skipToContentskipToFooter

Onderzoek data en digitalisering in de logistiek

01-02-2022 Het bedrijfsleven heeft de afgelopen jaren kleine stappen gezet qua data en digitalisering. Nederlandse handels- en productiebedrijven geven zichzelf een 6,9 als cijfer voor hun digitale basis. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Data en digitalisering in de logistiek’ dat door ondernemersvereniging evofenedex is gehouden onder ruim 200 logistiek professionals, werkzaam bij het mkb, grootbedrijf en multinationals. In 2018 gaf diezelfde groep zichzelf nog een 6,1.

“Het is goed dat bedrijven aangeven dat ze de afgelopen jaren meer zijn gaan doen met data en digitalisering”, zegt Stefan Heeringa, projectleider Digitalisering bij evofenedex. “Maar als je leest dat Excel nog steeds de meest gebruikte tool is voor logistieke planning, is er nog heel veel werk aan de winkel. Daarnaast weet 68 procent van de ondernemers niet dat de overheid steun aanbiedt. Maar wie eenmaal stappen heeft gezet in digitalisering en data-analyse, is positief over de procesverbetering en de toegenomen klantwaarde, zo blijkt uit het onderzoek.”

Handmatig invoeren

Een andere conclusie uit het onderzoek is dat ruim zestig procent van de bedrijven nog steeds data overtikt. “Denk bijvoorbeeld aan het handmatig invoeren van voorraden die binnenkomen of vrachtbrieven die worden overgetikt in de computer”, schetst Heeringa. “Allemaal repeterende handelingen die goed gedigitaliseerd kunnen worden door systemen aan elkaar te koppelen. Drie op de vijf bedrijven geeft aan dat ze hun systemen niet hebben geïntegreerd. Ik merk in de praktijk dat het bedrijven vaak ontbreekt aan kennis hierover. Zonde, want daar is snel winst te behalen.”

Data delen

Wat Heeringa positief stemt, is de bereidheid om data te delen. “Die is echt fors gestegen. Een paar jaar geleden waren bedrijven terughoudender, want je gaat toch niet zomaar je bedrijfsgegevens delen? Nu antwoordt drie kwart volmondig ja op de vraag of ze bereid zijn om data te delen. Ook weten ze de waarde van data beter in te schatten. Bedrijven moeten overigens ook wel, want in logistieke ketens zijn processen steeds meer met elkaar verbonden.”

Standaardsystemen

Waar het advies van evofenedex is om zoveel mogelijk een standaardsysteem aan te schaffen, geeft de helft van de bedrijven aan dat hun proces zo uniek is, dat dit niet mogelijk is. “We spreken heel veel bedrijven die beweren dat ze iets doen waarvoor een speciaal softwarepakket nodig is. Als wij dan hun werkzaamheden onderdeel voor onderdeel bekijken, blijken die toch vrij standaard te zijn. Maar je moet wel al die standaardopties aan elkaar kunnen koppelen. Dat is belangrijk.”