skipToContentskipToFooter

Onderzoek van Nyenrode toont opvallende uitkomsten

27-05-2024  Bijna de helft van alle familiebedrijven heeft de afgelopen vijf jaar een eigendomsoverdracht meegemaakt. Bijna een op de drie bedrijven zit momenteel in dat proces. Dat blijkt uit onderzoek van de Nyenrode Business Universiteit. Volgens het onderzoek heeft de flinke stijging van het aantal eigendomsoverdrachten onder meer te maken met de onzekerheid over de Bedrijfsopvolgingsregeling.

De Nyenrode Business Universiteit onderzocht onlangs 232 familiebedrijven. Dat deed ze in samenwerking met RSM en Van Lanschot Kempen. Uit het onderzoek bleek dat 40 procent van de bedrijven wenst dat de onderneming in familiehanden blijft, maar dat dit geen vanzelfsprekendheid meer is. Een op de zes familiebedrijven (10 procent) wil dan ook graag verkopen aan een strategische partner. 5 procent van de familiebedrijven vindt verkoop aan een private equity-partij ook een reële optie.

Overdracht aan externe partij

Volgens het onderzoek zijn overwegingen voor externe overdracht onder meer de groei van het bedrijf, toekomstverwachtingen van de branche en capaciteiten en interesses van de nieuwe generatie. Maar ook de verkoopopbrengst van het bedrijf speelt soms een rol. Wat dit laatste betreft: bijna 20 procent van de eigenaren is afhankelijk van de verkoopopbrengst voor de oudedagsvoorziening. Van deze groep wil 27 procent de eigendom verkopen aan een externe koper.

Overdracht aan kinderen

De bedrijven die wel kiezen voor overdracht aan de volgende generatie, denken verschillend over de vraag wie in aanmerking komt voor het familiebedrijf. Opvallend is dat eigenaren die in dezelfde situatie zitten, verschillende keuzes maken. Werken alle kinderen in het familiebedrijf, dan draagt 66 procent de eigendom over aan alle kinderen, terwijl 12 procent de eigendom niet aan alle kinderen overdraagt.

Als niet alle kinderen in het familiebedrijf werken maar dit wel overwegen, draagt 40 procent de eigendom over aan alle kinderen en 32 procent aan alleen de kinderen die al in het bedrijf werken. Als kinderen niet in het familiebedrijf werken en dit ook niet willen, draagt slechts 22 procent de eigendom over aan alle kinderen. Dit terwijl 52 procent de eigendom overdraagt aan de kinderen die wel in het bedrijf werken.

Bedrijfsopvolgingsregeling

Bij een overdracht aan familie van een bedrijf is het onder voorwaarden mogelijk om gebruik te maken van de Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) en doorschuiffaciliteiten. “Dit heeft grote impact op de hoeveelheid belasting die betaald moet worden en dit speelt vaak een wezenlijke rol in een traject van bedrijfsoverdracht. Zekerheid over de financiële gevolgen is voor deze families van zeer groot belang”, zegt Laura Bles-Temme van RSM Netherlands op de website van Nyenrode.

Meer informatie

Meer over het onderzoek is te lezen op de website van de Nyenrode Business Universiteit