Pak het verduurzamen van je vervoer strategisch en praktisch aan
Duurzaam vervoer wordt verplicht voor het Nederlandse bedrijfsleven. Van zero-emissiezones, CSRD, CO2-reductie, elektrificering of waterstof tot modal shift, bedrijven staan voor strategische keuzes om hier op de beste manier invulling aan te geven. Tijdens de tweede editie van het Duurzaam Vervoer Inspiratie Event op 28 mei leer je van toonaangevende sprekers en neem je deel aan verschillende inspiratiesessies met actuele bedrijfscasussen.
DHL, bp, DAF, BigMile, Nyenrode Business University en vele andere bedrijven en organisaties geven je nieuwe inzichten in de actuele ontwikkelingen van de markt. Met de informatie van deze dag ben jij volledig in staat om invulling te geven aan het duurzame vervoer van jouw bedrijf in de toekomst. Ook kom je deze dag in contact met specialisten en vakgenoten die voor dezelfde uitdagingen staan.
Locatie: evofenedex in Zoetermeer
Datum: 28 mei 2024
Tijdstip: 10.00-16.00 uur
Ledenprijs: gratis
Prijs niet-leden: 199 euro excl. btw Meer informatie
Keynote sprekers
DHL eCommerce heeft een ijzersterke ambitie en is vastberaden om de uitstoot maximaal te reduceren. Dit is een kernaspect van de bedrijfsvoering. Alle investeringen die DHL eCommerce doet, van gebouw tot vloot, worden uiterst duurzaam gedaan. Tijdens deze keynote deelt Marleen Nelemans (senior sustainabilitymanager bij DHL eCommerce) hoe DHL maximale focus heeft op CO2-reductie, hoe het 2500 elektrische voertuigen beheert, en welke uitdagingen het tegenkomt op weg naar nul uitstoot.
Om logistieke ketens grondig te verduurzamen zal de overheid veel meer moeten doen dan nu. Dat bepleiten drie onderzoekers van de Nyenrode Business Universiteit in een recent onderzoeksrapport. De wil om te verduurzamen is er wel bij veel bedrijven, maar echt grondige stappen zetten blijkt lastig.
Universitair hoofddocent Commercieel Privaatrecht Ingrid Koning en hoogleraar Supplychainmanagement Jack van der Veen pleiten dat de overheid diverse rollen op zich kan en moet nemen om logistieke ketens op weg te helpen om te verduurzamen. Dat kan door meer en duidelijke(re) regels op te stellen, maar ook door actiever te worden in het faciliteren: door subsidiering, informatievoorziening, het eigen inkoopbeleid en door het nemen van een regierol in het om de tafel krijgen van ketenpartijen om daadwerkelijk het gesprek aan te gaan om te verduurzamen.
De bal van het ‘wicked problem’ van de verduurzaming van logistiek ligt natuurlijk niet alleen bij de overheid. Ook logistieke ketens zelf zullen fundamenteel anders moeten functioneren om de duurzaamheidstransitie te bewerkstelligen. Daarvoor is een paradigmaverschuiving nodig die ketenpartijen zelf moeten forceren.
In deze keynote delen beide onderzoekers hun bevindingen en gaan ze dieper in op hun standpunt dat meer regels en actiever overheidshandelen logistieke ketens kunnen helpen om deze paradigmaverschuiving te bereiken. Ook is er ruimte voor dialoog met de sprekers.
Inspiratiesessie Ronde 1
Zero-emissiezones en elektrisch vrachtwagenvervoer met DAF
In 2025 krijgen 19 gemeenten zero-emissiezones en uiteindelijk komen er 29 zero-emissiezones vóór 2030. Tijdens deze inspiratiesessie vertelt bedrijfsadviseur Mark van Geest van evofenedex over de nieuwe regels en mogelijkheden voor ontheffingen. Daarnaast zal DAF ingaan op de mogelijkheden van effectieve binnenstedelijke distributie met zijn nieuwste elektrische voertuigen. Zijn nieuwe elektrische truck is op deze dag als demonstratiemodel aanwezig.
Laadpleinen als toekomst voor jouw elektrische infrastructuur
Door het alsmaar groeiende aantal elektrische auto’s zal er de komende jaren - vooral in en rond de steden - steeds meer vraag ontstaan naar snellaadplekken. Daarvoor is een goede infrastructuur nodig, op de juiste plekken en met voldoende capaciteit. Zowel onderweg, thuis of op kantoor. Een grote uitdaging op dit moment.
bp pulse is het antwoord op deze uitdaging. bp pulse realiseert steeds meer laadpleinen, met de nieuwste generatie snelladers. Tijdens deze inspiratiesessie deelt bp klantcasussen en zijn ervaringen rond de samenwerking voor de implementatie van elektrische infrastructuur.
De impact van de CSRD-richtlijn op jouw bedrijf
Sinds 2024 moeten grote bedrijven volgens de CSRD-richtlijn van de Europese Unie bijhouden wat de invloed van hun activiteiten is op zowel de mens als het milieu, en wat ze eraan doen om die invloed te beperken of weg te nemen. Daarbij gaat het niet alleen over CO2-uitstoot, maar bijvoorbeeld ook over de invloed op biodiversiteit en het schenden van mensenrechten, al dan niet in het buitenland. De CSRD-regels gelden niet alleen voor grote bedrijven, maar indirect ook voor ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf (mkb) en andere organisaties.
CSRD is complexe materie. Beleidsadviseur Willemijn Gwamnesia van evofenedex maakt voor deelnemers aan deze inspiratiesessie de materie zo makkelijk mogelijk. En dat is belangrijk. Want ook al denk je dat de CSRD op jou niet van toepassing is, toch doe je er goed aan om er rekening mee te houden. Je opdrachtgever kan namelijk wel onder de CSRD vallen. En dat heeft weer gevolgen voor jouw registratie van verschillende activiteiten. Na het volgen van deze inspiratiesessie weet jij welke volgende stappen jij moet zetten.
Ontdek de toekomst van vrachtvervoer met waterstof
Dirk Schaap – onafhankelijk expert voor waterstof in mobiliteit – gaat tijdens deze breakout-sessie in op vragen als waarom is waterstof nodig, de nut en noodzaak van waterstof in mobiliteit en waar staan we nu. Ook neemt hij de deelnemers van deze sessie mee in de uitdagingen waar we voor staan op het gebied van waterstof en wordt stilgestaan bij de stimuleringsregeling Waterstof in Mobiliteit (SWiM). Tijdens deze breakout-sessie is er veel ruimte om met de sessieleider te sparren over het thema waterstof.
Inspiratiesessie Ronde 2
Duurzamer door de lucht vervoeren met carbon insetting / Verlaag CO2-uitstoot met biobrandstof in de transportketen
Veel bedrijven hebben concrete doelstellingen om hun Scope 3 CO2-uitstoot in wegtransport en luchtvracht te reduceren de komende jaren. Tegelijkertijd laten elektrificatie op schaal of het gebruik van waterstof nog even op zich wachten. Het tanken of bijmengen van biobrandstof biedt een uitstekende oplossing.
Voor wegtransport kan dit zowel fysiek binnen het eigen transportnetwerk als door middel van de allocatie van emissiecertificaten. Het bijmengen van HVO100 in wegtransport is een van de meest kosteneffectieve manieren om Scope 3 CO2-uitstoot te reduceren.
Daarnaast is luchtvracht een essentieel onderdeel van de wereldwijde logistieke keten. Het verminderen van de milieu-impact van luchtvracht is cruciaal en vereist innovatieve oplossingen. Het gebruik van Sustainable Aviation Fuel (SAF), direct of indirect in de keten, speelt hierbij een essentiële rol.
Kai Draaisma van CarbonLeap gaat in gesprek met Machiel Smit van evofenedex over de verschillende toepassingen van biobrandstof in transportketens.
Maak de mental shift naar modal shift
Een overstap van vervoer via de weg naar water of spoor is voor veel bedrijven spannend. Maar het kan voor veel bedrijven een uitkomst zijn om zo stappen te zetten op het vlak van duurzaamheid of kostenreducering en leveringszekerheid. Maar onbekend maakt onbemind. Transportmedewerkers zijn bijvoorbeeld niet bekend met de processen en protocollen die van toepassing zijn bij het inzetten van een nieuwe modaliteit. Of een bedrijf kent bijvoorbeeld geen geschikte vervoerders of andere ondernemingen om vervoer mee te delen.
In deze inspiratiesessie gaan we in op de vraag hoe je succesvol een modal shift-traject opstart. Ook besteden we aandacht aan de nieuwe Modal Shift Vouchers die de Joint Corridor Off Road in samenwerking met evofenedex aan het bedrijfsleven in Zuid-Holland kan aanbieden.
Duurzaamheid op het goede spoor krijgen
Van de weg naar het spoor: maak kennis met de duurzame mogelijkheden van vervoer over het spoor. Directeur Caroline Koiter van Railcargo belicht tijdens haar sessie de voortdurende ontwikkelingen van het spoor als alternatief voor vrachtvervoer, met de bijkomende voordelen van CO2-reductie, efficiënt en snel internationaal transport, en de innovatieve ontwikkelingen die momenteel plaatsvinden. Ook komt er een praktijkcase aan bod.
Effectief CO2-uitstoot inventariseren en reduceren in de keten
In 2030 moet de CO2-uitstoot van het Nederlands bedrijfsleven met 55 procent zijn verminderd. Reduceren begint met weten wat je uitstoot. Om de reductie in beeld te krijgen is het belangrijk dat je niet alleen de uitstoot van bijvoorbeeld je wagenpark kent, maar ook de uitstoot van je gehele logistieke keten. Om dit alles te registreren en inventariseren zijn er verschillende mogelijkheden.
Zo heeft BigMile hiervoor een ISO-geverifieerde online tool ontwikkeld die inmiddels door tientallen grote leden van evofenedex wordt gebruikt. Maar ook bedrijven in de mkb-sector zetten hun volgende stap met een light-versie van de online tool.
Tijdens deze sessie kun je al je vragen stellen aan managing director Jan Pronk. Ook krijg je meteen een indruk van de mogelijkheden die het systeem je biedt.
Belangrijke informatie
09.30 – Inloop
10.00 – Opening door dagvoorzitter Sophie Hoytema en algemeen directeur Bart Jan Koopman van evofenedex
10.15 – Eerste ronde inspiratiesessies
11.00 – Koffiebreak
11.15 – Plenaire sessie keynotespreker: Naar een sustainable wagenpark met DHL.
12.15 – Lunch
13.15 – Tweede ronde inspiratiesessies
14.15 – Powerbreak
15.15 – Plenaire sessie ‘Vraagt het efficiënt verduurzamen van logistiek meer regels?’
16:00 – Afsluiting en netwerkborrel
Na het Duurzaam Vervoer Inspiratie Event:
- Ben je volledig bekend met de aankomende regels rondom zero-emissiezones en duurzaam ondernemen;
- Heb je inzicht in de ontwikkelingen rondom verschillende duurzame modaliteiten;
- Ben je bekend met verschillende mogelijkheden om je CO2-uitstoot te inventariseren en registreren.
- Ben je op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent elektrische of waterstofinfrastructuur;
- Weet je welke stappen je kunt zetten om morgen succesvol je vervoer te verduurzamen.
- DHL
- DAF
- bp
- BigMile
- Nyenrode Business Universiteit
- Railcargo
- Carbon Leap
- Experts van evofenedex
Vragen over evenementen?
Nijs en zijn collega's helpen je graag verder