import- en exportmanagement, sanctielijst screening, export controle, transport management en magazijnbeheer.
Het portfolio van AEB strekt zich uit van kant-en-klare softwareproducten in de cloud tot aan on-premise oplossingen die door middel van configuratie makkelijk op uw processen af te stemmen zijn. De oplossingen van AEB zorgen voor meer transparantie, efficiëntie en kostenbesparingen in supply chain management en verminderen bedrijfsrisico's.
AEB heeft meer dan 600 medewerkers. Het softwarebedrijf heeft zijn hoofdkantoren en datacenters in Stuttgart, meerdere regiokantoren in Duitsland en internationale kantoren in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Singapore, de Filippijnen, Zwitserland, Zweden, Tsjechië en de Verenigde Staten.
Kijk voor meer informatie op: www.aeb.com.
Beurtvaartadres
Een "Authorised Economic Operator" (AEO) is een formele status die door de Douane wordt verleend aan bedrijven die internationale handel bedrijven. Deze status bevestigt de betrouwbaarheid en veiligheid van het bedrijf. Met een AEO-certificering heb je onder andere als voordeel dat je voorrang hebt bij controles en inspecties, wat leidt tot minder vertragingen en kosten.
Veel bedrijven ondervinden dat het aanvragen van de AEO-status en de periodieke audit om deze te behouden veel tijd en moeite kosten. Daarom hebben Beurtvaartadres, evofenedex en TLN de handen ineengeslagen en de AEO Customs Compliance Tool ontwikkeld. Met deze tool is het behalen en behouden van een AEO-vergunning een stuk eenvoudiger en wordt de AEO-status voor iedere organisatie haalbaar.
Meer weten? Bezoek onze stand of kijk voor meer informatie op: www.beurtvaartadres.nl
Descartes
Descartes is de wereldwijde leider op het gebied van on-demand SaaS-oplossingen (Software-as-a-Service) die bijdragen aan de verbetering van de productiviteit, en van de prestaties en zekerheid voor ondernemingen, waarbij logistiek een belangrijke rol speelt. Klanten gebruiken de modulaire, cloud-based oplossingen om leveringen te plannen, te sturen, te volgen en te meten. Ook kunnen zij vrachten plannen, toewijzen en uitvoeren, transportfacturen opstellen, controleren en betalen, wereldwijde handelsdata bekijken, douane- en beveiligingsdocumenten voor import en export archiveren, en verschillende andere logistieke processen uitvoeren.
Kijk voor meer informatie op www.descartes.com.
Stratech
Al meer dan 33 jaar staat Stratech klaar om bedrijven te helpen met het vereenvoudigen van hun import- en exportprocessen. De wereld van Customs & Trade Compliance verandert voortdurend. Hierdoor moet je je constant aanpassen om compliant te blijven.
Wij begrijpen dat douanezaken en internationale handelszaken een ingewikkeld doolhof van regels en voorschriften is. Bij Stratech streven we naar gemak en eenvoud. Onze deskundige medewerkers zijn er om je te begeleiden en te ondersteunen bij het oplossen van ingewikkelde douanevraagstukken. Met onze expertise bieden we organisaties inzichten, advies en slimme oplossingen. Wij zijn een betrouwbare partner, zowel nu als in de toekomst!
Kijk voor meer informatie op www.stratechlogistic.nl/diensten/customs-consultancy
Stream Software
Stream Software is de kennispartner binnen douane en logistiek. Bij Stream Software streven we ernaar om douaneverplichtingen naadloos te integreren in je operationele workflows. Onze softwareoplossingen zijn volledig compatibel met DMS4.1. Als pilootklant hebben we reeds enorm veel ervaring opgedaan met de nieuwe DMS4.1 procedure en al meer dan 500.000 aanvullende aangiftes verwerkt binnen onze applicatie. Optimaliseer de douaneprocessen met onze geavanceerde software oplossing. Kies voor vertrouwen, kies voor Stream Software.
Maak vandaag nog de overstap naar een soepelere, geautomatiseerde douane-ervaring.
Kijk voor meer informatie op: www.streamsoftware.eu.
Tikl - Veilig internationaal zakendoen met Sanctioncheck
Voorkom dat je zakendoet met landen, personen of organisaties die op een sanctielijst staan of producten uitvoert die Dual Use zijn.
- Voldoe snel & makkelijk aan de verplichtingen van de sanctiewet
- Check binnen 1 minuut tot 2000 relaties of HS-codes
- Vanaf €995 per jaar onbeperkt scannen
Kijk voor meer informatie op: www.tikl.nl/sanctioncheck.
Vragen over evenementen?
Nijs en zijn collega's helpen je graag verder