skipToContentskipToFooter

Wat zijn je verplichtingen voor een due diligence verklaring?

15-01-2025 Sinds 29 juni 2023 is de Europese Ontbossingsverordening (EUDR) van kracht, met strenge eisen voor producten zoals cacao, koffie, palmolie en soja. Deze mogen in de Europese Unie alleen op de markt komen als ze aantoonbaar ‘ontbossingsvrij’ zijn en voldoen aan de duurzaamheidswetgeving in het land van productie. Dit betekent dat jij als ondernemer moet kunnen bewijzen dat jouw producten geen bijdrage leveren aan ontbossing of bosdegradatie. Maar hoe zit dat met het re-importeren van producten die onder deze wetgeving valt? De volgende vraag bereikte onze ledenservice onlangs:

"Wij re-importeren producten die onder de Europese ontbossingsverordening EUDR vallen en eerder vanuit de Europese Unie zijn geëxporteerd. Wat zijn onze verplichtingen voor een due diligence-verklaring?"

Zijn jullie een marktdeelnemer of handelaar en geen kleine of middelgrote onderneming? En plaatsen jullie het ‘EUDR-product’ onder de douaneregeling ‘In het vrije verkeer brengen’? Dan gelden dezelfde verplichtingen als wanneer het product voor de eerste keer op de markt komt. Dit komt doordat het product bij export zijn douanestatus van Uniegoed verliest. Het desbetreffende product wordt dan als een nieuw product beschouwd als het wordt vervangen of opnieuw op de markt wordt aangeboden. Dit betekent dat een nieuwe due-dilligence-verklaring vereist is.

Al bestaande due diligence-verklaringen kunnen marktdeelnemers of handelaren wel helpen om te handelen op basis van gepaste zorgvuldigheid. Producten die onder andere douaneregelingen dan ‘In het vrije verkeer brengen’ of ‘Uitvoer’ worden geplaatst (zoals ‘Douane-entrepot’, ‘Actieve veredeling’ en ‘Tijdelijke invoer’) zijn niet EUDR-plichtig.

EUDR-stappenplan

Met behulp van het stappenplan zoek je eenvoudig uit of jouw producten onder de EUDR vallen en wat je dan als bedrijf te wachten staat. Het stappenplan helpt je stap voor stap om een due diligence-systeem op te zetten dat voldoet aan de Europese eisen. Je krijgt bovendien praktische tips over het uploaden van jouw due diligence-verklaring in het systeem van de Europese Unie en de douane-afhandeling.

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en haar collega's helpen je graag verder

Alice evofenedex