skipToContentskipToFooter

Circulair ondernemen is bij uitstek een logistiek vraagstuk

31-08-2022 Tweede Kamerlid Erik Haverkort (VVD) was begin deze week op uitnodiging van evofenedex op bezoek bij Dijkstra Plastics in Haaksbergen. Centraal daarbij stond het thema circulair ondernemen, waar dit bedrijf volop mee bezig is. “Circulair ondernemen gaat over logistiek van je grondstoffen”, vindt Haverkort. “Dat hebben ze bij Dijkstra Plastics goed gezien. Kwestie van doen!”

Dijkstra Plastics - lid van ondernemersvereniging evofenedex - biedt voor de non-foodindustrie emmers aan van Post Consumer Recycled-materiaal (PCR). Dit wordt gemaakt van kunststof dat afkomstig is uit gebruikte emmers. Een van de uitdagingen waar het bedrijf voor staat, is voldoende emmers terug te krijgen.

Fire-Off

Om grip te krijgen op de retourstroom van de emmers is het bedrijf gestart met Fire-Off, waarbij het met een spectaculair gespoten bus emmers ophaalt bij eindgebruikers in de omgeving. Zoals emmers waar sauzen in hebben gezeten bij restaurants. Een partner verwerkt de emmers tot plastickorrels, die Dijkstra Plastics weer gebruikt voor zijn productie. Een mooi voorbeeld van nauwe ketensamenwerking.

Met Fire-Off voorkomt Dijkstra Plastics dat emmers in de verbrandingsoven eindigen. Daarnaast is er voor de verwerking van PCR-materiaal minder energie en helemaal geen fossiele grondstof (aardolie) nodig. Elke emmer die niet de oven ingaat maar wordt gerecycled, zorgt voor maar liefst 90 procent minder CO2-uitstoot.

Goed inzicht en samenwerken

Circulair ondernemen is bij uitstek een logistiek vraagstuk, zo blijkt ook bij Dijkstra Plastics maar weer. Het terughalen van materiaal op een efficiënte manier en met voldoende schaal is iets waar veel bedrijven mee kampen. Ook ligt niet altijd voor de hand wie de regie moet pakken, in dit geval heeft Dijkstra Plastics als producent deze rol op zich genomen. Een goed inzicht en samenwerken met partners is daarbij onmisbaar.