Vier supplychainproblemen die nog geen uitzicht op oplossing hebben
Leestijd: 2 minuten
Supplychainprofessional moet rekening houden met langdurige verstoringen
24-10-2024 De wereldwijde supplychains staan onder grote druk door een reeks geopolitieke conflicten en economische uitdagingen. Supplychainprofessionals in Nederland moeten leren om te gaan met continue verstoringen, veroorzaakt door bijvoorbeeld de conflicten in het Midden-Oosten en Oekraïne. In dit artikel belichten we vier ontwikkelingen die direct invloed hebben op de supplychains van Nederlandse bedrijven. Ontwikkelingen waarvan nog onduidelijk is wanneer de situatie stabiliseert.
1. Conflict Israël-Gaza en Houthi-aanvallen op containerlijnvaart
Het conflict tussen Israël en zijn buren, gecombineerd met de aanhoudende aanvallen door Houthi-rebellen op scheepvaartlijnen in de Rode Zee en de Golf van Aden, verstoort belangrijke handelsroutes. De containerlijnvaart wordt hierdoor fors beïnvloed. Met name de levering van producten uit Azië en Afrika wordt vertraagd door de dreiging van aanvallen en blokkades. Hierdoor worden bedrijven immers gedwongen alternatieve, vaak duurdere routes te zoeken.
2. Taiwan-China-rivaliteit en grondstoffenoorlog
De oplopende spanningen tussen Taiwan en China, gecombineerd met de complexe verhouding tussen de VS en China, hebben geleid tot een grondstoffenoorlog en handelssancties. China is ‘s werelds grootste leverancier van zeldzame aardmetalen. Nederlandse bedrijven die afhankelijk zijn van halfgeleiders en andere technologieproducten, voelen de impact van deze geopolitieke rivaliteit.
3. Rusland-Oekraïne-conflict en energieprijzen
Het conflict tussen Rusland en Oekraïne blijft een aanzienlijke invloed uitoefenen op de wereldwijde energieprijzen. Vooral in Europa, dat voorheen sterk afhankelijk was van Russische energie, heeft het conflict geleid tot een forse stijging van de energieprijzen. De hogere gas- en elektriciteitsprijzen treffen niet alleen huishoudens, maar ook bedrijven hard. Voor bedrijven die sterk afhankelijk zijn van energie-intensieve processen, zoals in de industrie en logistiek, vormen de stijgende energiekosten een serieuze bedreiging voor hun winstgevendheid. Nederlandse bedrijven in sectoren zoals productie en logistiek voelen de druk van deze verhoogde kosten, wat invloed heeft op de productiekosten en de marges.
Whitepaper Risicoanalyse conflicten Zuid-Chinese Zee
In de Zuid-Chinese Zee is een broeinest van conflicten gaande. We schreven een risicoanalyse die jou als ondernemer belangrijke inzichten geeft.
4. Europese wetgeving: CBAM en CSRD
Nieuwe Europese wetgevingen, zoals het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) en de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), hebben grote gevolgen voor bedrijven die handelen met landen buiten de EU. CBAM, dat gericht is op het belasten van koolstofintensieve producten die Europa binnenkomen, en CSRD, die nieuwe rapportageverplichtingen oplegt, zorgen ervoor dat bedrijven hun processen moeten aanpassen om aan de regelgeving te voldoen. Dit brengt extra kosten en administratieve lasten met zich mee, zeker voor bedrijven die afhankelijk zijn van leveranciers in landen met minder strikte milieuregels. Dit heeft weer mogelijke gevolgen voor toeleveringen van halffabricaten of grondstoffen.
Verlangen naar eerdere tijden
Volgens Nanne Schriek, senior projectleider bij evofenedex en oprichter van het Supply Chaingers Netwerk van evofenedex, hebben de deelnemers van de genoemde community nog nooit eerder zo veel verstoringen tegelijk ervaren. “De afgelopen jaren hebben we een ongekende reeks verstoringen gezien in de supplychains. Veel professionals verlangen sterk terug naar de pre-Brexit- en COVID-periode, waarin er meer stabiliteit was in de internationale vervoersstromen. Dit werd duidelijk tijdens onze jaarlijkse Supply Chaingers-bijeenkomst, die in het teken stond van weerbaarheid en veerkracht van de keten. Maar de realiteit is dat de onrust naar alle waarschijnlijkheid blijvend is”, aldus Schriek.
Belang van resilience in supplychains
In deze onzekere tijden wordt het steeds duidelijker dat bedrijven moeten investeren in de weerbaarheid van hun supplychains. De masterclass 'Resilience in de supply chain' van evofenedex biedt supplychainprofessionals tools om kwetsbaarheden te identificeren en proactieve maatregelen te nemen om verstoringen beter op te vangen. Het programma van de materclass richt zich op het ontwikkelen van een robuuste strategie om verstoringen te verminderen en de continuïteit te waarborgen. Lees meer over de masterclass.
Masterclass Resilience in de supply chain
Onze 4-daagse masterclass biedt jou handvatten en kennis om jouw organisatie weerbaarder te maken tegen onvoorziene gebeurtenissen. Zo ben jij in staat om je supplychain robuuster te maken.